Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: FC Barcelona – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 24. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, güçlü rakibi FC Barcelona‘ya konuk olacak.

Barcelona 6 maçlık nefis bir seriyle bu maça gelirken Anadolu Efes ise son 5 maçından 4 tanesini kazanarak formda olduğunu gösterdi. Ancak bu iyi grafiğin temel yapı taşlarından biri olan Shane Larkin son lig maçında sakatlandı, bu maçtaki durumu belirsiz.

Gelin birlikte, temsilcimizin bu zorlu deplasmandan nasıl galibiyet çıkarabileceğini, neler yapması gerektiğini mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Calathes vs Micic

Bu sezonun Euroleague’in en formda ve istikrarlı guardlarından ikisinin karşılaşmasını izleyeceğiz. Bir tarafta Nick Calathes (8.4 sayı, 3.7 ribaund, 7.6 asist), bir tarafta Vasilije Micic, (15.0 sayı, 2.5 ribaund, 5.0 asist, 1.0 top çalm) takımlarını hem çok iyi organize ediyorlar hem de gerektiğinde skora katkı vererek hücumu rahatlatıyorlar. Fiziksel olarak büyük, basketbol IQ’su yüksek, saha görüşü kaliteli ve etkili pasör olan iki guarddan bahsediyoruz. İkisi de savunmada çalışkan isimler ve tam anlamıyla denk güçlerin kapışmasını izleyeceğiz. Elbette Calathes’in organizasyon tarafı, Micic’in ise skorer tarafı daha ağır basıyor, bu nedenle de Micic’in her fırsatta Calathes’in üstüne atak etmesi ve onu yıpratması gerekecek ki bu aslında onun üstünde kurmamız gereken baskılı savunmanın hücumdayken bile başlaması anlamına geliyor, galibiyetin en önemli faktörlerinden biri olacak ve Doğuş’un da bu konuda çok yardımcı olması gerekecek Micic kenardayken. Genelde yarı sahada oynamayı seven Barça’nın maestrosunun aklına girip onu yıpratabilirsek işler çok daha kolay olur, hatta bu şekilde Mirotic ve Davies’in verimi de otomatik olarak düşer.

Baskılı Savunma

Elbette Barça gibi komple bir takımı sadece Calathes üstünde baskılı savunma yaparak sindiremezsiniz. Başta Higgins ve Mirotic olmak üzere diğer önemli silahlara da önlem almanız lazım ve bu birebir savunmalarla yapılabilecek şey değil, takım olarak komple konsantre olmak ve her pozisyonda topa baskı yaparak onları özellikle fiziksel olarak yıpratmak çok önemli. Mirotic her ne kadar çok kaliteli bir skorer olsa da sertliği ve fiziksel teması fazla sevmez. O nedenle ona kolay atışlar vermek yerine zaman zaman tatlı sert fauller daha akılcı olacaktır. Diğer taraftan tepede top hangi kısanın elindeyse pas kanallarını kapatacak şekilde topsuz adam savunmasını yapmak, baskı seviyesini düşürmemek çok önemli olacak. Unutmayalım ki Barça yarı sahada, kontrollü oynamayı seven, pas trafiğine ve saha yerleşimine çok önem veren, sistematik bir düzen takımı. Onları bu düzenden ve konfor alanından çıkarabilmenin öncelikli çözümlerinden biri de kuşkusuz sert ve baskılı takım savunması olacak.

Kaos Basketbolu – Larkin’in Durumu?

Evet Barça bir düzen takımı ve tempoyu kontrol edip oyunu yarı sahada kabul ederseniz hem sert ve disiplinli takım savunmalarına karşı hücum etmeniz çok zor oluyor hem de onlar yarı sahada Calathes liderliğinde çok iyi organize oldukları için istedikleri gibi rahat şekilde skor üretebiliyorlar. İşte bu nedenle koç Ataman’ın çok da sevdiği kaos basketbolunu bu maçta sergilememiz gerekiyor. Onları düzenden çıkarabilmek adına gerekirse bir iki pasla hatta hiç passız atışlar yapmaları, geçiş hücumlarında mutlaka tepe ikili oyunlarını Mirotic’in adamından oynayarak onu savunmada yıpratmalı, bahsettiğim baskılı savunmayı da hatalara ve top çalmalara çevirerek tempoyu sürekli yüksek tutmalıyız. Barça’yı ne kadar çok koşturursak, düzen dışına çekip onları erken top kullanmaya zorlarsak işimiz kadar kolaylaşacak. Tabi burada Larkin’e çok ihtiyacımız olacak, oynayıp oynamayacağı maç saatinde belli olacak. Tempoyu arttırmak, erken ve yüzdeli top kullanma gibi konularda uzman olan skorerin Barça maçlarını da ne kadar sevdiğini, son 2 maçta 24.5 sayı, 6.0 ribaund, 6.5 asist istatistikleri ile oynadığını biliyoruz. Bakalım bu maçta oynayabilecek mi, oynarsa ne kadar verimli olabilecek, işte bu çok belirleyici olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2024 ING Türkiye Kupası’nda Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu

ING Türkiye Kupası’nda oynanan çeyrek final maçlarının ardından yarı finale yükselen takımlar belli oldu. Ligin …