Güncel Haberler

ESPN’den Alperen İçin NBA Gözlemcilerine Mesaj Var!

Sadece ABD’nin değil Dünya’nın en önemli ve prestijli spor medya kuruluşlarından biri olan ESPN’in draftlar ve genç oyuncular hakkındaki analizleriyle tanınan usta yazarı Mike Schmitz, genç yıldızımız Alperen Şengün için özel ve detaylı bir yazı hazırladı.

Schmitz’in özellikle Alperen’in Denver’ın yıldızı Nikola Jokic‘in draft öncesi durumuna benzeriliğine ve tabiki aralarındaki farklara vurgu yapması dikkatleri ekstra çekti. Jokic’in özel bir hissiyat ve yaratıcılığa sahip olduğunu belirtirken Alperen’den çok daha uzun ve büyük olduğunu da analizde belirtti. Ama genç yıldımızın da Beşiktaş’da harika bir sezon geçirdiğini, bu nedenle de Jokic’i kaçıran NBA gözlemcilerinin benzer şekilde atletik özellikleri ile ön plana çıkmayan, ayakları yere sağlam basarak oynayan geleneksel bir uzunu daha kaçırmak istemeyeceklerini vurguladı.

Ayrıca geçtiğimiz sezon onun NBA için uygun olmadığının tartışıldığını ancak şuanda ilk 15 sıradan seçilmesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığını da net olarak belirtti. Kulaç uzunluğunun Knicks yıldızı Randle ile aynı olması, Love Sabonis gibi yıldızlardan uzun olmasına da dikkat çekildi. Bir diğer önemli benzetmeyi de Kevin Love ile yaptı Schmitz. Alperen’in Love’un çaylak dönemine göre çok daha atlet olduğunu belirtti usta yazar.

Son olarak 19.4 sayı, 9.4 ribaund, 2.5 asist, 1.4 top çalma, 1.6 blok istatistikleriyle yakın tarihte benzer bir performans olmadığını dile getirdi. Ona en yakın ismin Saric olduğunu ama onun da Adriyatik Ligi gibi daha alt seviyelerde bunu başardığını hatırlattı. Tabi Doncic’in Real Madrid’de yaptıklarını ayrı bir yere koyduğunu da belirtti.

Analizde öne çıkan diğer noktalar şöyleydi:

1-Boyalı Alan:

  • Alperen’in ribaund yetenekleri Kevin Love ve Domantas Sabonis gibi bu alanda kendilerini NBA’de kanıtlamış yıldız uzunlara benziyor ki bu sezon elde ettiği istatistikler de onu 2021 sınıfının en iyi ikinci oyuncusu olarak konumlandırıyor.
  • Çabuk bir uzun olmasa da esnekliği ve anlık tepkileri gayet iyi, Jahlil Okafor’un çaylak dönemine benzeyen post oyunlarına sahip.
  • El hassasiyeti müthiş, hayatımda 18 yaş seviyesinde gördüğüm en iyi isim diyebilirim bu alanda. Temas almaktan çekinmediği gibi kısa devrilmelerde orta mesafe tehditi de var.
  • Önce benchten gelerek mini-Jokic rolü, NBA’e ısındıkça da alçak postta çok verimli olabilir.

2-Modern Basketbola Yatkınlık:

  • Top tekniği iyi düzeyde, pas yeteneği var ve şutları gelişime açık. İleride kendisini geliştirerek rahatlıkla NBA üçlüklerini de sokabileceğini söyleyebilirim. (İsveç’e karşı oynanan milli maçta attığı step-back üçlüğü hatırlatıyor.)
  • Bu özellikleriyle çift uzunlu beşlerde onu 4 numarada da kullanabilirsiniz NBA seviyesinde.
  • Pas özelliklerini geliştirmeye devam edip iyi top hakimiyetiyle beraber NBA seviyesindeki alan paylaşımında önemli katkılar verebilir takımlara.

3-Savunma:

  • Ayakları NBA seviyesi için yavaş ve 5 numara için de yine NBA seviyesi için standartların altında bir fiziğe sahip.
  • Ona benzer özellikleri bulunan Jokic, Nurkic, Vucevic gibi isimlerden 5-6 cm kısa ki benzer şekilde kulaç uzunluğu da aynı şekilde kısa.
  • İkili oyunlarda topla potaya giden kısaların karşısında kalmakta zorlanabilyor.
  • Dolayısıyla şuanki haliyle NBA oyuncularına karşı hem kendi pozisyonundakileri hem de adam değişmelerde kısaları savunmada zorlanacağını söylemek lazım.
  • Artılarından biri ise Jokic gibi hızlı ellere sahip olması ve maç başına neredeyse 2 top çalması.
  • Bir diğer blok konusundaki zamanlaması ve pozisyon bilgisi. Bunlar çalışarak geliştirebilieceğiniz noktalar değil.
  • Ayrıca genel anlamda savunma konusunda içgüdüsü yüksek, oyunu iyi okuyan bir uzun. Bu artılarla beraber savunamda da gelişime çok açık.

Schmit analizini sonlandırırken takımlara mesajlar vermeyi de unutmuyor:

  • Ondan Jokic performansını ya da onun benzeri bir oyuncu olmasını beklememeliler.
  • Ama Jokic’i değerlendirip tercih etmezken yaptıkları hatalara bu kez Alperen konusunda düşmemeliler.
  • Alperen’in fiziksel dezavantajlarını düşünerek hareket etmek yerine el hassasiyetini, top tekniğini, içgüdülerini, özgüvenini ve oyun bilgisini mutlaka dikkate almalılar.
  • Bundan 5-6 yıl önce onun için Avrupa’da kalması ve Euroleague sahnesinde boy göstermesi en iyi seçenek derdik, hatta Fenerbahçe’nin de onunla ilgilendiğini biliyoruz. Ama Jokic’in açmış olduğu kapı sayesinde artık onun da NBA kariyeri için ciddi bir fırsatı, kredisi olacak.
  • Ancak tekrar hatırlatmak isterim ki Jokic ve Doncic gibi isimler 15-20 yılda bir gelebilecek, çok özel yetenekler. Dolayısıyla her oyuncuyu da bu isimlerle karşılaştırmak doğru değil.

YAZININ İNGİLİZCE OLAN ORJİNAL VERSİYONUNA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Denver, Hawks’ı Ezdi Geçti!

NBA Batı ekibi Denver Nuggets konuk ettiği Doğu ekibi Atlanta Hawks‘ı 110-142’lik skorla adeta ezdi …