Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: CSKA Moskova – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague Final Four organizasyonunda, yarı final maçında temsilcimiz Anadolu Efes, 2018-19 sezonunun final rövaşında CSKA Moskova ile karşılaşacak.

Anadolu Efes, 2019 finalinde CSKA’ya kaybettiği kadroyu tamamen korudu ve bu sezonun MVP’si Micic liderliğinde rakibinden rövanşı almaya çalışacak. CSKA cephesinde ise Clyburn dışında önemli değişiklikler var, Lundberg ve Shengelia gibi yeni silahlar eşliğinde bir kez daha şampiyonluğa ulaşmaya çalışacaklar. Unutmadan ligin en iyi hücum eden iki takımının kapışmasını izleyeceğimizi de hatırlatayım, CSKA 84.4 sayı ve Efes 84.1 sayı ortalamasıyla oynadılar sezon boyunca.

Gelin birlikte bu zorlu maçtan temsilcimizin nasıl galibiyet çıkarabileceğini mercek altına alalım, Efes’in galibiyet reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Micic vs Hackett

Vasilije Micic bu sezon tartışmasız Efes’in en verimli ismiydi ve gerektiğinde lider bir skorer gerektiğinde elit bir oyun kurucuya dönüşerek takımın ihtiyaçlarına göre kendisini şekillendirdi adeta ve zaten bu başarısının ardından bir çok kişiye göre sürpiz niteliğinde bir seçimle sezonun MVP’si seçildi. Bu maçta karşısında ise oldukça dişli bir rakip olacağını söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Sezona bir rol oyuncusu olarak başlayan ve koç Itoudis’in kenardan getirip oyunu organize etmesi ve savunmaya enerji katmasını beklediği Daniel Hackett, özellikle play-off serisinde diğer temsilcimiz Fenerbahçe karşısında adeta farklı bir role büründü. Takımın en çok asist yapan ismi olan İtalyan guard, aynı zamanda verimlilik puanında 2. ve skor üretimi konusunda ise 3. sırada yer aldı. Normal şartlarda iki guard da fiziksel avantajlarını oyunun her iki alanında rakibe üstünlük kurmak için kullanıyorlar ama bu sefer birbirlerine karşı kullanamayacaklar, ikisi de 1.96 metre boyundalar 🙂

Game Blog, Championship Game - News - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

80 sayı

Evet Efes ligin en iyi hücum eden takımlarından biri, ortalama 84.1 sayı üretiyorlar. Ama onların başarısında temel faktör savunmadaki sertlik, direnç ve disiplin. Sezon boyunca rakiplerini 80 sayının altında tutmayı başardıkları maçlarda 19 galibiyet, 6 mağlubiyet aldılar. Diğer taraftan rakiplerin onların potasına 80 ve üstü sayı gönderdikleri maçlarda ise 6 galibiyet, 8 mağlubiyet aldılar. Ama tabiki temsilcimiz ligin en iyi hücum eden takımı, ortalama 84.4 sayı üreten rakibi CSKA’yı 80 sayının altında tutması oldukça zorlu bir görev olacak. Rus ekibi 80 sayının altında kaldığı maçlarda 6 galibiyet, 5 mağlubiyet alırken, 80 sayının üstüne çıktığında ise 21 galibiyet, 5 mağlubiyet aldılar. Dolayısıyla düşük skorlu bir maç temsilcimizin yararına olacaktır.

Ribaundlar

CSKA sezon boyunca ligin en iyi ribaund takımlarından biriydi ki normal sezonda da Efes’i yendikleri maçta bu alanda net bir üstünlük kurmuşlardı, 46-29 ile. Aynı şekilde temsilcimiz CSKA’yı İstanbul’da yenerken de ribaundlarda ufak bir şekilde 32-31 ile üstünlük elde etmişlerdi. Dolayısıyla bu maçta da ribaundlar çok ama çok kritik olacak. Evet CSKA en önemli ribaundçusu olan Milutinov’dan yoksun ama halen başta Tornike Shengelia olmak üzere ellerinde Voigtmann ve Eric gibi önemli ribaundçu uzunlar var. Ama asıl önemli olan kısalardan ve forvetlerde gelen katkı oluyor. Clyburn, Hackett, Kurbanov, Lundberg gibi isimlerin de bu alandaki etkinliklerine dikkat etmemiz gerekiyor. Bizim tarafta ise kritik isimler var elbette. Singleton, Dunston, Sertaç gibi önemli isimlerle beraber Real serisini kötü geçirse de halen koç Ataman’ın en güvendiği isimlerin başında gelen Adrien Moerman da yer alıyor. Fransız forvet sadece ribaundlar konusunda değil skor üretiminde de mutlaka katkı vermesi gereken isimlerden biri ki Shengelia ile de kritik bir eşleme içerisinde olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …