Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Zenit

Turkish Airlines Euroleague 24. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Rus ekibi Zenit‘i konuk edecek.

8 galibiyetlik harika bir seri yakalayan ve bu sayede de 13-10’luk dereceyle play-off yarışına dahil olan Fenerbahçe Beko‘nun karşısında bu sezon ilk defa üst üste iki maç kaybeden ve üçüncüsünü yaşayıp seriyi uzatmak istemeyen Zenit olacak. Gelin birlikte temsilcimizin galibiyet serisini nasıl 9 maça çıkarabileceğini mercek altına alalım, galibiyetin reçetesini hazırlamaya çalışalım. Keyifli okumalar.

Vesely vs Gudaitis

Jan Vesely tartışmasız şuanda Euroleague’in en formda isimlerinden birisi ve sarı lacivertlilerin yakaladığı 8 maçlık bu önemli seride de başmimar konumunda. Koç Kokoskov’un onu hem yüksek postta hem de alçak postta pas dağıtıcı olarak kullanmaya başlamasıyla beraber Fenerbahçe hücumları üst düzey bir verimliliğe çıktı. Savunma ve ribaundlar konusunda da enerjisi artı atletizmi ile yine fark yaratmaya devam ediyor. Karşısında ligin en sert uzunlarından biri olan Arturas Gudaitis olacak. Litvanyalı pivot, Poythress’ın sakatlanması sonrası sürelerin neredeyse tamamını almaya başladı 5 numarada ve sahada kaldığı süreler arttıkça verimliliği de aynı oranda arttı. Vesely’nin aksine sırtı dönük silahlarının da bulunması artı yarı saha basketboluna da yatkın olması ile dikkat çekiyor. İkili oyunlarda çabuk ayakları ile kısalarımızın karşısında kalabileceği gibi, önemli bir blok tehditine de sahip. Vesely’nin son maçlarda sergilediği üst düzey performansı sergilemesi en büyük temennimiz ama Gudaitis’in aşırı temaslı ve sert oyunu karşısında mutlaka sinirlerine hakim olup, kendi oyununa konsantre olması gerektiğini de unutmayalım. Çember altı üstünlüğünü ele almak son maçlarda olduğu gibi Fenerbahçe adına yine galibiyetin anahtarlarından biri olacak.

3 Sayı Yüzdesi

Temsilcimizin sezon ortalama 78 sayı ama son 5 maçta rakip potalara ortalama 93.6 sayı gönderdiklerini gördük ki bu da galibiyetleri getiren temel faktörlerden biriydi kuşkusuz. Elbette bu artışın önemli nedenlerinden biri Vesely’nin pota altındaki verimliliğiydi ama bir diğer önemli etkende net olarak artan 3 sayı yüzdesiydi. Sarı lacivertliler yay gerisinden yüzde 37.7 ile oynarken bu 5 maçta ortalamayı yüzde 47.5 gibi çok önemli bir yere çıkardılar. Vesely’nin pota altındaki etkinliği savunmaları gömülmesine neden olurken, doğru saha yerleşimi sonrası Çek uzunun dışarıya çıkardığı akıllı pasları da şutörler asistlere dönüştürdüler yüksek yüzdeli isabetlerle. Ayrıca De Colo ve Brown’ın topla etkin olmaları, penetre pas oyunlarının da verimliliğini arttırdı, ceza atıcılarına bir çok fırsat çıktı. Ancak önemli ceza atıcılarından ikisi Guduric ile Pierre’in durumları maç saatinde belli olacak, dolayısıyla oynamamaları durumunda mutlaka Melih ile Eddie’nin bayrağı teslim alıp aynı 3 sayı katkısını sağlamaya devam etmeleri gerekiyor. Zenit gibi çemberi iyi savunan, sert ve disiplinli bir takım karşısında dış şutları sokamazsanız hücumda çok zorlanırsınız.

pangos fenerbahçe ile ilgili görsel sonucu

Pangos’u Savunmak

Son ama bir kadar da önemli faktör ise Zenit’in hücum organizasyonunn başında olan isim, Kevin Pangos‘u savunmak olacak. Bunu klasik bir adam adama savunma ile de yapabilirsiniz ki Brown gibi buna çok uygun bir isim de var koç Kokoskov’un elinde. Brown hem güçlü fiziği ve uzun kolları hem de atletizmi ile Kanadalı oyun kurucuyu yıpratacaktır. Ama pasör özelliği yüksek ve saha görüşü iyi olan bir guardı bu şekilde birebirde maç boyunca etkisiz kılmak zor. Takım olarak bu konuda çaba göstermeliyiz. Öncelikli hedef pas kanallarını olabildiğince kapatıp onu düzen dışında birebirlere zorlamamız, kendi skorunu üretmeye mecbur bırakmamız gerekiyor. Elbette Pangos skor üretimi konusunda kötü bir guard değil ama ondan gelecek 15 sayıyı, 10 asiste tercih ederim doğrusu. Onun organizasyon yerine skor üretimine yönelmesi Zenit’in Hollins, Baron, Rivers gibi şutörleri verimli kullanaması ve hücumda Gudaitis’in istediği çembere yakın pasları alamaması anlamına gelecektir. Bu nedenle de maçın kritik noktalarından biri Pangos’un karşısında her zaman topa baskı yapacak bir ismin bulunması, ki oynarsa Guduric de bu rol için oldukça uygun bir isim, ama aynı zamanda özellikle kanat savunucularımızın onun pas kanalarını kapatacak şekilde topsuz takipleri yapması olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …