Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Nymburk – Pınar Karşıyaka

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde sezonun en heyecanlı bölümü başlıyor, Final 8 turnuvası Rusya’da Nizhny Novgorod’un ev sahipliğinde organiz edilecek.

Ülkemizi temsil edecek olan Pınar Karşıyaka, çeyrek finalde Çekya ekibi Nymburk ile karşılaşacak. Gelin birlikte bu zorlu maçı nasıl kazanacağımızı mercek altına alalım ve galibiyetin reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: M’Baye vs Dalton

Amath M’Baye bu sezon koç Sarıca’nın sisteminde, özellikle hücumdaki performansı ile çok ama çok önemli bir parça. Özellikle açık alanda oynamayı seven ve geçiş hücumlarında saha yerleşimini iyi kullanan İzmir ekibinde onun dış şut tehditi ve atletizmi fark yaratıyor. Koç Sarıca’nın dar rotasyonunda ortalama 30 dakika sahada kalan Fransız forvet 15.2 sayı, 3.3 ribaund, 1.9 asist ile takımın en güvendiği isimler arasında yer alıyor. Aslına bakarsak Nymburk’un kadrosunda yıldız diyebileceğimiz bir çok başka isim var ama İsrailli koçun yüksek tempoya dayalı sisteminde mobil bir 4 numara olan Hayden Dalton‘ın rolü kritik. Onunda M’Baye gibi atletik özellikleri ve dış şutları ön plana çıkıyor. Ortalama 26.5 dakika sahada kalan Birleşik Amerikalı forvet 11.5 sayı, 7.2 ribaund, 2.3 asist, 1.4 top çalma istatistikleriyle katkı verdi. Bu iki benzer forvetin karşılaşmasında bir tarafın üstünlük kurması maçın gidişatını direkt etkileyecektir.

Hücum Ribuandları

Temsilcimiz dar bir rotasyonla oynuyor ve uzun rotasyonunda Raymar Morgan asıl yükü çeken isim. Evet savaşçı kimliği, atletizmi, tecrübesi ve güçlü fiziği ile genelde boy dezavantajı yaşamıyor ama zaman zaman M’Baye ile birlikte potadan uzak kalmalarının da etkisiyle rakipler ribaundlarda daha rahat üstünlük kurabiliyorlar ki Semih de fiziksel teması çok sevmeyen, ribaundlar konusunda da çok başarılı bir uzun değil. Burada forvetler Kennedy ile Metecan’dan yardım gelmesi çok kritik olacak. Çünkü Nymburk 14 hücum ribaundu alan ve buna paralel olarak da ortalama 13.7 2.şans sayı bulabilen bir ekip. Bu nedenle de bizim savunma ribaundlarına takım olarak ekstra konsantre olmamız gerekiyor. Morgan’ı yanlız bırakmamamız gerekiyor ki özellikle M’Baye oyundayken aslında 4 numaradan da iyi katkı alamıyoruz bu alanda, bu nedenle guardların bile havuza düşen toplara agresif şekilde saldırmaları kritik olacak. Morgan’ın bu alanda biraz olsun rahatlamasını sağlarsak ondan hücumda daha fazla faydalanıp boyalı alandaki etkinliğimizi arttırıp yarı saha hücumlarında istediğimiz üstünlüğü Nymburk’a kurabiliriz.

Resim

Tempo Kontrolü

Nymburk tempoyu seven ve açık alanı çok iyi kullanan bir takım. Ribaundlardaki başarılarını da bu şekilde tempoyu forse edip kullanıyorlar ve ortalama 17.8 sayı üretiyorlar hızlı hücumlardan. Bu nedenle bizim tempoyu gerekmedikçe aşırı arttırmamız dezavantajımıza olacaktır. Ayrıca erken kullanılan toplar ve yanlış seçimler de canımızı çok yakar, çünkü çaldıkları toplardan da ortalama 15.0 sayı üretiyorlar. Özetle tempo kontrolü için ribaunlara konsantre olmaları, ilk topa baskı yapmayı unutmamalı, hücumda ise topun değerini bilerek pasa dayalı, doğru saha yerleşimiyle oynatıp basit top kayıplarını minimize etmeliyiz. Karşıyaka’nın en önemli artılarından biri olan savunma sertliği ve direncini ortaya koyabilmesi için de Nymburk’un açık sahada koşmasını minimize etmesi gerekecek. Ayrıca unutmayalım ki Nymburk daha geniş bir rotasyonla oynuyor ve benchten biz 23.2 sayı katkı alırken onlar tam 40.3 sayılık bir katkı alıyorlar. Bu nedenle dar rotasyonla oynayan bir takım olarak tempoyu kontrol etmemiz maç sonuna da daha diri kalmamızı sağlayacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Muğla Deplasmanından Son Nefeste Çıkabildi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum …