Güncel Haberler

Analiz: Genç Yıldız Adayı Wembanyama’nın Tercihi Asvel Olacak!

Doncic’den sonra Avrupa’nın en önemli yeteneği olarak gösterilen Victor Wembanyama, gelecek sezon Turkish Airlines Euroleague‘de boy gösterecek.

17 yaşındaki genç uzun, efsane NBA oyuncusu Tony Parker’ın mentörlüğü için takımı Nanterre‘den ayrılarak BeBasket’in haberine göre Asvel Villeurbanne ile imzalamayı tercih etti.

Fransa yasalarına göre Wembanyama genç oyuncu statüsünde olduğu için Nanterre bu transferden sadece 80.000 Euro bonservis kazanacak.

15 yaş, 9 ay, 25 günlükken EuroCup’da boy gösteren Wembanyama, Stefan Petkovic’den sonra bu sahnede boy gösteren en genç oyuncuydu.

Yaklaşık 1 yıl önce, 23 Eylül 2020’de ise Pro A’daki ilk maçına çıkmış ve geride bıraktığımız sezonun en iyi genç oyuncusu seçilmişti.

2.19 metre boyunda olan 17 yaşındaki Fransız uzun Nanterre forması ile Pro A sahnesinde 18 maçta ortalama 16.9 dakika süre alırken 6.8 sayı, %36.4 3sayı, 4.7 ribaund, 1.9 blok, 9.3 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Wembanyama, müthiş fiziğine rağmen yumuşak bilekleri ve oyun zekası ile de dikkat çeken bir uzun. 2.19 metre boyu ve 2.05 kanat uzunluğu ile savunmada oyuna direkt etki ediyor. Ayaklarının çabuk olması ve yatay çeviklilğinin fiziğine göre iyi olması sayesinde hem ikili oyun savunmalarında yenilmiyor hem de zayıf taraftan gelerek yaptığı bloklarla katkı veriyor ki fiziksel özellikleri ve iyi pozisyon alması sayesinde bir çok şutu da blok yapamasa da bozuyor bir şekilde. Her ne kadar henüz yeteri kadar kalın olmasa da yere sağlam basıp uzun kalmayı biliyor ve bu kolay faullerden kaçınıyor. Güçlendikçe ve kalınlaştıkça savunması da paralel olarak daha iyi seviyelere çıkacaktır. Hücumda ise çok yönlü bir oyuncu Wembanyama. Ama en önemli artısı tabiki mükemmele yakın mekaniği ve yumuşak bilekleri ile hem orta mesafeden hem de yay gerisinden gönderdiği yüzdeli şutlar. Ayrıca yaşına ve fiziğine göre oldukça iyi bir top tekniğine sahip, bu sayede kanatlardan dribbling üzeri kendi şutunu üretebiliyor ve Porzingis’in gençliğini hatırlatıyor bizlere hatta ondan daha iyi oyun kurma becerilerine sahip. Bu teknik artıların dışında mental olarak da olgun, gerektiğinde agresif ve oyunu iyi okuyan, bu sayede de pozisyonların içinde kalan bir uzun. Bu mental artılar da onun gelişimi için çok önemli.

Gelelim eksilerine. Aslında bu alanı kısaca geçebiliriz çünkü bir çok şeyi iyi yapıyor sahada ve artık sadece bunları geliştirmeye odaklanması gerekiyor yukarıda detaylarını verdiğimiz üzere. Spesifik olarak söyleyebileceğimiz en önemli eksisi ise fiziksel olarak üst seviyeler için henüz hazır olmaması, çok ince ve güçsüz. Ancak bu diğer artılarının yanında çok daha kolay geliştirebilecek bir konu. Özellikle NBA’e gittiğinde yiyeceği ağırlık antrenmanları ile istenen seviyeye ulaşması zor olmayacaktır.

Yaş sınırlaması geriye çekilirse 2022 NBA Draftı’nda yoksa 2023 NBA Draftı’nda ilk 3 sıradan seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan bir isim. Asvel’de koç Parkar ve başkan Tony Parker’ın mentörlüğünde Euroleague tecrübesini de tadacaktır ve o da Doncic gibi doğru bir hamle yaparak genç yaşında direkt NBA’e gitmektense Avrupa’nın zirvesinde kendisini test edip, ispatlayıp sona hareket etmeyi tercih ett ve gerçekten alkışlanacak bir karar. Bir çok genç oyuncuya da örnek olması gerektiğini düşünüyorum hatta bizim genç yeteneğimiz Alperen içinde bu geçerli…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …