Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Real Madrid

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi 5. ve son maçında temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Real Madrid‘i 3. kez konuk edecek.

Anadolu Efes serideki ilk maçı yine burada Sinan Erdem’de oynamış ve rakibini önce 27 sonra da 23 sayı farkla ezici bir üstünlükle geçmeyi başarmıştı. Ancak İspanyol ekibi bu mağlubiyetlere rağmen WiZink’deki maçlarda reaksion göstermiş, hızlıca toparlanarak temsilcimizi iki maçta da son çeyrekte yakaladığı 19-2’lik serilerle geçerek seriye 2-2 eşitlik getirmeyi başarmıştı.

Artık serinin 5. ve son maçına geldik. Kazanan tarafın Final Four biletini cebine koyacağı bu kritik maçta lacivert beyazlıların nasıl galip gelen taraf olacağını gelin birlikte mercek altına alalım, zaferin reçetesini oluşturalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Beaubois vs Carroll

Jaycee Carroll, Real kariyerinde çıktığı 273 maçtan sadece 44 tanesinde ilk beş başlamıştı. Ama bu seride kazandıkları son 2 maça da ilk 5 başladı ve özellikle 4. maçta ortaya koyduğu 4-7 3sayı, 20 sayılık performansla fark yaratan isimdi. Maça çok iyi başlamasının yanı sıra 3. çeyrekte düşen takımını da etkili performansıyla toparlayıp maçın içinde tutan isimdi kuşkusuz. Real’in bir kez daha onun bu performansına ihtiyacı var, tıpkı Efes’in de Rodrigue Beaubois‘nın ritmini bulmuş haline ihtiyaç duyduğu gibi! Fransız şutör tartışmsız bu serinin x-faktörü konumunda. Seri boyunca yay gerisinden %57.1 isabetle oynadı ki 4. maçın ilk yarısında bulduğu 5-5 isabetle Euroleague play-off rekorunu da egale etmeyi başarmıştı. Özetle bu keskin şutörün hücumda ağırlıklarını koymaları, takımlarının galibiyet yolundaki kritik faktörlerinden biri olacak. Burada Beaubois’nın hem savunmadaki etkinliğini sürdürüp Carroll’ı ritme sokmaması hem de kendi şut ritmini bularak Larkin ve Micic’e yardımcı olması bizim adımıza galibiyet reçetesindeki en önemli maddelerden biri olacak.

Pota Altı Savunması

Efes sezon boyunca etkili hücum performansı ile bilinen ve rakiplerini bu şekilde domine eden bir ekipti. Ancak serinin bu final niteliğindeki maçında savunma, özellikle pota altı savunması belki de hücumdan bile daha kritik olacak. Eğer Efes boyalı alanı kontrol edip, sert savunma yapıp ribaundları da toplayabilirse bu sayede istedikleri gibi açık alanı kullanıp, tempoyu arttırabilirler. Bu sayede de son maçlarda yarı sahada zorlandığımız alan savunmasına yerleşmelerini engelleyebiliriz. Bu nedenle ilk 2 maçtaki Sertaç Şanlı‘ya ve Dunston’a çok ihtiyacımız var. Ayrıca mutlaka Moerman ve Singleton ikilisinin hareketlenmesi, özellikle ribaunlara katkı vermesi önemli. Son 2 maçta forma giyemeyen Tavares ve sakatlığı bulunan Thompkins’in İstanbul’a geldiğini biliyoruz. Ama durumları maç saatinde belli olacak. Bu arada unutmadan son maçta canımızı yakan Garuba’nın çember altındaki enerjisine ve agresifliğine Singleton ve Dunston ile karşılık vermemiz şart!

Ergin Ataman: Micic ve Larkin takımda kaldı ancak Larkin'i uzun süre  Türkiye Ligi'nde oynatamayabiliriz... - Spor Haberleri / Basketbol

Tempo ve Geçiş Hücumları

Efes’in elde ettiği başarıların temelinde kuşkusuz tempo ve hücum verimliliği yer alıyor. İlk 2 maçta bunu özellikle Vasilije Micic liderliğinde çok iyi ortaya koyduk ama son 2 maçta Beaubois’dan gelen ekstra katkıya rağmen çok şey beklediğimiz Shane Larkin‘in bir türlü devreye girememesi canımızı çok çıktı. Hem yukarıda bahsettiğim gibi Real’in yarı sahadaki etkili savunmasına yerleşmesine izin vermemiz hem de bizim yıldızlarımızın ritmini bulabilmesi adına geçiş hücumları ve gerekirse erken kullanılacak toplar çok kritik olacak. Sonuçta ev sahibi biziz ve bizim kendi basketbolumuzu onlara dikte etmemiz gerekiyor. Artık Micic ile Larkin başta olmak üzere tüm kısalarımızın tempoyu forse etmeleri gerekiyor. Ayrıca mutlaka Beaubois ile Simon’dan ekstra katkılar almamız gerekiyor. Geçiş hücumlarındaki erken ikili oyunlar, devrilen uzunların beslenmesi ve forvetlerin ceza şutları, özetle savunmaya yerleşmeden yakalanan Real Madrid. Galibiyet reçetesindeki önemli noktalardan biri.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …