Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Valencia – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 29. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, deplasmanda Valencia ile karşılaşacak.

Bir tarafta iki eski Fenerbahçeli forvet Williams ile Şubat ayının MVP’si Kalinic’in de yer aldığı, play-off yarışından 2 adım geride kalmış olan Valencia, diğer tarafta son 13 maçında 12-1’lik harika bir derece yakalamış olan formda temsilcimiz Fenerbahçe Beko. Gelin birlikte bu zorlu maç öncesi sarı lacivertlilerin galibiyet reçetesini birlikte oluşturalım. Keyifli okumalar.

Skorerlerin Düellosu: De Colo vs Prepelic

Yakaşık 10 yıl önce bir Fransız yıldız Valencia forması ile Euroleague sahnesine adım atmıştı ve o günden beri de buraların en istikrarlı, en keskin skorerlerinin başında geliyor, evet tabiki Nando De Colo‘dan bahsediyoruz. Tecrübeli skorer son 5 maçında en az 20 sayı üretirken, bu seride 23.6 sayı, 6.0 asist ortalamaları ile takıma liderlik etti. Şuana kadar rakipler onu savunmada durduramazken onu yavaşlatmanın en iyi yolunun oyunun diğer tarafında onu forse etmenin olacağını fark etmiş durumdalar. İşte bu noktada da Valencia’nın elinde Klemen Prepelic gibi bir silah olduğunu unutmamak gerekiyor. Elbette De Colo’nun karşısında her zaman Prepelic olmayacak ama Guduric, Melih ve Perez’in yokluğunda daha fazla sahada kalacak Fransız yıldızın savunmada yıpranacağını ve Valencia’nın da bunu başta Prepelic olmak züere diğer kısalarla değerlendirmek isteyeceği bir gerçek ki Sloven şutör 12.0 sayı, yüzde 41.8 isabet ile mücadele ediyor. Brown veya Kenan oyundayken onu olabildiğince bu isimlerle tutmak daha doğru bir seçenek olacaktır.

Yüksek Tempo

İki takım için de hücum performansı hayati önem taşıyor. Öyle ki Valencia en az 80 sayı ürettiği maçlarda 11-2’lik bir derece yakalarken, Fenerbahçe ise 80 sayıya ulaşamadığı maçlarda 4-10 gibi kötü bir dereceye sahip. Bu nedenle de karşılıklı olarak tempoyu forse edip açık alanda ve geçiş hücumlarında kolay sayılar arayacaklardır. Deplasmanda olduğumuz için tempo kontrolü çok önemli. Evet biz de tempo ile yaşayan, havaya giren bir takımız ama bunu yaparken erken ve yanlış seçimler yaparsak potamızda basit hızlı hücum sayıları görebileceğimizi unutmamamız gerekiyor. Gerekirse set hücumlarında De Colo ve Vesely liderliğinde pas trafiğini kurup tempomuzu, ritmimizi yarı sahada bu şekilde hareketli hücum edip 24 saniyeyi verimli kullanarak sonuca gitmeliyiz. Tabi bu noktada Jan Vesely başta olmak üzere tüm uzunlarımıza ribaundlar konusunda da büyük görev düşüyor. İki pota altında da savaşmamız, kısalarımızın da havuza düşen topları almaları gerekiyor. Ancak bu şekilde tempo kontrolünü ele geçirebiliriz.

Pota Altı Savunması

Valencia’nın hücumda aktif ve verimli bir takım olmasının temelinde uzunların ve forvetlerin etkin performansları yer alıyor. Bojan Dubljevic takımın kaptanı ve ruhani lideri olduğu gibi tıpkı Vesely gibi hücumda da gerektiğinde pas dağıtan, takımı bir guard gibi organize eden ismi. O da kısa devrilmeler sonrası takım arkadaşını besleyebildiği gibi ekstra olarak çok yüzdeli dış şutlara sahip. Vesely’nin potadan uzaklaşmasını sağlayacaktır ki bu da diğer uzunlarmızın çember koruma konusunda ekstra çalışmasını gerektirecek. Ayrıca Tobey, Labeyrie de dış şut tehditi bulunan isimler ki Tobey ikili oyunlar ve hücum ribaundlarında da tehlikeli bir isim. Bu maçta sadece Vesely’e işi bırakırsak çok zorlanırız. Ahmet, Barthel ve O’Quinn ekstra mesai yapması gerekecek. Diğer taraftan Guduric’in yokluğunda Eddie ve Pierre’in rotasyondaki süreleri artacaktır. Williams ve Kalinic gibi iki formda forvete karşı onlardan da maksimum verim almamız şart. Özellikle Kalinic’in alçak post etkinliğine karşı en önemli silahımız Pierre olacak. Hem savunmada hem de hücumda Sırp forveti güçlü fiziği ile yıpratacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …