Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Zalgiris Kaunas

Turkish Airlines Euroleague 29. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Litvanya temsilcisi Zalgiris Kaunas‘ı konuk edecek.

Bir tarafta 6 maçlık nefis bir seri yakalayan ligin en formda ekiplerinden Anadolu Efes, diğer tarafta play-off yarışında ayakta kalabilmek için herşeyini veren ama son 6 maçından 4 tanesini kaybeden Zalgiris. Elbette temsilcimiz maçın favorisi ama rakipte kolay lokma değil. Gelin birlikte lacivert beyazlıların galibiyet reçetesini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Micic vs Walkup

Her ne kadar Anadolu Efes’in asıl yıldızı Larkin olsa da hem son maçlarda ritmini tam olarak bulamamış olması hem de bu maçtaki durumunun netlik kazanmaması ile birlikte yine temsilcimiz adına en kilit isim kuşkusuz Vasilije Micic olacak. Sırp guard kariyerinin en olgun, en verimli sezonunu geçiriyor ki bunu rakamlar da söylüyor zaten. 16.3 sayı ve 5.0 asist ile iki alanında da takımın lideri konumunda. Hücuma sadece skor üretimi konusunda değil, organizasyon ve servisler konusunda da takımın en güvendiği isim. Son bölümde yakalanan 6 maçlık seride Simon ve Larkin gibi önemli isimlerin düşen performansının aksine onun yükselen performansı işin rengini değiştirmişti. Bu maçta da hem savunmada hem de hücumda çok önemli görevleri olacak ki karşısında da kendisi gibi fiziksel özellikleri bir guarda göre üstün olan, saha görüşü kuvvetli, savunma performansı ve yüksek yine kendisi gibi koç Saras’ın tedrisatından geçmiş bir isim olan Thomas Walkup olacak. Elbette Birleşik Amerikalı guardın hücum silahları Micic kadar çeşitli ve verimli değil ama gününde olduğu zaman kesinlikle hafife alınmaması gereken bir isim. Ayrıca koç Schiller’in sisteminde onun organizasyonel özellikleri bitiriciliğinden çok daha önemli. Grigonis ve Lauvergne gibi silahların aktif kullanılmasını sağlayan isim o. Bu nedenle de Micic’in hem onun sert savunması karşısında geri adım atmaması hem de savunmada ona olabildiğince baskı yaparak pas kanallarını kapatıp onu hataya zorlayarak Zalgiris’in hücum organizasyonlarını bozması gerekecek.

Hücum Basketbolu mu Savunma Basketbolu mu?

Bir tarafta ligin en iyi hücum performansına sahip ekiplerinden biri olan Anadolu Efes, diğer taraftan da ligin en sert, en başarılı savunma takımlarından biri olan Zalgiris Kaunas olacak. Dolayısıyla da iki farklı ekolün kapışmasını izleyeceğiz. 2019-20 sezonunun açık ara en iyi basketbol oynayan takımı olan temsilcimiz tekrar o günlere döndü diyebiliriz. Şuanda ligin en iyi hücum eden ikinci takımı konumundalar ki son 3 maçlarındaki ortalamaları tam 101.7 sayı. Her ne kadar Larkin’in bu maçtaki durumu belirsiz olsa da Micic’in formu, Dunston, Beaubois, Anderson gibi isimlerin katkıları ve en önemlisi Sertaç’dan son maçlarda gelen x-faktör katkısı ile makine düzeninde hücum ediyor lacivert beyazlılar. Bu maçta da kendi sahalarında tempoyu olabildiğince yükseltip Zalgiris’i yarı sahada savunmaya oturmadan, hazırlıksız yakalamak isteyeceklerdi. Aksine Litvanya ekibi ise son 3 maçtaki performansıyla ligin en iyi 4. savunma takımı konumunda. Dolayısıyla onlar tempoyu olabildiğince kontrol altında tutup, deplasmanda maçı düşük skorlarda bitirmeye çalışacaklar. Maçın yarı sahada oynananan, temponun kontrol altında olduğu her dakika onların savunmadaki sertliklerini ve enerjilerini gösterebilmeleri için bir fırsat, hanelerine yazılacak artı olacak.

3 Sayı Savunması

Zalgiris 41.8’lik yüzdesiyle ligin bu alandaki en iyi ikinci takımı konumunda. Evet bu alandaki en önemli silahları Milaknis’den yoksun olacaklar ama yine de ellerinde Grigonis, Lekavicius, Hayes gibi önemli silahlar olduğunu unutmayalım. Efes ise rakiplere maç başına yüzde 38.3 ile 3 sayı izni veren bir takım. Yani temsilcimiz bu alanda çok da başarılı değil. Dolayısıyla tempoyu yükselttiğimiz anlarda mutlaka başta Marius Grigonis olmak üzere kanat şutlarına ve diplerden gelen ceza üçlüklerine, ki genellikle Hayes oralarda oluyor, ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Bu npktada sahada olduklarında Beaubois, Anderson, Simon gibi kanat oyuncularımızın yanı sıra Moerman ve Singleton gibi yardım savunması kovalayan uzunlarımıza da önemli görev düşüyor. Zalgiris her ne kadar tempoyu kontrol altında tutmaya çalışacak olsa da Walkup ve Lekavicius liderliğinde yarı sahayı çabuk geçip geçiş oyunlarıyla erken üçlükler deneyebilirler, bu noktada rotasyonlarda çok uyanıp olup, tepe ikili oyunlarında zayıf taraftaki üçlükçüyü unutmamız gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …