Güncel Haberler

Eşleşme Analizi: FC Barcelona – Zenit

Turkish Airlines Euroleague play-off serisinde FC Barcelona, ev sahibi avantajıyla beraber Rus ekibi Zenit ile karşılaşacak ve 3 galibiyet alan adını Final Four’a yazdıracak.

Normal sezonu 24-10 ile lider olarak tamamlayan Barça ile son maçta derecesini 20-14 yapan ve 8. sıradan son play-off biletini kapan Zenit’in karşılaşacağı bu seride iki takımın da kazanmak için nelere dikkat etmesi gerektiklerini gelin birlikte mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Mirotic vs Thomas

Avrupa’nın en çok kazanan oyuncusu konumundaki Nikola Mirotic, sezon boyunca ortaya koyduğu nefis performanslarla ortalama 22.0 verimlilik puanı elde ve ligin lideri konumunda, büyük olasılıkla da normal sezonun MVP’si seçilecek zaten. Elbette bu seride de koç Saras’ın hücum sisteminde kilit isim olacak. Onun 4 numaradan bulduğu dış şutlar, topsuz koşuları ve alçak posttan geriye çekilerek bulduğu yüzdeli atışlarla ortaya koyduğu birebirler yine ön planda olacak. Bu noktada Zenit’in tecrübeli forvet Will Thomas ile mutlaka cevap vermesi gerekiyor. Evet solak forvet alçak postta iyi savunma yapan, sert ve güçlü bir oyuncu, bu anlamda Mirotic’i zaman zaman bozabilir ama iş onun üçlüklerini ve topsuz katlarını takip etmeye gelince takım olarak Thomas’a yardımcı olmak zorundalar. Ayrıca gerek ikili oyunlarda gerekse alçak postta yakalanan birebirlerde ama Thomas ama Zenit kısaları mutlaka Mirotic’in üstüne hücum edip onun en zayıf karnı olan savunmada yormalılar, yırpatmalılar. Bunu ne kadar başaracakları onlar adına, Barça’nın da takım olarak sezon boyunca çok iyi yaptığı şekilde bu seride de Mirotic’i savunmada takım olarak nasıl koruaycağı en belirleyici faktörlerden biri olacak.

Boyalı Alandaki Üstünlük

Barcelona’nın elinde Mirotic gibi etkili bir birebirci olunca boyalı alanda zaten ekstra önlem almanız gerekiyor. Bir de Brandon Davies gibi önemli bir ikili oyun bitirici ve Gasol gibi tecrübeli bir isim olunca, artı her maç enerjisi ve savaşçı kimliği ile çift hanelere çıkma tehditi oluşturan Oriola’nın varlığı rakiplerin boyalı alana ekstra konsantre olmasını gerektiriyor. İşte bu isimler liderliğinde Barça aynı zamanda ligin süper ribaund takımlarından biri ve bu sezon Zenit karşısında oynadıkları 2 maçta da onlara bu alanda net üstünlük kurdular. Bu nedenle de Zenit’in Ponitka gibi ribaundçu bir kanat oyuncusunun da yokluğunda sadece Black, Alex Poythress, Gudaitis, Thomas gibi isimlerden değil aynı zamanda Pushkov, Rivers, Hollins gibi isimlerden de ribaund katkısı alması, takım olarak bu alan konsatre olması şart. Diğer taraftan Rus ekibi ikili sayılık atış yüzdesinde 57.3 ile ligin en iyi ikinci takımı konumunda. Yani Barça’nın boyalı alan savunmasına ekstra mesai harcaması gerekecek. Çünkü Gudaitis, Poyhtress, Black hem ikili oyunları yüzdeli bitiren isimler hem de açık alanda atletik özelliklerini çok iyi kullanıyorlar. Ayrıca Thomas’ın da alçak postta iyi bir birebirci olduğunu unutmayalım. Barça’nın da savunma alanında x-faktör olarak Simits’i devreye sokması şart olacak.

70 Baremi

Serinin anahtar rakamı ise kuşkusuz 70 olacak. Zenit sezon boyunca olduğu gibi yine savunmaya konsantre olacaktır ve deplasmanda sert bir oyun ortaya koymak isteyecektir. Zaten sezon boyunca bunu yapabildiği, her maçı kazandı. Elde ettikleri 20 galibiyette rakipleri ortalama 70.1 sayıda tutmuşlardı. Diğer taraftan bu sezon oynadıkları 34 maçta Barça’yı rakipleri sadece 3 kere 70 sayının altında tutabildiler ki Katalan ekibi bu maçların tamamını kaybetti. Son olarak bir çarpıcı istatistik daha verelim, Zenit rakiplerini 70 sayının altında tuttuğu 7 maçın tamamını da kazandı. Özetle Barça, ribaundları sağlam çekip tempoyu kendi kontrol etmek isteyecek, hızlı hücumlarla olmasa da geçiş oyunlarıyla Zenit savunması yerleşmeden skora gitmek isteyecek. Zenit ise savunmayı sertleştirip, olabildiğince tempoyu düşürmek, bunun için onlar da ribaundlarda ezilmek istemeyecekler. Bir taraf tempo derken diğer taraf sert savunma diyecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …