Güncel Haberler

Olimpiyat Elemeleri – Kanada: A Grubu Değerlendirmesi (Analiz)

2020 Tokyo Olimpiyatları‘na katılacak son 4 takım, 4 farklı ülkede düzenlenecek eleme turnuvaları sonrasında netleşecek. Her şehirden bir takım Olimpiyat biletini kapabilecek.

İşte bu turnuvalara ev sahipliği yapacak noktalardan biri de Kanada’nın Victoria kenti. Şehirde üçer takımın yer aldığı 2 grup olacak. Öncelikle incelememimize A grubu ile başlayacağız.

Bu grupta yer alacak olan ev sahibi Kanada, Çin ve Yunanistan maçlarını Victoria Memorial Arena’da yapacaklar. Grupta ilk 2 sırada yer alacak takımlar aynı şehirdeki B grubunun ilk 2 sırasındaki takımlarla çapraz eşleşerek tek maçlı eleme sistemine göre kapışacaklar ve finalde kazanan takım Olimpiyat biletini kapacak.

Şimdi gelin birlikte A grubunda yer alan bu 3 takımı biraz daha yakından inceleyelim. Keyifli okumalar.

Star-studded Victoria OQT features plenty of familiar names - FIBA Olympic  Qualifying Tournament Victoria, Canada 2020 - FIBA.basketball

KANADA

Raptors ile NBA şampiyonluğu yaşamış olan koç Nurse’ün yönetimindeki Kanada, turnuvada ev sahibi avantajına da sahip olacak. Dolayısıyla doğal favorilerden biri. Ayrıca ellerinde önemli NBA oyuncuları olduğu gibi Avrupa liglerinde de mücadele eden önemli isimler var.

Öncelikle guard rotasyonuna bakalım; Pelicans’da iyi bir sezon geçiren 2 numara Alexander-Walker burada öne çıkan isim, tabi Knicks’in genç solak skoreri Barrett’ı da unutmamak gerekli. Bu sezon 72 maçta 17.6 sayı, 5.8 ribaund, 3.0 asist gibi çok önemli istatistiklere imza attı ve takımının yıllar sonra play-off bileti kapmasını sağlayan önemli parçalardan biriydi. Thunder’da tam olarak beklentileri karşılayamamış olsa bile Dort da guard rotasyonundaki değerli parçalardan biri ve 2 numarada görev alacak. Oyun kurucu olarak ise tecrübeli Joseph, genç yenetek Nembhard ve bu sezon Crailsheim’daki skorer performansı ile adından sıkça söz ettiren Bell-Haynes yer alacaklar.

Forvet rotasyonunda da değerli parçalara sahipler. Barrett’ı 3 numara olarak da kullanabilir koç Nurse ama bu pozisyondaki asıl silahları Warriors’ın skorer isimlerinden, sezonu 18.6 sayı, 4.9 ribaund, 2.4 asist istatistikleri ile tamamlayan Andrew Wiggins olacak kuşkusuz. Süper yıldız olacağı beklenerek NBA’e adım atmıştı. Evet bu seviyelere çıkamadı belki ama milli takımın yıldızlarından biri kuşkusuz. Buducnost forması ile izledğimiz Ejim de tecrübesi ve oyunun savunma artı ribaundlar tarafına yapacağı katkılar ile tamamlayıcı parçalardan biri olacak. 4 numarada ise Tenerife’den tanıdığımız tecrübeli Doornekamp, Spurs forması ile izlediğimiz ama pek beklentileri karşılayamayan Lyles ve bir diğer tecrübeli isim Nicholson yer alıyorlar.

Uzun rotasyonu da 4 numarada olduğu gibi pek iyi seviyede değil. Boulazac’dan hatırlayacağınız tecrübeli isim Klassen ve 4.5 numara olarak sayabileceğimiz Dallas forması giyen Dwight Powell burada öne çıkan isimler. Ayrıca iki genç uzun Bediako ve Edey de onlara destek olmaya çalışacak.

Özetle Kanada guard rotasyonunda hatta 3 numarada da etkili isimlere sahip, oldukça tehlikeli bir hücum takımı ancak konu 4 ve 5 numaralara gelince pek iyi durumda değiller. Gerek savunmada gerek de hücumda bu rotasyonla işleri zor olacak. Barrett, Bell-Haynes, Alexander-Walker, Wiggins gibi isimlerle evlerinde favori takımlardan biri konumundalar, grupta Çin’i geride bırakarak ilk 2 sırada yer alacaklarından eminim.

Greece coach Skourtopoulos optimistic on Sloukas' World Cup participation |  Eurohoops

YUNANİSTAN

NBA ve NCAA’de efsane koçlar arasında gösterilen Pitino yönetimindeki Yunanistan, sakatlıkları bulunan Papapetrou, Printezis ve Papanikolaou, daha yeni emekliliğini açıklayan Spanoulis, NBA’deki play-off macereası devam eden Giannis ve Thanasis Antetokounmpo gibi önemli isimlerden yoksun olmasına rağmen halen iyi bir kadroya sahip ki Avrupa basketbolunun ekol ülkelerinden biri.

Takımın en önemli isimleri guard rotasyonunda yer alıyor. Barça ile Euroleague finali oynayan ve Liga Endesa’da şampiyonluk kupasını kaldıran Calathes tecrübesi ile takımın liderlerinden biri olacak. Diğer isim ise Fenerbahçe’den sonra Olympiakos’da da başarılı bir sezon geçiren Kostas Sloukas elbette. Tecrübeli oyun kurucu Calathes ile beraber milli takımın yeni jenerasyona geçişinde liderlik yapacaklar. Guard rotasyonundaki bir diğer önemli isim ise Larentzakis olacak, onun x-faktör katkısı da kritik olacak.

Forvet rotasyonunda ise 3 numarada tecrübeli Giannopoulos ve genç Rogkavopoulos takımlarının önemli parçaları olacaklar ama bu seviyeler için pek de yeterli olabileceklerini düşünmüyorum açıkçası. Kaselakis de iyi bir görev adamı, takıma kenardan gelerek enerji aşılamaya çalışacak isim olacak. 4 numarada ise takımın çok şey beklediği, Milano’nun yeni transfer Mitoglou öne çıkıyor. Onun enerjisi, agresifliği, ribaundlardaki katkısı ve iç-dış skor katkısı Yunanistan’ın hangi seviyede olacağını net olarak belirleyecek faktörlerden biri. AEK forması ile izlediğimiz Chrysikopoulos da kenardan gelerek ona destek olmaya çalışacak.

5 numara rotasyonunda ise dev uzun Papagiannis öne çıkıyor. Onun bu turnuvada neler yapacağı çok ama çok kritik olacak. Hem savunmada hem de hücumda koç Pitino’nun en güvendiği isim konumunda. Diğer taraftan şimdiden Olympiakos ve Panathinaikos gibi Euroleague takımlarının gündemine gelen genç uzun Kostas Antetokounmpo da kenardan gelerek Papagiannis’i desteklemeye çalışacak. Tecrübeli uzun Kavvadas da bu iki genç ve önemli uzuna sertlik ve özellikle boyalı alan etkinliği konusnuda destek olmaya çalışacak.

Yunanistan 1 numara ve 5 numarada güçlü bir takım. Calathes ve Sloukas liderliğinde birbirini çok iyi tanıyan Mitoglou ile Papagiannis’i pota altında verimli kullanarak sonuca gitmeye çalışacak. Onları ekol yapan takım savunmaları da çok kritik olacak elbette. Kanada ile başa baş oynayacaklarını düşünüyorum ve Çin’i geride bırakarak ilk 2 sırada yer alacaklarını düşünüyorum.

Zhelin WANG (CHN)'s profile - FIBA Basketball World Cup 2019 -  FIBA.basketball

ÇİN

Çin bu grubun zayıf halkası konumunda, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Devşirme oyuncuları yok ve bununla beraber Çin Ligi’nde yer alan yerli oyunculardan en iyi kadroyu çıkarmaya çalıştılar. Jinqiu Hu, Ailun Guo, Chen Linjian, Quanxi Wu, Dejun Han, Jianlian gibi önemli eksikleri var. Koç Feng Du’nun elinde nasıl malzelemeler var gelin birlikte bakalım.

Önce guard rotasyonuna bir göz atalım. En güçlü oldukları iki pozisyondan biri diyebiliriz rahatlıkla. Evet Ailun Guo gibi önemli bir isim yok ama halen CBA’in skor seviyesi yüksek isimlerinden Yanhao Zhao, Minghui Sun, Qian Wu takıma liderlik etmeye çalışacaklar, tabi skor yükünü de onlar çekecek çoğunlukla.

Forvet rotasyonlarında bu seviyede adını sayıp da takıma önemli katkılar verebilecek dediğimiz isimler yok açıkçası, zaten bu anlamda da turnuvada epey zorlanacaklarını düşünüyorum.

5 numara ise Çin’in güçlü olduğu diğer pozisyon. Burada Qi Zhou, Zijie Shen gibi 2 genç, yeni jenerasyonun temsilcisi olan uzunlar dışında, tecrübeli isimlerden Zhelin Wang da takımın en güvendiği isimlerden biri olacak.

Forvet pozisyonunda çok sınırlı olan Çin’in her ne kadar 1 ve 5 numarada etkili silahları olsa da bu isimlerin tek tecrübesi Çin Ligi’nde, uluslararası arenada tecrübesiz isimler. Milli takım seviyesinde de önemli tecrübelere sahip olan Ailun Guo ile Jianlian’dan yoksun olmaları da önemli bir etken. Elbette onlar için zayıf halka demek biraz ağır olabilir ama Yunanistan ve Kanada gibi kalite kadrolara sahip olan rakipler karşısında da şanslarının olacağını düşünmüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Itoudis ve Melih, Partizan Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Sırbistan ekibi Partizan’a konuk oluyor. Karşılaşma …