Güncel Haberler

Sertaç Şanlı İçin Hakettiği Parantezi Açtım!

Kariyerinizin büyük bir bölümünü ING Basketbol Süper Ligi’nde benchten gelen alternatif uzun olarak, rotasyon oyuncusu olarak geçiren bir isimken 29 yaşınızda Turkish Airlines Euroleague‘in önemli uzunlarından birine dönüşüyorsunuz!

Anadolu Efes‘in uzunu Sertaç Şanlı 2020-21 sezonunun özellikle 2. yarısında ortaya koyduğu gelişim ile gerçekten parmakları ıssırttı herkese. Profesyonelliği, çalışma disiplini ve kendisine çok iyi bakmasıyla tüm genç basketbol severlerin de kesinlikle örnek alması gereken bir isim.

Anadolu Efes‘in alt yapısında yetişen sonrasında kariyerine Pınar Karşıyaka ve Türk Telekom’da devam eden ama A takımdaki üst seviye deneyimlerini ilk kez Galatasaray’da yaşamıştı. 3 yıl boyunca sarı kırmızılı formayı terletirken ortalamada da sadece 8 dakika süre almış ve genelde 3. uzun olarak değerlendirilmişti. 2012-13 sezonunda Galatasaray forması ile şampiyonluk yaşarken, koç Ergin Ataman ile ilk kez çalışan Sertaç, yeni sezon için takımdan ayrılmıştı.

Kariyerine Gaziantep ile devam ederken yine sınırlı sürelerde 2 ya da 3. uzun olarak görev almıştı. BSL’deki 4. sezonunda ise Trabzonspor potasına gönderdiği 10 sayı ile ilk kez çift haneli skor üretmiş ve kariyer rekoru kırmıştı.

Ona ilk kez önemli dakikalar ve sorumluluk veren ise Uşak olmuştu. Buradaki dakikaları artan Sertaç, 13 dakika ortalamaların üstüne çıktığı sezonda yine Trabzonspor karşısında tam 21 sayı kaydetti ve kariyer rekorunu geliştirdi. Bordo-mavililer de onun kendileri karşısında ikinci kez gösterdiği etkileyici performans karşısında kayıtsız kalmadı ve 2015 yazında onu transfer ettiler.

Sertaç Şanlı eski takımına döndü

Kariyerindeki İlk Önemli Çıkış: Ufuk Sarıca ve Beşiktaş Günleri

Trabzonspor’da istediği gibi bir başlangıç yapamasa da sezonun sonunu iyi oynadı ve 2016 yazında Beşiktaş‘a transfer oldu.

Koç Ufuk Sarıca‘yı göreve getirerek vites yükselten siyah beyazlılar o sezon final oynadılar ve Sertaç da gösterdiği çıkışla adeta ülke basketboluna yeniden kazandırılmış oldu.

Stimac’ın arkasında geçirdiği ve birlikte çalışarak pota altındaki etkinliğini geliştirme fırsatı bulduğu sezonda ayrıca silahları arasında iyice geliştirdiği orta mesafe şutlarını katmıştı artık.

İkinci Beşiktaş sezonunda artık zaman zaman ilk beşte de kendisine yer bulmaya başlayan ve ortalama 20 dakika süre alan Sertaç, skor potansiyelini de yukarı çekmeye başladı ve 4 maçta 20 sayı barajını aşarak kendini ispatladı hücum performansı açısından da. Siyah beyazlılarla geçirdiği bu 2 sezonda sürekli gelişim göstermesi ve istikrarlı performansı ile ilk kez Milli Takım’a seçildi ve aynı dönemde de kariyerinde Anadolu Efes sayfası açıldı.

Sertaç Şanlı Anadolu Efes'te... - Anadolu Efes Spor Kulübü

Olgunluk Dönemi: Efes ve Yeniden Koç Ataman

BSL’de 2018-19 sezonunda şampionluk ipini göğüsleyen ve Turkish Airlines Euroleague’i 2. sırada tamamlayan Anadolu Efes’in yerli rotasyonunun önemli isimlerinden biri oldu.

Ardından pandemi nedeniyle tamamlanamayan 2019-20 sezonunda da etkili ve istikrarlı performansını sürdürmeye devam eden Sertaç, koç Ataman’ın rotasyonunda kendisine sağlam bir yer edindi ki sezon içerisinde Pleiss’ın yokluğunda onun gömleğini giyerek gayet iyi işlere imza attı, önemli katkılar verdi.

2020-21 sezonuna yine takımın Dunston ve Pleiss’dan sonra Euroleague’deki 3. uzunu olarak başlamış olsa da Pleiss’ın sakatlanmasının ve Dunston’ın düşen performansının ardından özellikle sezonun 2. yarısında koç Ataman’ın ona verdiği süreleri, fırsatları o kadar iyi değerlendirdi ki Pleiss’ın dönmesine ve Dunston’ın kendisine gelmesine rağmen ilk beşteki yerini kaptırmadı.

Anadolu Efes, Real Madrid'i mağlup etti

Önce Tavares Sonra Shengelia

Normal sezonu özellikle ikinci bölümünde sergilediği etkili performansı play-off’a da taşıdı Sertaç ve Real serisinin ilk maçında ligin en önemli uzunlarından biri olan Tavares karşısında net bir üstünlük kurarak koç Laso’yu dev uzun olmadan bir sistem kurmaya zorladı.

Ardından Final Four’daki yarı final maçında CSKA karşısında yine özel bir performans sergiledi ve bu kez de ligin en iyi uzun forvetlerinden biri olan Shengelia’ya karşı oyunun her iki alanında da üstünlük sağladı, adeta kabusu oldu Gürcü uzunun. Bu üstünlüğü istatistik kağıdına da yansıtan tecrübeli pivot 19 sayı, 8 ribaund, 3 blok ile nefis bir performansa imza atarak neredeyse her alanda rakibini ikiye katlamış oldu.

Anadolu Efes advances to Turkish Airlines EuroLeague final | Daily Sabah

Gelişimin Yaşı, Çalışmanın Sınırı Yok

Sertaç kariyerini kısaca bu şekilde mercek altına aldığımızda bir kez daha gördük ki gerçekten gelişimin yaşı, çalışmanın da sınırı yok.

25 yaşında bir oyuncu BSL’de ligde kalmaya ya da play-off yarışına dahil olmaya çalışan takımlarda anca 10 dakika süre alabilirken, sadece 4 yıl sonra Avrupa’nın zirvesi olan Euroleague sahnesinde takımını finale taşıyan bir x-faktör oldu. Gerçeken özel bir başarı hikayesi ve tüm genç oyunculara örnek olacak bir gelişim.

Artık milli takımımızın da çok önemli parçalarından biri olan tecrübeli uzun bu 4 yıllık dopdolu geçen gelişim sürecinde pozisyon bilgisini, alçak post savunmasını, blok zamanlamasını, ikili oyunlarda kısaların karşısında kalmayı ve ribaund sezgilerini geliştirdiği gibi, hücumda da yumuşak bilekleri sayesinde güvenilir bir silah haline getirdiği orta mesafe şutlarının yanına koç Ataman ile çalışan bir çok uzunun yaptığı gibi üçlük tehditini de eklemeyi başardı. Bu sezona gelinceye kadar Euroleague sahnesinde toplamda sadece 8 üçlük atış deneyen Sertaç, 2020-21 sezonunda ise tam 40 üçlük atış denerken %37.5 gibi bir çok kısa oyuncunun sahip olmak istediği bir yüzde yakaladı.

A Milliler ikinci maçta da mağlup: 80-87 - Anadolu Efes Spor Kulübü

Ayrıca ikili oyunlarda potaya yaptığı zamanında ve akıllı devrilmelerle savunmaların boşluklarını çok iyi değerlendiren Sertaç aldığı servisleri yine yumuşak bilekleri sayesinde yüksek yüzdeli bitirişlerle asistlere de dönüştürmeyi başardı.

Milli takımda da etkili performansını sürdüren Sertaç, EuroBasket elemelerinde ortalama 14 sayıyla oynadı ve genç Alperen ile beraber pota altında fark yarattılar.

Bugünlerde bir çok genç sporcu yabancı oyunculara rol model olarak bakıyorken aslında bence örnek alacakları, yolundan gidecek isimleri uzaklarda arıyorlar. Sertaç onlara hem karakter ve profesyonellik hem de gelişim ivmesi konusunda net bir şekilde rol model olacak özelliklere sahip. Tecrübeli uzunu ortaya koyduğu mücadele, özveri ve özellikle bu sezon sergilediği müthiş performans için yürekten alkışlıyorum, tebrik ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …