Güncel Haberler

İDDİA: Baskonia, Costello ile İmzalıyor!

Yeni sezon için transfer çalışmalarına başlayan Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden TD Systems Baskonia, uzun rotasyonunu güçlendirmek için bir hamle yapmaya hazırlanıyor.

Litvanya kaynaklı 15min sitesinin haberine göre bu sezon Gran Canaria forması ile izlediğimiz Matt Costello ile anlaşmak üzereler. Mevcutta 2022 yazına kadar geçerli bir kontratı var, bu nedenle Baskonia’nın onun için bonservis ödemesi gerekecek. Bu arada Birleşik Amerikalı uzun ile Alba Berlin de ilgileniyordu.

2.08 metre boyunda olan 27 yaşındaki Birleşik Amerikalı uzun bu sezon EuroCup’da 17 maçta ortalama 22.6 dakika süre alırken, 10.2 sayı, %45.0 3sayı, 6.5 ribaund, 1.7 asist, 1.8 blok, 14.2 verimlilik puanı ve Endesa’da ise 31 maçta ortalama 23.5 dakika sahada kalırken 12.5 sayı, %39.7 3sayı, 5.9 ribaund, 1.2 asist, 1.1 blok , 13.5 verimlilik puanı ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Onun için Avrupa’da hakettiği değeri görmemiş uzunlardan biri diyebiliriz rahatlıkla. Mevcut yetenek setiyle şimdiye kadar çoktan Euroleague sahnesinde görmemiz gereken isimlerden biriydi aslında. Hücumda komple bir silah olan Costello’nun hem yüzü dönük opsiyonları ve dış şut tehditi var hem de alçak posttan üretebiliyor. Özellikle günümüzde basketbolunda çok önemli olan üç sayı tehditine sahip bir uzun olması onu bir kat daha değerli kılıyor, neredeyse bir kanat oyuncusu kadar istikrarlı bir şut tehditi var. Bununla beraber yüksek basbetbol IQ’su ve çabuk karar verebilme gibi bir uzun için çok değerli olan diğer özelliklere de sahip. Hem güçlü bir fiziğe sahip olması hem de mobilitesi ile açık alanda da set hücumlarında da faydalı olabilen bir isim, ikili oyun bitiricisi olarak guardların hep aradığı isim ki bu sezon kısa devrilme ve pas özelliğini de geliştirdi. Topsuz koşularda da pozisyon bilgisi ve oyunu iyi okuması sayesinde boş koridorları hemen dolduran, savunmaların takibi bırakmasını hemen cezalandıran bir isim. Bir de unutmadan söyleyeyim görünüşüne göre de çok daha atlet bir isim. Ayrıca hücum ribaundları konusunda geride bıraktığımız sezon Endesa’da da EuroCup’da da ismi öne çıkan uzunlardan biriydi. İşin savunma tarafında da artıları eksilerinden fazla olan bir isim. Hem zamanlaması ve atletizmi sayesinde iyi bir blokçu hem de alçak postta genelde geri adım atmayan, fiziksel özelliklerini iyi kullanan bir uzun.

Onun adına eksi olarak sayabileceğimi özellikle hücum tarafında çok fazla faktör yok aslında. Ama tabiki şu bir gerçek ki hücumda bir çok alanda iyi olsa da hiç bir alanda elit seviyede değil, bu da onun bir yıldız olmasını engelliyor. Diğer taraftan dış şutuna fazla güveniyor ve bu nedenle potadan fazla uzaklaşıp şut kovalıyor, fiziksel teması pek devmediği bir gerçek. Özellikle ondan belirgin şekilde güçlü ya da uzun pivotlara karşı genelde 3 sayı gerisine kaçmayı seviyor. Bir de sakatlık olasılığı yüksek bir isim olduğunu belirtelim, kariyeri boyunca bu konuda zorlandı. Şimdiye kadar Euroleague kariyerine başlayamamasının belki de önemli nedenlerinden biri perimetre savunmasında zorlanması ve üst seviyelerde adam değişmede takımına dezavantaj getiriyor olması. Üst düzey bir atlet değil ve bacakları da yanal hareketlerde ağır kalabiliyor, bu nedenle çabuk ve patlayıcı forvetler de onu epey zorlayabiliyor. Ayrıca blok kovalamaktan savunmadaki pozisyonunu kaybedip boyalı alan savunmasında takımını eksik bırakabiliyor.

Tüm bu özelliklerine baktığımızda savunmadaki eksilerine rağmen Euroleague seviyesinde kesinlikle bir şansı hakettiğini düşünüyorum. Baskonia onun için doğru seçim olabilir ama eğer Polonara’yı kaybedip Peters’ı da takımda tutacaklarsa, örneğin Peters-Costello ikilisini aynı anda oynatmayı düşünüyorlarsa canları çok yanabilir. Benzer özelliklere sahip ve savunmada yumuşak kalabilen bu iki uzunlar koç Ivanovic’in canı çok sıkılabilir. Genelde Costello gibi bir uzununuz varsa onun yanında atket bir 4 ya da 4,5 numara kullanmanız saha yerleşimi ve savunma direnciniz adına daha sağlıklı olacaktır. Bu arada eğer Euroleague yapamazsa EuroCup ve Şampiyonlar Ligi temsilcilerimizin mutlaka yakından takip etmesi ve kaçırmaması gereken bir uzun.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …