Güncel Haberler

FLAŞ: Daçka, Caupain’i Euroleague Ekiplerinden Kaptı! (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Darüşşafaka Tekfen, oyun kurucusunu Almanya’dan transfer etti.

Başta Baskonia olmak üzeare Euroleague takımlarının radarında olan, Ratiopharm Ulm forması ile başarılı bir sezonu geride bırakmış olan Troy Caupain ile Basketfaul’ün haberine göre anlaşma sağladılar. Yakın zamanda resmi açıklamanın gelmesi bekleniyor.

1.93 metre boyunda olan 25 yaşındaki Birleşik Amerikalı oyun kurucu geride bıraktığımız sezon BBL’de 42 maçta ortalama 27.8 dakika süre alırken 13.9 sayı, %40.8 3sayı, 4.0 ribaund, 4.8 ribaund, 14.5 verimlilik ve EuroCup sahnesinde ise 10 maçta ortalama 25.7 dakika süre alırken 10.9 sayı, %40.0 3sayı, 3.6 ribaund, 4.1 asist, 13.4 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Caupain, toplu etkinliği yüksek olan, skorer özelliklerinin yanı sıra, takımını da paslarıyla beslemeyi bilen bir oyun kurucu. Artılarına biraz daha detaylı bakacak olursak… Öncelikle dribbling üstünden kendi skorunu yaratabilen, özellikle orta mesafe şutlarda verimli olan bir oyuncu. Diğer taraftan 3 sayı çizgisi gerisinde önemli bir tehdite sahip ceza atışlarında ki geçen sezon hem BBL hem de EuroCup’da %40 gibi önemli bir isabet oranı yakalamıştı. Oyun kurucu becerileri, saha görüşü ve pas yeteneği de iyi durumda, kendi skorunu üretebildiği gibi takım arkadaşlarına da pozisyon hazırlayan bir guard. Hücumda üçlü tehditin sonuncusu olan delicilik, penetre özelliğide ortalama üstü seviyede diyebiliriz. Uygun koridoru bulduğunda potaya gitmekten çekinmeyen, bu şekilde de skor üretebilen bir oyuncu. İyi bir savunmacıda olması gereken fiziksel özelliklerin hepsine sahip. Topa baskıyı da iyi yapan bir guard, çabuk elleri ile rakibe zor anlar yaşatabiliyor. Ayrıca bir oyun kurucu için ribaunlarda konusunda ekstra bir performansa sahip, özellikle savunma ribaundlarında takıma önemli bir katkı sağlıyor.

Gelelim, eksilerine ve geliştirmesi gereken noktalara. Top tekniği aslında bir oyun kurucu seviyesinde değil, zaten bu nedenle de birebirlerde çok üretken ve verimli olamıyor. Top kaybı potansiyeli bulunan ve dikkatsiz bir oyuncu ki karar verme konusunda da mental olarak gelişmesi gerekiyor, basit top kayıpları yapabiliyor. Her ne kadar %40 gibi iyi bir yüzde yakalamış olsa da bazı maçlar şutunda istikrar problemi yaşayabiliyor, günü gününü tutmayabiliyor. Hücumdaki bir diğer eksisi de trafik içine penetre ettiği anlarda teması aldığı anda dengesi bozulabiliyor, teması absorbe edecek kadar kalın değil. Savunma tarafında ise topsuz adam savunması konusunda vasat bir isim, konsantrasyonunu kaybedip pasif kalabiliyor. Topa baskı konusunda iyi olsa da genel anlamda bire bir savunması ortalama seviyede, bacak çabukluğu üst düzey değil ve rakibe alan verebiliyor. Çabuk ve top tekniği yüksek oyun kurucuların karşısında durmakta zorlanabiliyor ki bu nedenle de koç Lakovic onu bir çok maçta 2 numaraları tutmakla görevlendirmişti. Ayrıca savunma taktikleri ve düzenleri konusunda iyi değil, takım savunmasına uyum ve oyunun bu tarafındaki bilgi seviyesini arttırması gerekiyor.

Caupain aslında saf bir oyun kurucu değil, daha çok 1.5 numara diyebileceğimiz bir combo guard. Elbette koç Ernak da onu Ulm’da Lakovic’in yaptığı gibi oyun kurucu pozisyonunda oynatacaktır ve hücumda çok da faydalı olacağını, özellikle üretim anlamında değerli bir silah olacağını düşünüyorum. Ancak savunma tarafında McCullough’un da 1 numaraları savunabilecek kadar çabuk bacaklara sahip olmadığını düşündüğümüzde genel anlamda ikisi birden sahadayken guard savunmasında sorun yaşayabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …