Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Panathinaikos

Turkish Airlines Euroleague 20. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Yunan ekibi Panathinaikos‘u konuk edecek.

4 maçlık galibiyet serisi yakalayan formda Fenerbahçe Beko‘nun rakibinde ise koç değişikliği yaşandı ve İsrailli koç Oded Kattash ilk kez takımının başında görev alacak. Yunan ekibi üst üste 3 maç kaybettikten sonra 2 gün önce konuk ettiği Asvel’i yenerek kendine gelmişti.

Gelin birlikte temsilcimizin galibiyet yolunda dikkat etmesi gereken faktörleri belirleyelim. Keyifli okumalar.

De Colo ve Nedovic Kapışması

Son maçlara baktığımızda Euroelague’in en formda skorerlerinden ikisinin kapışmasını izleyeceğiz. Bir tarafta son maçta Baskonia karşısında tam 27 sayı üreten, hem şut ritmine kavuşmuş hem de hücum organizasyonlarına önemli katkılar yapan Nando De Colo, diğer tarata özellikle 3 sayı çizgisinde adeta alev almış olan keskin şutör Nemanja Nedovic var. Elbette iki koç da olabildiğince savunmada bu oyuncuları daha pasif rakiplerin karşısına vereceklerdir ama sonuçta maçın sonucunu belirleyecek bir düello olacak. Çünkü son maçlarda bir kez daha gördük ki bu iki ismin ne kadar verimli oynayacağı takımlarının direkt olarak alacağı sonuca etki ediyor. Elbette Fenerbahçe’nin rotasyonu daha geniş rakibine göre ama De Colo’nun sahada olması ve formda olduğunu takım arkadaşlarına hissettirmesi, özgüvenli oynaması bile takımın havasını ciddi anlamda değiştiriyor. Herkese onun liderliğini kabul etmiş durumda ve o da tıpkı Baskonia maçında olduğu gibi bu desteği arkasına alarak bildiğimiz, defalarca kez kanıtladığı skorer yeteneklerini bu maçta yine kanıtlamak zorunda. Diğer taraftan Sant-Roos’un oynamama durumu var ki bu De Colo’nun işini biraz daha kolaylaştırır, önemli bir savunmacı sonuçta Kübalı guard. Biz de Nedovic karşısında Brown ve Melih ile iyi savunma yapmalıyız, unutmayalım OAKA’da kaybedilen ilk maçta 7-12 3sayı isabetiyle potamıza tam 28 sayı göndermiş ve takımını 82-68’lik skorla galibiyet taşıyan isim olmuştu…

3 Sayı Yüzdesi

Hazır Nedovic ve üçlüklerden bahsetmişken aslında bizim de takım olarak en büyük kozlarımızdan biri 3 sayılık atışlar. %37.9 üçlük isabetine sahibiz ve son Baskonia maçında da gördük ki özellikle farklı isimlerden bu isabetleri bulduğumuz sürece hücumda işler makine düzeninde işliyor. Sadece Melih, De Colo, Guduric, Eddie gibi olağan şüpheliler değil Brown, Pierre, Ulanovas gibi diğer isimlerin de bu alanda katkı vermesi gerekiyor. Baskonia maçında hücumda bu kadar rahat oynamamızın ve işlerin yolunda gitmesinin temel nedenlerinden biri Brown ve De Colo’dan gelen toplamda 8-14’lük 3 sayı isabetiydi. Bu sayede Vesely ve Ahmet pota altında daha rahat hareket ettiler, ikili sıkıştırmalara maruz kalmadılar. Ayrıca tepe ikili oyunlarında da kısalar perde altından geçemediği için daha çok ters eşleşme yakaladık, savunma dengesini perdeye takılan kısalar sayesinde daha rahat bozduk. Ve belki de en önemlisi 1 numaradan bu kadar çok 3 sayı katkısı gelince kanatlardan Guduric ile oynanan ikili oyunlara mecburen uzunlardan yardım geldi ve bu da yine boyalı alandaki işlerimizi kolaylaştırdı. Özetle her pozisyonda savunmayı 3 sayı çizgisine kadar çıkarmak zorunda kaldı Baskonia, bu potaya atak eden her oyuncumuzun işini kolaylaştırdı.

X-Faktör: Uzunların Performansı

Panathinaikos’un belki de bizi en çok zorlayacak pozisyonları 4 ve 5 numara olacak. Ellerinde Georgios Papagiannis, Mitoglou, Kaselakis, White, Bentil gibi ribaundları zorlayan, sert ve agresif uzunlar va ki bu alanda ligin en iyi 5. takımı konumundalar. Temsilcimizin de en çok zorlandığı konulardan birinin verilen hücum ribaundları olduğunu düşündüğümüzde burada Barthel’in yokluğunda yine Ahmet ve Jan Vesely‘ye çok iş düşecek. Öyle ki bu maçta koç Kokoskov pek tercih etmiyor olsa da en azından sertlik seviyesini yukarı çekmek ve ribaundlara destek olması adına Hamilton’ın dakikalarını arttırabilir. Çünkü Papagiannis 2.20’lik boyu ile Vesely ve Ahmet’i çok yıpratacak 2 pota altında da. Onu erken faul problemine sokmamız da galibiyetin kritik faktörlerinden biri olacak. Gerek Ahmet gerekse Vesely yüksek posttan potaya yüzü dönük atak edebilen uzunlar, bunu fırsat buldukça yapmalılar ki Vesely’nin son dönemde iyice geliştirdiği orta mesafe şutlarına da Yunan uzunu potadan uzaklaştırmak için çok ihtiyacımız olacak. Ayrıca onu yüksek postta yine pas dağıtıcı olarak kullanabiliriz çünkü Papagiannis genelde çember altında beklemeyi tercih eden bir uzn. Diğer taraftan Pierre, Ulanovas, Eddie, Guduric gibi isimlerimizin de mutlaka ribaundlara katkı vermesi gerekiyor aksi durumda Mitoglou ile beraber Papagiannis sahadayken uzunlarımızın canı çok sıkılır ribaundlar konusunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …