Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes

Euroleague sahnesinde play-off biletini kapan 2 temsilcimiz Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes bu kez ING Basketbol Süper Ligi‘nde 29. hafta mücadelesinde karşı karşıya gelecekler.

Euroleague’den farklı olarak BSL’deki 5 yabancı sınırlaması nedeniyle elbette iki koç da kadroda revizyona gitmek zorunda kalacaklar. Öncelikle bu maçı analiz ederken takımların olası kadrolarına bir göz atmak lazım.

İki Dinamonun Yokluğunda…

Sarı lacivertlilerde Pierre, Eddie, Ali Muhammed, Ulanovas ve Jan Vesely bu maçta forma giyemeyecekler. Dolayısıyla yabancılar anlamında kadroda olması beklenen isimler De Colo, Brown, Guduric, Barthel ve O’Quinn. Kaptan Melih, Biberovic, Berkay, Kenan ve Ahmet de onları tamamlayacak diğer isimler olacaklar. Koç Kokoskov’un öğrencileri ligde 2. sırdaki yerlerini halen garantileyebilmiş değiller. Bu nedenle bu maç onlar adına kritik önem taşıyor. Ancak hem Vesely hem Pierre’in yokluğunda pota altında çok yumuşak kalacaklarını söylemek yanlış olmaz. Efes gibi Moerman, Sertaç ve Pleiss gibi formda uznunları olan bir takıma karşı iki önemli silahlarının yokluğunda çözüm üretmeleri, özellikle ikili oyun savunmasında O’Quinn ve Ahmet’in ağır ayaklarına karşı yapılacak ataklara cevap vermeleri pek mümkün olmayacak gibi görünüyor. Diğer taraftan eğer bir sürpriz olmaz da De Colo ve Guduric süre alırlarlarsa hücumda onların hem yaratıcı hem de bitirici rolüne neler yapacakları, maçı ne kadar isteyecekleri çok önemli olacak. Kaptan Melih de her zmaan olduğu gibi BSL maçlarında takımın ateşleyici gücü olmaya devam edecek, özellikle gerektiğinde dış şutlarla Efes savunmasını açması beklenecek.

Prestij Maçına Konsantre Olmak

Efes cephesinde ise işler yolunda. Önemli bir eksikleri yok ve daha da önemlisi zaten normal sezonu lider olarak bitirmeyi garantilediler, yani bu maça sadece prestij için çıkacaklar. Hal böyle olunca Fenerbahçe’nin aksine Real Madrid ile oynayacakları play-off serisini daha çok düşünüp bu maça daha fazla rotasyonla çıkabilirler. Koç Ataman’ın ne kadar hırslı bir basketbol adamı olduğunu, her maçı kazanmak istediğini biliyoruz. Ama Fenerbahçe’de artan covid pozitif vakaları Real maçı öncesi bir aksilik çıkmaması adına onu da Efesli oyuncuları da bir tedirgin ediyordur eminim. Bu nedenle koç rotasyona gitmese bile oyuncuların nasıl reaksiyon göstereceği ne kadar agresif oynayacakları çok belirleyici olacak. Çünkü normal şartlarda Larkin, Micic, Simon, Moerman, Dunston, Pleiss rotasyonuna Sertaç ve Buğrahan’ı da eklediğimiz zaman lacivert beyazlılar maçın favorisi olarak öne çıkıyorlar. Özellikle pota altında net bir üstünlük kuracaklarını söyleyebiliriz hem Vesely hem de Pierre’in yokluğunda. Ama dediğim gibi bakalım oyuncular bu ortamda ne kadar konsantre olabilecekler.

Gerek Var mı?

Hazır iki takımımız da Euroleague’de play-off’lara konsantre bir şekilde hazırlıklarını sürdürüyorken özellikle Fenerbahçe’de artan covid vakalarını ve her ne kadar sık testler de yapılsa bu ortamda bir bulaş riskinin olma ihtimalini de düşündüğümüzde iki takım için de bu maçın oynanmasına gerek var mı? Bence maçın analizinden öteye geçen soru bu. İki takımın anlaşıp TBF’ye maçın ertelenmesi için başvurmasını, TBF’nin de covid pozitif vakaları bahane ederek bu maçı ertelemesine sanırım ne Euroleague yönetimi ne de rakipleri tekip göstermezdi. Sonuçta zaten Efes için bir formalite maçı ve Fenerbahçe için de ligi 2. ya da 3. bitirmek yerine Euroleague’de Final Four oynamak, bunun içinde CSKA maçına sağlıklı çıkabilmek çok ama çok daha değerli. Umarım gerek covid gerekse sakatlıklar adına sorun yaşanmayan, özellikle daha fazla sorumluluk alacaklarını düşündüğüm yerli oyuncuların hünerlerini sergilediği, keyifli bir maç izleriz. Tek temennim iki temsilcimiz adına da Euroleague play-off’ları öncesi tadımızın kaçmaması…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …