Güncel Haberler

FİNAL SERİSİ ANALİZİ: Anadolu Efes – Fenerbahçe Beko

ING Basketbol Süper Ligi‘nde final serisi heyecanı başlıyor.

Ülkemizi Euroleague’de temsil eden iki başarılı ekibin karşılaşmasında, bir tarafta son şampiyon Anadolu Efes, diğer tarafta 2017 yılında kupayı ülkemize getiren Fenerbahçe Beko. Son yıllarda artık klasikleşen bu kapışmada yeni bir sayfa daha açılacak. Gelin birlikte bu zorlu serinin anahtarlarını mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Micic vs De Colo

Elbette seri boyunca bir çok kritik eşleme izleyeceğiz ama bunlar arasında bir tanesi var ki bana göre direkt olarak serinin kaderini belirleyecek. Bir tarafta Euroleague’de hem normal sezonun hem de Final Four’un MVP’si seçilen Vasilije Micic, diğer tarafta daha önce bu başarıları elde etmiş tecrübeli guard Nando De Colo. İki yıldızın da bireysel performansları direkt olarak takımlarının durumunu etkileyecek. Micic bu sezon BSL’de 27 maçta ortalama 21.9 dakika süre alırken 13.7 sayı, 1.6 ribaund, 3.9 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. Kupayı ve MVP ödülünü kazanmanın moraliyle bu maça çok hazır bir şekilde çıkacak. Zaten bu sezon ortaya koyduğu performansla Larkin’i de gölgede bırakarak takımın gerçek lideri olduğunu gösterdi. Onu bırakın durdurmayı yavaşlatmak bile sarı lacivertliler adına çok değerli olacak. Kenan ve kadroda yer alırlarsa Brown ile Guduric bu göreve aday isimler olacaklar ki zaman zaman De Colo’nun da onun karşsında kalmak zorunda kalacağını, bu anlarda da Fransız yıldızın savunmada özellikle fiziksel olarak çok yıpranacağını düşünüyorum. De Colo ise bu sezon BSL sahnesinde sadece 14 maçta ortalama 26.4 dakika süre aldı ve 18.6 sayı, 3.2 ribaund, 5.6 asist istatistikleri ile takımın en skorer ismiydi. Efes için de onu yavaşlatmak önemli olacak ama Fenerbahçe’nin aksine onların savunmada Doğuş, Erten, yabancı sınırlamasına göre oynarsa Beaubois ve bizzat Micic gibi çok daha fazla silah var. Bu da Fransız yıldızın karşısında sürekli diri, sert ve agresif bir savunmacının kalabileceği anlamına geliyor. Özetle Fenerbahçeli kısalardan De Colo’ya özellikle skor üretimi konusunda yardım gelmezse Fransız yıldızın sert Efes savunmacıları karşısında tek başına yükü çekmesi çok zor…

EuroLeague İstatistik Liderleri: Nando de Colo ve Shane Larkin Zirvede |  Eurohoops

Yerli Rotasyonu

Sonuçta bu bir BSL maçı ve bu nedenle iki takım da sadece 5 yabancı oyuncularını kadroda bulundurabilecekler. İşte bu sınırlı yabancı rotasyonunun yanında yerli oyuncuların sergileyeceği performans çok ama çok değerli olacak. Bir tarafta Doğuş, Buğrahan, Erten, Tolga, Yiğitcan, Sertaç, diğer tarafta ise Kenan, Melih, Muhammed, Biberovic, Berkay, Ahmet yer alacak yerli rotasyonunda. Bu isimlere baktığımızda Efes adına fark yaratacak isim Sertaç Şanlı olacak. Sezonun ikinci kısmıyla beraber koç Ataman’dan kaptığı fırsatı çok iyi değerlendiren milli uzun Final Four’da da Avrupa’nın en iyi uzunlarına kök söktürmüştü adeta. Bu maçta da koç Ataman’ın en güvendiği isimlerden biri olacak. Sarı lacivertliler adına ise x-faktör olabilecek isim Ali Muhammed olacak. Her ne kadar ilerleyen yaşıyla artık eski enerjisine sahip olmasa da halen ritmini bulduğunda çok tehlikeli bir skorer. Diğer oyuncular arasında ciddi farklar yok, birbirini dengeleyecek isimler olduğunu düşünüyorum yerli rotasyonu açısında. Bu arada yabancı rotasyonlarının da şu şekilde olmasını bekliyorum; Efes cephesinde Micic, Beaubois, Simon, Moerman, Dunston, Fenerbahçe tarafında ise Brown, De Colo, Guduric, Barthel, Vesely. Larkin’in yerli statüsünde oynadığını ve Pierre’in sakat olduğunu da belirtelim.

Ribaundlar

Maçın bir diğer belirleyici faktörü de kuşkusuz ribaundlar olacak. Çünkü iki takım da tempoyu kontrol etmek ve istediği gibi dikte etmek isteyecektir. Bu noktada da önce genel istatistiklere bir bakmamız gerekiyor ki ve BSL maçlarında Anadolu Efes’in ortalama 32.7 ribaund (24.0 savunma-8.7 hücum) ile bu alanda 5. ve Fenerbahçe’nin ise 31.1 ribaund (24.0 savunma-7.1 hücum) ile 12. sırada olduğunu görüyoruz. Evet sarı lacivertliler adına Jan Vesely‘nin oynaması bekleniyor ve son maçlarda Barthel toparlanma sinyalleri verdi ama Pierre’in yokluğu ve Ahmet’in formsuz olması, Berkay’ın da bu seviyeler için yetersiz kalması onları pota altında epey zorlayacaktır. Çünkü karşılarında Sertaç, Bryant Dunston ve Adrien Moerman (yabancı seçimine göre Pleiss ya da Singleton da olabilir) gibi formda ribaundçular, savaşçılar olacak. Dolayısıyla bu alanda Fenerbahçeli oyuncuların çok ekstra bir mücadele verip, özellikle kısaların uzunlara yardımcı olması gerekiyor. Maç başına neredese 2 hücum ribaundu daha fazla alan Efes, bu bölümdeki üstünlüğünü maça da yansıtırsa hem tempoyu kontrol edebilir hem de bulacağı ikinci şans sayılarıyla Fenerbahçe savunmasının direncini kırar. Dolayısıyla genel olarak ribaundlar önemli evet ama hücum ribaundları da ayrıca bir kritik olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …