Güncel Haberler

Koç Ataman, Şampiyonluk Sonrası Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulundu

2020-21 Turkish Airlines Euroleague Final Four organizasyonunda temsilcimiz Anadolu Efes, finalde FC Barcelona’yı 81-86’lık skorla geçerek şampiyonluğa ulaşmıştı.

Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısına katılan Anadolu Efes‘in başarılı koçu Ergin Ataman detaylı açıklamalarda bulundu.

Sözlerine takımını takımıyla gurur duyduğunu söyleyerek başlayan Ergin Ataman, “Oyuncularımla gurur duyuyorum. 2 sezondur hep bugünü bekledik, 2 sezondur hep bunu konuştuk. Her antrenmanda sürekli bunu konuştuk. Hedefimiz hep yeniden Final Four’da olmak, yeniden finale gelmekti. Fakat bize yetmez bu dedik, biz şampiyonluk için oynayacağız dedik ve oyuncular için, ülkem için çok mutluyum. Maçtan hemen sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beni aradı ve beni, oyuncularımı tebrik etti. Hem yerli oyuncularımı, yabancı oyuncuları tebrik etti. Her zaman kapısının açık olduğunu söyledi. Kendisi Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor ve bizim için önemli. Tüm Türkiye’nin şifresiz kanalda izlemesi çok önemliydi. Spor Bakanımız girişimlerde bulunmuştu bunun için. Gerçekten çok mutluyum. Bence biz hak ettik, oyuncularımda hak etti. Büyük bir takıma karşı oynadık. Barcelona normal sezonu lider tamamladı ve bugün de iyi oynadılar ama yine de biz kazandık. Çünkü biz hiç inancımızı kaybetmedik. 2019’da CSKA‘ya finali kaybettikten sonra dedik ki biz bu sefer kazanacağız ve işte kazandık.” açıklamasını yaptı.

Özgüvenli açıklamaları sorulan Ataman, “Havadan gelen bir güven değil bu. Ben oyuncularımı tanıyorum. Onların potansiyellerini biliyorum. Çok ciddi çalışıyoruz. Onlara özgürlük veriyorum ama bir sistem içinde oynuyoruz. Yani sokak basketbolu oynayarak EuroLeague kazanamazsınız. Biz işimize odaklandık, her gün çalıştık ve bunu çok istedik. O özgüveni takımda gördüm. Biz bu takımı 3 yıl önce kurduk ve son 3 sene en çok maç kazanan takımız. Ben asla pes etmem ve böyle şeyler demekten korkmam. Yan işte ‘çok önemli Final Four oynamak, inşallah kazanırız’ gibi şeyler dersem ben kendime dürüst olmam. Çünkü ben kazanmak istiyorum. İnsanlar da kazanmamızı bekliyor. Bu konuda dürüst davranıp hep kazanacağız diyorum. Efes yönetimi, taraftarlar, ailem herkes inanıyordu ve bu sinerji oluşturuyor. Ben enerjiye sinerjiye çok inanan insanım ve her şeye her zaman olumlu yaklaşırım.” sözlerini söyledi.

Şampiyonluğun kendisi için ifade ettiği anlam sorulan Ataman, “Gerçekten ülkemi temsil ediyor olmak ve bu şampiyonluk çok özel. Ben EuroLeague’i kazanan ilk Türk koç oldum. Aslında bu benim 4. Final Four’um oldu. İki kez burada 3. oldum ve son olarak finalde kaybettim ama tüm Avrupa Turnuvaları’nda kazandım. Siena ile Saporta Kupası’nı, Galatasaray ile EuroCup’ı, Beşiktaş ile EuroChallenge’ı kazandım. Gerçekten gurur duyuyorum. Çünkü genç Türk antrenörler ve tüm gençler şunu gördü; ‘Biz bunu yapabiliriz, başarabiliriz’ Onlar için de gurur duyuyorum. Onlar kahraman figürü oluşturdum ama bu yolun sonu değil. Biz yolumuza devam edeceğiz. Bu seviyede kalmaya ve gelecekte de yeni şampiyonluklar kazanacağız.” açıklamasını yaptı.

Oğlu Sarp Ataman’ın kendisini geçebileceği yönünde gelen soruya tecrübeli başantrenör, “Sarp çok heyecan yaşıyor. Hep bizle her deplasmana geliyor. Buraya da zor şartlarda geldi. Birlikte analiz yapıyoruz ama ona gelinceye kadar birçok Türk koç var. Bence çok değerli arkadaşlar var. Son olarak Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde de Ufuk Sarıca yönetiminde Pınar Karşıyaka final oynadı. Ben Türk koçlara güveniyorum. Ona gelinceye kadar mutlaka Türk koçlar da beni geçebilir ama herkesi ötesinde Sarp geçebilir.” dedi.

Final Four öncesi yaşanan vize problemiyle ilgili de konuşan Ataman, “Maç biter bitmez Cumhurbaşkanı Erdoğan aradı ve beni tebrik etti, teşekkür etti. Oyunculara da sevgilerini iletti. Türk halkı adına devletin en üstünden böyle tebrik almak çok önemli. Dışişleri Bakanı ve Spor Bakanı da aradı. Biz ülke olarak yabancı oyunculara hep misafirperveriz. Bu pandemiyle hep birlikte savaşıyoruz ama bazı ülkelerde bizlere karşı sorunlar çıkarıyor. Yayıncı kuruluş buraya gelemedi. Benim iki kızım gelemedi. Onlar ABD’de okuyorlar ve 2 doz aşı olmuşlardı ama Almanya onlara vize vermedi. Burada ülke aleyhine çalışanları düşününce endişe verici. Oyuncularımın ailesi gelemedi. Biz buna en iyi cevabı sahada verdik. Tüm dünya bir Türk takımın Avrupa şampiyonu olduğunu gördü. 2000’e yakın ülkede canlı yayında yayınlandı. Biz bu kupayı Türk halkına götürüyoruz. En büyük kupayı aldık. Bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Bu süreçte tahmin edebileceğiniz herkes aradı beni. Bu da şunu gösterdi biz ülke olarak sporu seviyoruz ve spora sahip çıkıyoruz.. Bunun için de bir kez daha teşekkür ediyorum. Bizlere vize vermeyen Almanya’yada tessefülerimi sunuyorum. Bu siyasi bir karar diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk Basketbolu’nun üst düzeyde olduğunu söyleyen Ataman, “Türk basketbolu kulüp seviyesinde üst düzeyde. Galatasaray‘ın EuroCup şampiyonluğu, Karşıyaka’nın final oynaması, bizim 3 sendir burada olmamız, daha önce Fenerbahçe‘nin 5 sezon Final Four oynaması ve şampiyon olması bunu gösteriyor. Türkiye’de çocuklar, halk basketbolu seviyor. Basketbol tek kesme hitap etmiyor. Milyonlarca insan seviyor ve ben bu seviyenin süreceğini düşünüyorum. Bu milli takıma da yansıyacaktır” sözlerini söyledi.

Şampiyonluktan tek şüphe ettiği anın Real Madrid‘e karşı 5. maç olduğunu söyleyen Ataman, “Şampiyon olamayacağımıza dair hissettiğim tek şüphe Real Madrid serisindeki 5. maçta son üç dakikada olmuştu İlk 2 maçı kazanmıştık ama sonra 2 maçı çok kötü kaybettik. Sonra Real Madrid’e karşı 5. maçta 10-12 sayı öndeyken yine geri döndüler ve işte tam o sırada korktum açıkçası ama biraz da şanslıydık. Kruno Simo müthiş bir şut attı. Yani şans işte ama bazen şans da hak edenin yanında olur ama tüm sezon özgüvenimi hiç kaybetmedim.” dedi.

Maç bitimiyle oğlunu aradığını söyleyen başarılı çalıştırıcı, “Maç biter bitmez oğlum Sarp’ı aradım. 11 yaşında takımı sürekli takip ediyor. O takımın bir üyesi gibi. Benim için zordu. Yani Almanya’da otelde kalması gerekiyordu ama sonra bir şekilde uzaklardan bir yerde salonda izleme şansı buldu. Yükseklerde bir yerdeydi. Teşekkür ediyorum bunun için. Oğlum takımla yaşıyor. Maçtan önce ‘kazanırsak ne olacak?’ dedi. Dikkat ederseniz tüm fotoğraflarda vardı. Sonra eşimi aradım ve dedim ki ‘bir yol bul mutlaka gelsin’ dedim. Kısıtlamalar var tamam ama kazanınca şampiyonluğu tüm taraftarlar gelir. Organizasyona da teşekkür ederim. İlk önce maç biter bitmez Sarp’ı aradım. Sonra bir anda bilmediğim numara aradı. Açtığımda Recep Tayyip Erdoğan arıyordu. Bizi kutladı, tebrik etti.” ifadelerini kullandı.

Maç sonu Türkçe olarak kameralara ne sorduğu sorulan Ergin Ataman, “Bizim için özel olan bir şey vardı; ailelerimiz vize alamadılar, resmi yayıncı kuruluş burada değil. Biz herkesle dostuz, herkesin başımızın üstünde yeri var ama onlar bize hoşgeldiniz demedi. İtalyanlar, İspanyollar burada ama beni oyuncularımın aileleri yok, benim kızlarım yok. Dolasıyla ülkeme hitap ederken Türkçe hiap ettim. Türk halkına yayının gittiğini biliyordum. Herkese teşekkür ettim, mutlu olduğumu söyledim. Maç şifresiz kanalda yayınlandı ve onlara da teşekkür ettim. Maçın şifresiz yayınlanmasıyla herkes izledi. Biz aslında Tüm Türk halkıyla beraberdik. Belki yanımızda değillerdi ama ekranda yanımızda oldular” dedi.

Son olarak kutlamalar için İbiza’ya ne zaman gidecekleri sorulan Ataman, “Şimdi pandemi ortamındayız. Bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Tabii ki yaşamını kaybeden insanlar için üzüntü yaşıyoruz. Kulübümüz bünyesinde uzun süre yaşayan finanstan sorumlu yöneticimiz vefat eti. Onun için de üzgünüz. Dolayısıyla biz ülkemize döneceğiz ve insanımızla kutlayacağız.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …