Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Khimki

Turkish Airlines Euroleague çift maç programının ikinci ayağında, 20. haftanın açılış maçında temsilcimiz Anadolu Efes, Rus ekibi Khimki‘yi Sinan Erdem’de konuk edecek.

Son 4 maçından 3 tanesini kazanarak çıkışa geçen Anadolu Efes, 19 maçından sadece 2 galibiyet alabilen ve ligin son sırasında yer alan Khimki karşısında bir galibiyet daha alarak play-off yarışındaki iddiasını sürdürmek isteyecek. Gelin birlikte temsilcimizin galibiyet yolunda neler yapması gerektiğini birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar.

Skorer Düellosu: Larkin vs Shved

Bu maçın en merakla beklenen eşleşmesi net olarak belli. Bir tarafta henüz geçen sezonki ritmine kavuşamamış olsa da ligin en kaliteli, en önemli skorerlerinden biri olan Shane Larkin, diğer tarafta yıllardır Khimki’de sergilediği bireysel skor performansları ile harika işlere imza atan ama diğer taraftan takımını bir türlü play-off potasına dahi sokamayan Alexey Shved olacak. Öncelikle berlirtmek lazım ki bireysel form grafiği anlamında Rus skorer Larkin’den daha iyi durumda ve özellikle bu sezon asistlerle de takım arkadaşlarını iyi besliyor. Diğer taraftan savunmada ise halen kara delik modunda. Birebir savunmayı laf olsun diye yaptığı gibi artık rakipler onun adamı üzerinden ikili oyunları kurarak sürekli ters eşleşmeler yakalıyorlar, hatta bu nedenle de faul problemine girebiliyor zaman zaman. Larkin de savunmada çok iyi görüntü çizmiyor ama o çabukluğu ve agresifliği sayesinde topa baskı, perdelere takılmama ve adam takibi konusunda daha iyi durumda ki Khimki’nin aksine takım arkadaşları da ona çok iyi yardım getirdiği için savunmada kendisini koruyabiliyor. Bu maçta eğer koçlar doğru hamleleri yaparlarsa büyük olasılıkla bu iki isme birbirilerini tutturmazlar ama maçın özetine baktığımızda ister istemez bu iki ismin düellosuna sahne olduğumuzu göreceğiz. Birbirlerini tutmasalar da hücumu yönlendiren bu iki skorer yıldızın düellosunu izleyeceğiz. Takım arkadaşlarından özellikle Micic’nden çok iyi destek olana Larkin’in bitirici rolündeki verimini Khimki’nin zayıf savunması karşısında daha da arttıracağını düşünüyorum.

Top Paylaşımı

Skorerlerin performansının maçın sonucunu direkt etkileyeceğini söyledik ama onların bu kadar etkili olabilmesi için top paylaşımı çok kritik olacak. Özellikle temsilcimiz adına Simon ve Pleiss’ın bu maçta da forma giyemeyeceğini düşündüğümüzde Vasilije Micic’e yine büyük sorumluluk düşecek. Sırp guard hem takımı çok iyi organize ederek Larkin, Moerman, Beaubois, Dunston gibi bitiricileri verimli kullanmak zorunda hem de karşısında özellikle Shved’i gördüğünde Larkin’in omuzlarından skor yükünü alacak hamleleri yapıp gerek üçlüklerle gerekse potaya gidişlerle skor üretimine önemli derecede katkı vermek durumunda. 3 numarada Anderson’ın saha yerleşimi konusunda takıma vereceği katkı da kritik olacak. Simon’un yokluğunda organizasyona yardımcı olabilecek becerilere sahip olmasa da doğru pozisyonlarda kendisini yay gerisinde bulundurması, penetre-şut tercihlerinde akıllı seçimler yaparak takımın pas trafiğini ve hücum ritmini düşürmemesi gerekecek. Zorlama birebirler, passız ya da sadece bir iki pas üstünden yapılan erken ve zorlama atışlar Khimki’nin ekmeğine yağ sürecektir. Savunmada zayıf ve sabırsız olan Rus ekibinin direncini kırmak için topu çevirmek, penetre pas ve ikili oyunlarla onları yıpratmamız, bizim sabırlı hücum etmemiz gerekiyor özellikle yarı sahada. Eğer garanti hızlı hücum ya da geçiş oyunu yoksa buna çok dikkat etmemiz gerekecek.

Tempo Kontrolü ve Ribaundlar

Her ne kadar Khimki’nin elinde artık Monroe, Jerebko, Timma gibi önemli silahlar bulunmasa da halen Shved, McCollum, Mickey ve Booker liderliğinde hücumda çok tehlikeli bir takımlar ki bu tehlikenin temelinde de tempo basketbolu ve açık alanda koşarak oynamaları yatıyor. Bu nedenle de onlara karşı oynarken, her ne kadar biz de Larkin ve Micic ile fırsat buldukça koşmayı sevsek de, bu alanda dikkatli, temkinli olmamız şart. Yani tempoyu akıllıca kullanmamız, bizim kontrolümüzde olmasını sağlamamız gerekiyor. Bunun birinci adımı elbette ribaundlar olacak. Özellikle koç Kurtinaitis Mickey ile Booker’ı birlikte sahada tuttuğunda hücum ribaundlarında can yakabiliyorlar, hem onlara ikinci şans sayıları vermemek hem de kendi tempomuzu başlatabilmek yani sağlam savunma ribaundları alabilmek için bu alana konsantre olmamız lazım. Diğer taraftan rakip potada ise mutlaka biz de hücum ribaundlarını zorlayıp en azından onların net ribaundlar çekerek hızlı hücuma çıkmalarına engel olmalıyız ki burada kısalarımıza da büyük iş düşecek, direkt geriye koşmak yerine mutlaka ilk topa göstermelik de olsa bir baskı yapmamız onların geçiş hücumlarında etkin olmalarını, özellikle çabuk gelip Shved’in tepeden Booker ile oynadığı ve genelde alley-oop ile sona eren ikili oyunları oynamalarına engel olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Can, Petkim Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 10. hafta mücadelesinde Anadolu Efes konuk olduğu Aliağa Petkimspor‘u uzatma …