Güncel Haberler

İDDİA: CSKA da Jokubaitis İçin Devrede!

Turkish Airlines Euroleague‘de transfer savaşları başlıyor!

Zalgiris Kaunas‘ın genç yıldızı Rokas Jokubaitis de iki dev ekibi karşı karşıya getirmiş durumda.

Bildiğiniz üzere eski koçu Saras’ın yönetimindeki FC Barcelona daha önce Litvanyalı oyuncu için görüşmelere başlamış ve ilerleme kaydetmişti ama şimdi CSKA Moskova da bu transferde devreye girmiş durumda Mundo Deportivo’nun haberine göre.

Haberde CSKA‘nın Jokubaitis’in bonservis bedelinin (350 bin dolar civarında) tamamını ödemeyi teklif ettiği bildirildi. Barcelona ise bu ücretin yalnızca bir bölümünü ödemek istiyordu. Katalan ekibi Zalgiris‘e Jokubaitis’in NBA’e gitmesi durumunda alınacak bedelden pay teklif ederek bu açığı kapatmak istemişti.

20 yaşındaki Litvanyalı guard, bu sezon koç Schiller’in yönetiminde ciddi süreler aldı, Euroleague sahnesinde 31 maçta ortalama 20 dakika sahada kalırken 7.0 sayı, 2.5 asist istatistikleriyle katkı verdi.

EDİTÖR YORUMU:

Genç guard bu sezon aldığı önemli sürelerle gelişimini hızlandırdı. Hem kendi şutunu yaratabilmesi hem de organizasyon becerileri sayesinde hücumda bir çok silahı var. Solak guard hem orta mesafen hem de dışarıdan şut tehditine sahip. Özellikle orta mesafe hücumlarındaki silahları çok daha fazla. Çabuk ve etkili yön değiştirmeleri, saha görüşü ve sağlam şut mekaniği ile dribbling üstü potaya giderek de hareketli orta mesafe atışlarla da skor katkısı verebiliyor takımına. Topu elinden çabuk ve dengeli çıkarabiliyor olması ona önemli bir avantaj sağlıyor. Diğer taraftan penetre pas özelliğini de çok iyi geliştirdi. Paslardaki parmak hassasiyeti, oyunu iyi okuması, vücut dengesi ve ayak hareketleri onun diğer artıları arasında yer alıyor. Bu özellikleri sayesinde de ileride takıma organizasyonel becerileri ve paslarıyla liderlik edebilecek bir isim. Zaten bu sezon ikili oyunları çok verimli organize edip penetre pas oyunlarında nasıl seviye atladığını gösterdi. İşin savunma tarafına baktığımızda çabuk elleri ve göz-el koordinasyonu ile topa baskı konusunda iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca topsuz savunmada da rakibi takip ve konsantrasyon anlamında başarılı. Rakibi okumayı bilmesi sayesinde pas aralarını kapatan, top çalma potansiyeli yüksek bir isim aynı zamanda. Oyun bilgisi, vücut koordinasyonu ve zamanlaması mükemmele yakın seviyede, enerjisi ve çalışlanlığına da diyecek söz yok.

Gelelim eksilerine. Öncelikle atletik özellikleri üst seviyede değil, sıçrama becerisi ve patlayıcılığı sıradan diyebileceğimizi noktada. Bunun yanında şutları da çok güven vermiyor, özellikle dış şutlar konusunda halen kendisini geliştirmesi gerekiyor, hem ceza atışları hem de dribbling üstü üçlüklerde. Potaya gidişler konusunda da solak olmasıyla beraber fazla tek yönlü, sağ tarafa yönelmeyi, en azından tehdit oluşturmayı silahları arasına koyması gerekiyor. Ayrıca şut seçimleri de geliştirmesi gereken noktalar, bu biraz tecrübeyle de geliştirilebilecek bir özellik tabiki. Savunmada sie atletik özelliklerinin az olması onu zorluyor. Sert bir perde sonrası bile enerjisi hemen düşebiliyor. Rakibini iyi okuyup nereye hareketleneceğini teorik olarak çözse de teori ile pratiği bir araya getiremiyebiliyor. Süratli, atlet ve fizikli guardlar karşısında kalamıyor, hatta zaman zaman Litvanya liginde bile takımının savunmadaki en zayıf halkası olduğuna şahit olmuştuk.

CSKA Moskova bu sezon James ile yolları ayırdıktan sonra Lundberg hamlesini yapmış ve 1 numarayı Hackett ile beraber bu ikili ile tamamlamıştı. Strelnieks’den istedikleri katkıyı alamamışlardı ve yeni sezon için de onunla devam edilmesi beklenmiyor. Bu nedenle de guard rotasyonuna bir takviye şart. Genç oyun kurucu da bu anlamda doğru bir hamle olacaktır CSKA adına. Özellikle Hackett’dan çok şey öğreneceğini, gelişimini hızlandıracağını düşünüyorum. İşin hücum tarafında şutlarını geliştirmesi ve istikrarlı bir noktaya gelmesi şart, aksi halde kariyerini yedek guard olarak sürdürmeye devam eder.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …