Güncel Haberler

İDDİA: Fenerbahçe, Bursaspor’un Yıldızını Gündeme Aldı!

Yeni sezon öncesi Turkish Airlines Euroleague için iddialı bir kadro kurmak isteyen Fenerbahçe Beko‘nun forvet rotasyonuna eklemek istediği isimlerden biri belli oldu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Fenerbahçe Beko, sezon ortasında katıldığı Frutti Extra Bursaspor forması ile ING Basketbol Süper Ligi‘nde başarılı bir performans sergileyen Marial Shayok ile görüşmelere başladı.

1.96 metre boyunda olan 25 yaşındaki Kanadalı kısa forvet BSL sahnesinde 12 maçta görev alırken ortalama 29.4 dakika sahada kaldı ve 18.9 sayı, %32.3 3sayı, 6.9 ribaund, 4.2 asist, 19.5 verimlilik puanı gibi önemli istatistiklere imza attı.

EDİTÖR YORUMU:

Shayok enerjisi, atletizmi ve skorer oyunuyla Bursaspor’a sezon ortasında gelmiş olmasına rağmen çok faydalı oldu. Elbette 2019’da mezun olmuş bir oyuncu için Avrupa’daki çaylak sezonu ve adaptasyon süreci de olacaktı ama Kanadalı forvet bunu en hızlı ven iyi şekilde tamamladı, sınavı geçti.

3 numara için güçlü bir fiziğe ve atletik özelliklere sahip. Dribbling becerisini de eklediğimzi de onun Avrupa seviyesinde 2 ya da 3 numarada savunulması zor bir skorer olacağının sinyallerini net olarak verdi açıkçası. En önemli silahı ise hem dribbling üstü hem de ceza atışlarında önemli bir 3 sayı tehditine sahip olması. Kanadalı skorer maçın kırılma anlarını, sıcak topları da soğuk kanlılıkla kullanabilen bir oyuncu aynı zamanda. Atletizm demişken buna patlayıcılığı da ekleyebiliriz, potaya gidebilen, pozisyonları da smaçla bitirebilen bir isim ki Avrupa’da da bu konuda zorlanmayacağını gösterdi zaten. Potaya gittiği pozisyonlarda güçlü fiziği ile teması sıkça alıp gittiği faul çizgisinde de yüksek yüzdeyle oynuyor. Diğer taraftan topsuz oyunlarda da takımına katkı verebilen, hem dip çizgi katlarında hem de perdelerden çıkarak bulduğu pozisyonlarda takımına artılar sağlayabilen bir forvet. Her ne kadar önceliği kendi şutu olsa da bencil bir oyuncu değil, tepeden ya da forvetten uzunları ikili oyunlar sonrası ya da penetreler sonrası besleyebiliyor. Ayrıca ribaundlar konusunda da pozisyonuna göre gayet iyi katkı veriyor, güçlü fiziği ve atletizminin avantajlarını kullanıyor. Savunma ribaundlarını alarak direkt dribbling ile takımını hücuma çıkarabilmesi sayesinde açık alanda koşmayı seven Bursa için ne kadar doğru bir parça olduğunu gördük.

Hanesine eksi olarak yazabileceğimiz bir kaç konu var. Çabuk bir ilk adımı yok, bu nedenle potaya gittiği pozisyonlarda teması almadan direkt bitirmesi kolay olmuyor, rakibini rahat ekarte edemiyor. Tecrübe eksikliğinin de etkisiyle şut tercihlerinde sorun yaşayabiliyor, şutuna çok güvendiği için zor atışlara fazlaca yönelip savunmayı okumadığı anlar olabiliyor. İşin savunma tarafında da geliştirmesi gereken çok şey var. Öncelikle çabuk guardlara ya da 3 numaralara karşı sorun yaşıyor genelde, yanal hareketleri yeteri kadar çabuk değil. Bursaspor’da da bu eksilerini görmüştük.

Shayok her ne kadar Bursaspor’da geçirdiği kısa BSL macerasında başarılı olmuş ve hücum performansı ile göz doldurmuş olsa da savunma anlamında bir çok handikapı bulunan, tecrübe anlamında da Euroleague seviyesi için özellikle play-off hatta Final Four hedefleyen bir takım için henüz hazır olmadığını düşündüğüm bir isim. Zalgiris, Alba, Asvel, Monaco, Unics, Kızıl Yıldız gibi orta altı takımlarda kendisini kanıtlaması gerektiğini düşünüyorum, hatta belki de EuroCup ve Şampiyonlar Ligi sahnesinde kendisini test etmesi gerekiyor öncelikle. Fenerbahçe’nin yabancı haklarından birini onunla kullanması düşük maliyeti açısından bir artı gibi görünebilir ama riskli bir hamle olacağını düşünüyorum. Takımın 8 ya da 9. yabancısı olarak geniş rotasyonda bir deneme olarak görülecekse evet ama ona umut bağlamak doğru olmaz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Zalgiris’den Baskonia’ya Farklı Tarife

Turkish Airlines Euroleague 31. hafta mücadelesinde Zalgiris Kaunas konuk ettiği Baskonia‘yı 94-76 gibi farklı bir …