Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: TD Systems Baskonia – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, İspanya’da TD Systems Baskonia‘nın konuğu olacak.

Euroleague’in son dönemdeki en sıcak takımlarından ikisinin kapışmasını izleyeceğiz. Bir tarafta son 10 maçından 9 tanesini kazanan ve 18-14’lük derecesiyle play-off hesapları yapmaya devam eden Baskonia, diğer tarafta son 11 maçından 10 tanesini kazanmış olan ve 21-11 ile play-off biletini cebine koymuş ama ilk 4 hatta ilk 2 hesaplarına halen devam eden formda bir Anadolu Efes olacak. Diğer maçlardan çıkacak sonuçlara göre Baskonia’nın bu maçtan alacağı bir galibiyetin onlar adına play-off biletini cebe koymak anlamına geldiği bu kritik maç öncesi her zaman olduğu gibi temsilcimizin kazanmak için neler yapması gerektiğini gelin birlikte belirleyelim. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme: Henry vs Micic

Son dönemde takımlarının yakaladığı müthiş performansa liderlik eden iki yıldız oyun kurucunun, iki liderin eşleşmesine sahne olacak bu maç. Bir tarafta 10.1 sayı, 3.2 ribaund, 7.3 asist, 1.7 top çalma ile oynayan Pierria Henry, diğer tarafta son dönemde tam anlamıyla alev almış olan ve sezonu 16.4 sayı, 2.6 ribaund, 5.0 asist, 1.2 top çalma istatistikleri ile geçiren Vasilije Micic olacak. Tabi burada iki guardın da istatistiklere yansımayan bir çok özelliği var. İkisi de pozisyonlarına göre çok fizikli ve güçlü oyuncular, hatta Henry buna bir de atletizm eklediği için savunmada çok özel bir silah ve bu maçta Micic’in ciddi anlamda rahatsız edip ona zaman zaman zor anlar yaşatabileceğini tahmin ediyorum. Micic de iyi bir savunmacı ama onun asıl konsantrasyonu hücum. Dolayısıyla bu maçta onun yıprandığı dakikalarda Simon ve Larkin’in sadece bitirici olarak değil takımı organize etme konusunda da Sırp guarda destek olmaları şart. Diğer taraftan Henry’nin delici penetrelerine karşı Efes’in akıllıca kapanması lazım, akıllıca diyorum çünkü Baskonia’nın çok etkili şutörleri de var. Özetle Henry ile Micic’in eşleşmesi bir birebirden çok iki takımın da net olarak kaderini belirleyecek.

Pas Trafiği

Anadolu Efes’in geçen sezon başladığı ve bu sezona taşıdığı en önemli silahı hücumda kurduğu pas trafiği ve toğu paylaşarak neredeyse 5 oyuncunun tamamının skor tehditi oluşturabilmesi. Hatta bunu son haftalarda Sertaç, Beaubois, Anderson gibi sezona düşük başlayan isimlerin de yükselmesi, direkt skora katkı vermeleriyle görmüş olduk defalarca kez. Bu maçta da Simon, Larkin, Micic liderliğinde kurulacak pas trafiği çok ama çok değerli olacak. Çünkü Efes’in karşısında ligin en çok top çalan ve en iyi savunma yapan 4. takımı olacak. Bu nedenle hücumda akıllı oynamalı, şut seçimlerine dikkat edip gereksiz zorlama birebirlerden penetrelerden kaçınmalıyız. Topu içeri indirmeyi ve ikili oyunlarda uzunları beslemeyi unutursak kısaların üstünde Henry liderliğinde artacak baskı hücumda düzenden çıkmamızı sağlar ve canımız çok yanar. Bu nedenle pas pas pas diyorum.

Bryant Dunston - Anadolu Efes Istanbul - EB20

Ribaundlar ve Tempo Kontrolü

Temsilcimizin bu sezon genelde zorlandığı konular ribaundlar oldu. Karşılarında da bu konuda iyi bir takım olacak. Evet Jekiri’den yoksunlar ama ellerinde Polonara, Fall ve Peters gibi önemli isimler var ki guardlar da başta Henry olmak üzere bu alanda katkı veriyorlar. Henry de Vildoza da çekilen net savunma ribaundları sonrası takımı koşturmayı seven, yarı sahayı çabuk geçen isimler. Zaten Efes karşısında da savunma oturmadan bu fırsatları değerlendirmek, hızlı hücum bulamasalar da geçiş hücumlarını kullanmak isteyeceklerdir. Bu noktada sadece Sertaç ve Bryant Dunston‘ın değil dört numarada Moerman ile Singleton’ın artı Simon, Anderson, Beaubois, Micic gibi kısaların da mutlaka ribaundlara katkı vermesi, savaşması gerekecek. Ribaund üstünlüğünü onlara vermemiz, tempo kontrolünü de ev sahibi olarak net bir şekilde ele geçirmeleri olacak ki bu da asistler üzerinden ürettikleri verimli ve yüksek hücumları beraberinde getirir. Diğer taraftan biz de Larkin ve Micic ile tempoyu arttırmak istediğimizde yine ribaundlar önemli olacak. Dolayısıyla savunma anlamında da hücum anlamında da ribaund üstünlüğünü ele alan takım bir adım öne geçecektir bu maçta.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2024 ING Türkiye Kupası’nda Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu

ING Türkiye Kupası’nda oynanan çeyrek final maçlarının ardından yarı finale yükselen takımlar belli oldu. Ligin …