Güncel Haberler

Baskonia ve Valencia, Badalona’nın Genç Forveti ile İlgileniyor

Koç Duran yönetiminde bu sezon İspanya Liga Endesa ve 7DAYS EuroCup sahnesinde başarılı işlere imza atan, flaş ekiplerden biriydi Joventut Badalona.

Katalan ekibinin dikkat çeken oyuncularından biri de kuşkusuz genç forvet Xabier Lopez-Arostegui‘ydi. Dolayısıyla Endesa’nın güçlü takımlarından TD Systems Baskonia ile Valencia‘nın onun gündemlerine almaları gayet normal.

Ancak Badalona alt yapısından yetişen ve milli takıma kadar yükselen forvetin kontratı devam ediyor, dolayısıyla bu transferi sonuçlandırabilmek için önce Badalona ile bonservis anlaşması yapmaları gerekecek.

2.00 metre boyunda olan 24 yaşındaki genç forvet bu sezon Endesa’da 28 maçta ortalama 24.6 dakika süre alırken 12.1 sayı, %39.0 3sayı, 4.8 ribaund, 1.2 top çalma, 14.1 verimlilik puanı ve EuroCup sahnesinde ise 16 maçta ortalama 25.5 dakika sahada kalırken 12.3 sayı, %40.0 3sayı, 4.9 ribaund, 1.3 asist, 14.7 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Xabi için ilk söyleyeceğimiz şey saf bir şutör olması. İspanay basketbol fabrikasının son dönemde yetiştirdiği en iyi şutörlerden biri olabilir hatta. Ben tarzını Grigonis’e benzetenlerdenim, o seviyelere çıkabilecek potansiyeli de olduğunu düşünüyorum. Özelliklerini biraz daha detaylandıralım. Öncelikle ceza atışlarında yüksek yüzdeyle oynayan, saha yerleşimini, bilen savunmaları okuyarak boş alana yönlenip her zaman şuta kalkacak şekilde kendisini hazırlayan bir kanat oyuncusu. Şut mekaniği hızlı, fazla sıçramadan gerektği kadar yükselip atışlarını kullanıyor, temiz bir şutör. Rakip savunmaların kesinlikle boş bırakmaması gereken bir şutör olduğunu bu sezon hem EuroCup hem de Endesa maçlarında net olarak gösterdi. Ayrıca ceza atışlarına engel gelirse, bir fake ve dribbling üstünden savunmacısını devre dışı bırakıp da şutlarını gönderebiliyor. Ayrıca dış şut tehditinin yüksek olması savunmaların ona hamle yapmasını zorunlu kılıyor ve bu da potaya gidip savunmaları açmasına olanak sağlıyor, dribbling ile kendisine istediği koridorları da açabilen bir skorer aynı zamanda. Geçiş hüumlarında ve hızlı hücumlarda iyi bir bitirici olan Xabi, yarı sahada rakibin savunmasının konsantre olduğu tarafın tersinden, zayıf taraftan yaptığı topsuz katlarla da etkili olup skor katkısı verebiliyor. Skorer özellikleri ön planda olsa da bencil bir oyuncu değil, özellikle geçiş hücumlarında pas becerileri de yüksek. Pozisyonları bitirebileceğini anlarda ekstra pası da düşünebilen, genelde doğru tercihler yapabilen bir skorer. İşin savunma tarafında da geri adım atmayan bir isim, perdelere kolay takılmadığı gibi ayak çabukluğu da iyi seviyede. Topa baskı ve şutları bozma konusunda da enerjisi artı fiziksel avantajları ile öne çıkıyor.

Lopez-Arostegui için çok fazla sayabileceğimiz eksik yok. Elbette henüz üst seviyeler için tecrübesiz olduğunu, kendisinden sert ve atletik isimlere karşı alçak postta sorun yaşadığını ve oyun içerisindeki devamlılık, istikrar konusunda zaman zaman sorunlar yaşadığını belirtmemiz lazım. Zaten bu eksilerini de tamamladığında komple bir Euroleague oyuncusu olabileceğini düşünüyorum. Benim çok beğendiğim ve yakından takip ettiğim isimlerden biri, artık Euroleague sahnesinde görev adamı olarak rotasyonda yer alıp, kenardan gelerek enerjisi, dış şut katkısı ve savunmadaki agresifliği ile faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle Baskonia ve koç Ivanovic onun gelişimini hızlandırması, tecrübe kazanması adına çok doğru bir adres olacaktır. Ayrıca Barça ve Real’in onun için neden devrede olmadığını anlamak güç…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …