Güncel Haberler

Analiz: Real, Kurucs ile İlgileniyor Ama Karşılarında Barça Var! (Tanteo)

Koç Laso ile kontrat yenileyen Real Madrid, gelecek sezonun transfer yapılanmasına hız veriyor.

Gelecek sezon Turkish Airlines Euroleague ve İspanya Liga Endesa‘da yeniden zirveye oynamak isteyen Real, forvet rotasyonunu Rodions Kurucs ile güçlendirmek istiyor.

Normal sezonun sonuna doğru NBA ekiplerinden Bucks tarafından serbest bırakılmıştı ve hali hazırda bir kontratı bulunmuyor. Ancak tanteo* kuralı gereği Letonyalı forvetin Liga Endesa’daki hakları ezeli rakipleri FC Barcelona‘nın elinde bulunuyor. Dolayısıyla da Real’in ona yapacağı teklifi karşılayıp Kurucs’u kadrolarına katma hakları var.

2.06 metre boyunda olan 23 yaşındaki forvet bu sezon 3 takımda, sırasıyla Nets, Rockets ve Bucks’da forma giydi. Toplamda 21 maça çıkarkan ortalama 6.0 dakika sahada kalabildi ve 1.5 sayı, 1.1 ribaund istaistikleri ile katkı verebildi.

*Tanteo Kuralı: Öncelikle kural sadece Liga Endesa takımlarının kendi aralarında yapacakları transferlerde geçerli. Bu kurala tabi olan oyuncular diğer liglerde serbest oyuncu statüsünde transfer yapabiliyorlar. Kurala göre bu oyunculara Liga Endesa’da başka bir takım teklif yaparsa haklarını elinde bulunduran takım bu teklifi karşılayabiliyor ve bu da otomatik olarak oyuncu ile sözleşme imzalaması anlamına geliyor. Ayrıca tanteo hakkı yıllar geçtikçe yok olmuyor, NBA’e ya da diğer liglere transfer olan oyucular geri dönmek isterse bu kural geçerli oluyor.

EDİTÖR YORUMU:

Kurucs, dış şutları ve atletizmi ile dikkat çeken bir forvet. 2.06 metre boyunda olmasına rağmen topu yere vurabilmesi ve 3 sayı tehditi dışında potaya da gidebilmesi, dribbling üstü orta mesafe tehditinin de olması onu önenmli bir silah yapıyor. Ayrıca potaya giderek teması alması sayesinde çizgiye sıkça gidebiliyor ki burada da yüksek yüzdeli oynuyor. Fiziğine ve pozisyonuna göre iyi bir pasör ve onda point-forvet kumaşı var desek yanlış olmaz. Özellikle forvetten topsuz kat eden oyuncuları iyi besliyor. Yüksek motoru ve atletizmi ile açık alanda hem dribbling ile hem de topsuz kanat koşularında etkili bir isim. Savunmada da çalışkan ve agresif, elleri çabuk ve pozisyonuna göre top çalma potansiyeli yüksek. Ayrıca atletik özellikleri ve patlayıcılığı sayesinde spektaküler bloklara da imza atabiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Fiziksel özelliklerine ve pozisyonuna göre alçak postta hiç silahı yok neredeyse. Bu yönünü geliştirmesi lazım, hücumda sadece perimetre üzerinde etkili olması onun sürelerini azaltacaktır. Ayrıca penetrelerde trafik içine girdiğinde hata yapmaya meyilli, biraz savruk yapıyor penetreleri, net koridor bulamazsa sıkıntı yaşayabiliyor. Bu da onun top kaybı ihtimallerini, riskini arttırıyor. Yine pozisyonuna ve 2.06 metre boyunda bir oyuuncuya göre ribaundlar konusunda zayıf kalıyor. Potadan uzak oynamayı sevmesi de bunda bir etken. Birebir savunmada iyi işlere imza atıyor olsa da pozisyon savunmasında artı rotasyonlarda konsantrasyon ve devamlılık sorunları yaşayabiliyor, takım savunması geliştirmesi gereken yönlerden biri.

Kurucs yukarıda bahsettiğim artılarını NBA sahnesinde ortaya koyamamış, eksileri de daha büyümüş olan ve genelde sakatlık problemleri ile geçen bir kariyeri geride bıraktı. Artık NBA’de kontrat bulması, bulsa da havlu sallamaktan öteye gitmesi bence zor. Bunun yerine bu belirttiğimiz artılarını çok daha net gösterebileceği Euroleague sahnesine geri dönmesi onun için çok daha faydalı olacaktır. Kariyerinde üst düzey bir Avrupa takımında ve Euroleague’de tecrübesi yok, bu nedenle kısa bir adaptasyon süreci yaşaaycaktır ancak sonrasında koç Laso’nun mentörlüğünde, ki İspanyol koçun genç oyuncuları ne kadar iyi yetiştirip geliştirdiğine, onlara nasıl güzel fırsatlar verdiğine senelerdir şahit oluyoruz, kendisine gelecektir. İlk sezonunda değil ama sonraki sezonlarda onda bir Euroleague yıldızı olma potansiyeli var ki daha 23 yaşında olduğunu unutmayalım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …