Güncel Haberler

Jerian Grant, Euroleague Takımlarının Takibinde!

Bu sezon Yunanistan Ligi’nde Promitheas forması ile sergilediği başarılı performanslarla dikkat çeken Jerian Grant, bir çok Turkish Airlines Euroleague ekibinin takibine girmiş durumda.

Kızıl Yıldız, Zalgiris Kaunas ve Olympiakos, Birleşik Amerikalı guardı yakından takip eden Euroleague ekipleri.

Grant, Yunan ekibine 31 Aralık’da transfer olmuş ve sezon sonuna kadar geçerli bir kontrat imzalamıştı. Aynı zamanda burada ağabeyi Jerai ile de birlikte oynama şansı da yakalamıştı.

1.96 metre boyunda olan 28 yaşındaki Grant, Yunanistan Ligi’nde 27 maçta ortalama 34.8 dakika sahada kalırken 14.8 sayı, %38.5 3sayı, 4.2 ribaund, 6.9 asist, 2.2 top çalma, 22.2 verimlilik puanı gibi parmak ıssırtan istatistiklere imza atmıştı.

EDİTÖR YORUMU:

Grant hakkındaki analizimize başlarken öncelikle 279 NBA maçında forma giymiş, tecrübeli bir isim olduğunu belirtelim. Dolayısıyla Avrupa’da Euroleague dahil her platforma zorlanmadan uyum sağlayabilecek bir guard olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her ne kadar bir çok hücum silahı olsa da öncelikle pası düşünen, servis yapmayı seven bir guard. Saha görüşü ve oyun kurucu becerileri yüksek, takımını iyi organize edebiliyor. Ayrıca kariyeri boyunca asist-top kaybı oranının da 2.8 olduğunu, gayet iyi bir seviyede olduğunu belirtelim. Özetle sahadaki opsiyonların neredeyse tamamını gören, tercihlerini verimli yapan bir guard ve ikili oyunların organizasyonu konusunda da bu sezon gayet iyi iş çıkardı Promitheas’da. Gelelim işin skor üretimi tarafındaki silahlarına. Öncelikle iyi bir delici, sürati ve pozisyonuna göre güçlü fiziği ile boşluğu bulduğu anda potaya kadar gitmeyi seven bir guard, floarterlarını da geliştirdi, dolayısıyla dribbling üstü orta mesafe tehditi de hiç fena değil. Trafik içerisinde temas aldığı pozisyonlarda dahi her iki eliyle yüzdeli bitirişler yapabiliyor. Ayrıca üçlüklerde iyi bir ceza atıcısı. Bir diğer artısı da pozisyonuna göre uzun boyu ve güçlü fiziği ile gerektiğinde rakiplerini sırtına alarak alçak posttan da üretebilmesi. NBA patentli bir guard olarak açık alanda ve yüksek tempoda ne kadar etkili olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Artılarına değinirken son olarak en önemli özelliğini belirtmem gerekiyor ki o da liderlik özellikleri ve el yakan topları yüksek özgüvenli tereddütsüz bir şekilde kullanabilmesi, sorumluluk alabilmesi.

Gelelim eksilerine ve geliştirmesi gereken taraflara. Hücumda hakkında bir çok artı saydık ve bir çok silahı olduğunu, çok yönlü olduğunu belirttik. Ama bu alanların hiç birinde elit seviyede değil, dolayısıyla zaman zaman savunmalar tarafından tahmin edilebilir hameleri var. Ayrıca dribbling üstü şutları istikrarlı değil, özellikle yay gerisinden topla oynadıktan sonra gönderdiği şutlarda güven vermiyor. Her ne kadar tecrübeli bir oyuncu olarak çabuk öğrenip çabuk adapte oluyor olsa da halen Avrupa basketbolunu tam olarak kavrayabilmiş değil ve özellikle mental baskı altında kaldığı maçlarda iyi cevaplar veremeyebiliyor. Son olarak bir oyun kurucu olarak üst düzey fundemental becerileri olmadığını belirtmek lazım ki bu da onu izolasyon birebirlerinde iyi bir silah olmaktan uzaklaştırıyor.

28 yaşında olan ve NBA tecrübesi bulunan Grant’e Euroleague seviyesi için henüz erken demek elbette yanlış olur. Ama sadece Yunanistan Ligi’nde oynayıp, EuroCup ya da BCL’nin tozunu yutmadan direkt Eurolaegue sahnesine adım atınca zorlanacağını söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla takımlar adına biraz risk transferi olacak. Zaten onunla ilgilenen takımlar da bu tarz riskleri alarak potansiyelli ve uygun maliyetli oyuncuları kadrolarına katarak play-off kovalamaya çalışan takımlar. Dolayısıyla yeniden yapılanmaya gidecek olan Kızıl Yıldız, Olympiakos ve Zalgiris’e de faydalı olabilecek, tecrübesi ve mevcut hücum silahlarıyla adaptasyon sorununu çabuk aşabilirse Euroleague sahnesinde de faydalı olabileceğini düşündüğüm bir guard. Bir yıldız olmasını beklemiyorum ama çok yönlü oyunu ile takımına her alanda fayda sağlayabilecek bir guard.

https://www.youtube.com/watch?v=IkB3MDpBJ4Q

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …