Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Kızıl Yıldız

Turkish Airlines Euroleague 22. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes‘in konuğu Kızıl Yıldız olacak.

3 maçlık galibiyet serisi geçen hafta St. Petersburg deplasmanında son bulan temsilcimiz Anadolu Efes, yeniden bir seriye başlayabilmek için ertelem maçında Real Madrid’i deplasmanda deviren ama sonrasında Barça’ya Belgrad’da kaybeden tehlikeli rakibi Kızıl Yıldız ile karşılaşacak. Temsilcimiz adına galibiyeti getirecek faktörlere gelin birlikte bakalım ve galibiyet reçetesini analiz edelim.

Skorerlerin Kapışması

Bir tarafta covid sürecini atlatarak 5 maçlık aradan sora iyi bir dönüş yapan Euroelague’in en skorer 3. oyuncusu Jordan Loyd (18.1), diğer tarafta tekrar ritmine kavuşmaya başlayan Shane Larkin (13.9) olunca bu maçta bol bol düello izleyeceğimizi ve bu oyuncuların bireysel performanslarının ön plana çıkacağını söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Loyd bu sezonun en formda skorerlerinden biri ve koç Radonjic’in sisteminde genelde yarı sahada oynamayı tercih eden Kızıl Yıldız için çok ama çok önemli bir silah. Onun yokluğunda hücumda alternatif çözümler bulmaya çalışsalar da genelde zorlanmışlardı. 5 maç kaçırdıktan sonra ritim bulmaya başladı ve Doğuş ve Micic gibi savunmacıların ona karşı ekstra dikkatli, ekstra konsantre oynaması gerekiyor. Larkin ise dizindeki ağrılar nedeniyle son haftalarda yüzde yüzüyle oynayamıyor belki ama halen ayaklarını yere güçlü baslığında ve kararlı bir şekilde potaya gittiğinde sürati ile durdurulması neredeyse mümkün olmayan bir silah. Bu maçta da Kızıl Yıldız’ın sert savunmasının delinmesinde çok kritik bir rolü olacak Larkin’in. Özellikle Lazic onu sert ve fiziksel oyunuyla yıpratmak, aklına girmek isteyecektir ki zaman zaman karşılaşacağı Walden’ın da topa iyi baskı yapan bir guard olduğunu belirtelim. Özetle son 4 maçta yay gerisinden 13-26 ile 16.5 sayı ortalaması yakalayan ve 5.0 asist ile oynayan Larkin’e çok ihtiyacımız olan bir maç olacak Kızıl Yıldız’ın sert, disiplinli ve agresif savuması karşısında.

Pas Trafiği ve Üçlükler

Temsilcimiz adına galibiyetin kritik faktörlerinden biri kuşkusuz hücumdaki pas trafiği olacak. Simon, Larkin, Micic üçlüsünün aynı anda sahada olduğu zamanlarda kurulan bu trafik gerek geçiş hücumlarında gerekse yarı saha hücumlarında rakiplerin korkulu rüyası olmuş durumda. Çünkü bu sayede hem tepe ikili oyunları ile Dunston beslenebiliyor hem de penetre pas oyunları ya da direkt asist sonucu köşelerden gelen ceza üçlükleri ile rakibin savunması net olarak cezalandırılabiliyor ki bu tempoda Moerman, Singleton, Anderson gibi şutörlerin de verimliliği net olarak artıyor. Ayrıca bu trafik doğru istikrarlı kurulursa hem Larkin’in hem de Micic’in birebirleri doğru saha yerleşimi ile çok daha keskin çok daha etkili oluyor. Ama bunların hepsi için Simon’un alışığımız gibi zaman direksiyona geçip forvetten oyun kurması gerekiyor, onun sahada olduğu anlarda Larkin de Micic de bitirici rolünde hem üçlüklerle hem de asistlerle daha verimli oynuyorlar. Yeni transfer Musa da son lig maçında işin hücum tarafında iyi sinyaller verdi ve bu pas trafiğinde bitirici rolünde can yakabilecek bir silah olacağını düşünüyorum. İlk maçta Kızıl Yıldız karşısında 15 üçlük isabeti bulan temsilcimizin yine en büyük silahlarından biri olacak dış atışlar.

THY Euroleague Haberleri: Anadolu Efes, Zenit karşısında | NTVSpor.net

Hücum Ribaundları

Sezona ribaundlar konusunda kötü bir giriş yaptı Efes ama son maçlarda Pleiss’dan yoksun olmalarına rağmen Sertaç ve Anderson’ın da ribaundlara katkı vermesiyle özellikle hücum ribaundlarında rakiplerin canını sıkan bir takıma dönüştüler. Temsilcimiz son 3 maçında 13.7 hücum ribaundu ortalaması ile oynadı ve başta Bryant Dunston olmak üzere Singleton artı Moerman’dan yine bu alanda ciddi katkılar bekliyor olacağız ki Musa da kanat oyuncusu olmasına rağmen 2.06 boyu ve atletizmi ile bu alana destek verebilecek bir isim. Asıl önemli konuya gelirsek Anadolu Efes hücum ribaundları ile yakaladığı bu ikinci şansları genelde Micic ve Larkin’den gelen üçlük atışlarla değerlendirdi ve rakip savunmalara ciddi bir ceza kesti son 3 maçta. Dolayısıyla bu ribaundlar yine Kızıl Yıldız gibi yarı sahada etkili bir savunma yapan rakibin direncini kırmak adına kritik önem taşıyor olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …