Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Asvel Villeurbanne – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 28. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Fransa’da Asvel Villeurbanne ile karşılaşacak.

Fransız ekibi 6 maçlık galibiyet serisinin ardından çift maç haftasının ilk sınavında Zalgiris deplasmanında kaybetmişti ancak evlerindeki 4 maç seri halen devam ediyor. Fenerbahçe Beko ise son 12 maçından 11 tanesini kazandı ki Efes’den yedikleri tarihi farkın ardından çift maç haftasının başında Milano deplasmanında kazanmaları çok değerliydi.

Temsilcimizin bu zorlu deplasmanda nasıl kazanabileceğini, yani galibiyetin reçetesini gelin birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Cole ve De Colo

Son dönemde ligin en formda combo guardlarından ikisinin performansını izleyeceğiz bu maçta. Belki onları birebirlerde sürekli karşı karşıya görmeyeceğiz ama sergileyecekleri hücum performansları hem yaratıcı hem de bitirici olarak takımlarının kaderini belirleyecek diyebiliriz rahatlıkla. Norris Cole elbette daha çabuk ve atletik olan taraf ve karşısında Guduric ya da De Colo’yu görürse bu artılarını mutlaka kullanmak isteyecektir, onun deliciliğine takım olarak dikkat etmemiz, önlem almamız şart. Nando De Colo ise komple bir skorer ve rakibine göre çok daha iyi bir şutör, hem çizgide hem de yay gerisinde, ayrıca son haftalarda fiziksel olarak da çok iyi durumda, tam anlamıyla ritimini bulmuş durumda. Onun sadece skorer özellikleri değil, Vesely başta olmak üzere uzunlara yapacağı servisler artı ikili oyunlarda ekstra pası yaparak Guduric ve Eddie gibi ceza şutörlerini topla buluşturması sarı lacivertlilerin Asvel’in fiziksel oyunu karşısında hücumda rahatlamasını sağlayacaktır.

Üçlükler

İki takım açısından da hücumdaki en önemli faktörlerden biri olacak. Asvel yakaladığı 6 maçlık seride yüzde 46.9 (54-115) ile üçlük kullanıyordu. Ancak Zalgiris karşısında yüzde 32 (8-25) ile üçlük kullandılar, hem serideki maçlarına nazaran daha çok atış denediler hem de daha düşük yüzdeyle oynadılar. Hücumda iç-dış dengesini sağlamalılar ve bu olmayınca verimsiz olduklarını gördük. Fenerbahçe’nin de tıpkı Zalgiris gibi savunmada onları üçlüklere zorlaması gerekecek, düzen dışı şutlar kullanmalarını sağlamamız kritik olacak ki bu da yüzdelerini düşürecek. Temsilcimiz ise son maçlarda 3 sayılık atışlardaki performansını yukarı çekmeye devam ediyor ve şuanda yüzde 40.6 ile bu alanda Euroleague’in en iyi 3. takımı konumunda. Milano maçında olduğu gibi Guduric’i yay gerisinden verimli kullanmamız, Melih’in yokluğunda De Colo, Eddie, Brown gibi isimlerden de bu alanda ekstra katkı almamız şart. Asvel gibi çemberi iyi savunan bir takım karşısında oyunu açmak için üçlükler çok değerli olacak.

Pota Altı Savunması

Asvel’in en önemli kozlarından biri de kuşkusuz pota altı etkinliği. Fall ve Yabusele ikilisi hem fizikleri hem de atletik özellikleri nedeniyle bir çok takımın canını yaktılar. Hücumda eğer topun onlara inmesine izin verip ikili sıkıştırmalar sonrası doğru rotasyonları yapamazsak başta Howard olmak üzere etkili şutörleriyle savunmamızı çok yıpratılar. Bu nedenle başta Jan Vesely olmak üzere tüm uzunlarımıza büyük iş düşüyor. Birebirde Fall’un arkasında kalmak zor ama onu önden tutup ya da dribbling yaptığı anda diğer uzundan yardımı getirip önlem alabiliriz. Zalgiris gibi onları boyalı alandan püskürtebilirsek kısalar üstündeki baskıyı arttırıp onları yanlış tercihlere, zorlama dış atışlara yönlendirebiliriz ki bu da yüzdelerinin ciddi anlamda düşmesine neden oluyor. Ayrıca tempo kontrolü açısından da pota altı savunmamızı ribaundlarla bitleştirip onlara ikinci şans sayıları vermeyip hücum tempomuzu kendi istediğimiz şekilde ayarlamalıyız, özetle oyunu kontrol etmeliyiz. Fall ve Yabusele’yi püskürtmek, onlara pota altında kolay sayılar vermemek galibiyet reçetesinin en önemli faktörlerinden biri olacak. Bu arada onları savunmada yıpratacağımız gibi Vesely’nin hücumdaki etkili oyunuyla da başta Fall’u oyundan düşürebiliriz, erken faul problemine sokabiliriz. Yüzü dönük silahları bulunan Barthel ile O’Quinn de burada etkili olabilir ve Ahmet’in de fiziğini kullanıp hücumda aldığı toplarda Asvel uzunlarını yıpratması önemli olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …