Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Alba Berlin

Turkish Airlines Euroleague‘de çift maç programının ilk karşılaşmasında yani, 19. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Alman ekibi Alba Berlin‘i konuk edecek.

Sinan Erdem’deki son 3 maçından ikisini kaybeden Anadolu Efes, kendi sahasında tekrar çıkışa geçmek istiyor ve bunun için karşılarındaki geçmeleri gereken ilk engel Alman ekibi olacak. Gelin birlikte bu maçı nasıl kazanabileceğimize dair detayları birlikte incelekeyim, galibiyetin reçetesini birlikte hazırlayalım.

Granger ile Larkin Eşleşmesi

Her ne kadar son maçlarda Micic skor yükünü taşıyan isim olarak ön plana çıkıyor olsa da Efes’in asıl lideri, yıldızı Shane Larkin. Payal-off sıralamasında iyi bir yer edinmek için de onun geçtiğimiz sezon olduğu gibi ritmini bulması, hücumda istikrarlı performanslar sergilemesi şartç Bu nedenle bu maçta Micic’in 25 sayı atması yerine ondan gelecek 15-20 sayı çok daha kritik olacak. Ancak karşısında da hem formda hem de çok tecrübeli bir isim, eski takımına karşı forma giyecek Jayson Granger olacak. 31 yaşındaki Uruguaylı guard son maçlard Siva’nın sakatlığıyla beraber tamamen sazı eline almış durumda. Sadece skora erdiği katkyla değil, hem açık alanda hem de yarı sahada takımın organizasyona liderlik ederek, takım arkadaşlarına yaptığı servislerle de devreye girmiş durumda. Bu maçta da skorer oyunundan çok güçlü fiziği ve tecrübesi ile birlikte Larkin karşısında yapacağı savunma ile kritik bir rol oyanayacak. Larkin formda rakibi karşısında ne yapacağı da Efes’in galibiyet yolundaki önemli faktörlerinden biri oalcak ki Granger’ın fiziksel olarak oyunun iki alanında da Larkin’i yıpratacağı bir gerçek, bakalım süper yıldız bu zorlu sınavdan nasıl çıkacak.

Asist-Top Kaybı Oranı ve Geçiş Hücumları

Alba Granger liderliğinde kısalara çok iyi baskı yapan ve rakipleri maç başına en çok top kaybına (15.4) zorlayan ki bu kayıpların da 7.1 tanesini top çalma ile gerçekleştiren, bu alanda da 4. sırada yer alan bir ekip. Dolayısıyla temsilcimizin Larkin, Micic, Beaubois başta olmak üzere topun değerini iyi bilerek oynaması gerekiyor ki son maçları kaçıran Simon’un durumu maç saatinde belli olacak. Eğer o forma giyemezse organizasyon anlamında Micic ve Larkin’in omuzlarındaki yük bir kat daha artacaktır. Bu nedenle hücumda topun değerini iyi bilmek gerekiyor ki aksi durumda zaten çok hızlı oynayan Alba’ya top çalma kaynaklı kolay sayı şansları veririz. Diğer taraftan Alba, topa baskıyı aşan rakiplere karşı savunmada zorlanan bir takım. Rakipler onlara karşı maç başına 20.9 asist yapıyor ki bu alanda en kötü takımlar. Ayrıca maç başına yedikleri 83.6 sayı ile bu alanda 3. en kötü takımlar ve rakiplerin %40.3 ile üçlük bulmasına izin veriyorlar ki bu alanda da 2. en kötü takım konumundalar. Özetle topun değerini iyi bilip, guardlarımızı fazla dribbling yerine akıllı paslalarla ve penetrelerle baskılı savunmaya hücum ederkerlerse sabrın sonu selamet olacaktır, ilk hattı aşılan Alba sonrasında çok yumuşak kalıyor. Burada da bitirici rolünde olacak Anderson, Beaubois, Moerman, Singleton, Dunston gibi isimlerle zaten fark yaratacağımızı tahmin ediyorum.

Savunma Ribaundları ve İkinci Şans Sayıları

Lacivert beyazlıların sezon başından bu ayan en çok sorun yaşadığı konulardan biri ribaundlar. Özellikle rakipler Efes pota altında ribaundlar konusunda çok iyi işler çıkarabiliyorlar, maç başına rakiplere 10.9 hücum ribaundu veriyoruz ki bu alanda en kötü 2. takım konumundayız. Rakip Alba ise bu konuda ligin en agresif takımlarından biri. Lammers’in de dönmesiyle bir önemli silaha daha sahip olacaklar Sikma ve Giffey’in yokluğunda. Maç başına 11.0 hücum ribaundu alan Alba bu alanda ligin en iyi 3. takımı konumunda ki bu sezon temsilcimiz ile oynadıkları ilk maçta buldukları sayıların yüzde 25’i ikinci şans sayılarından gelmişti. Özellikle Lammers ve Johannes Thiemann‘a bu konuda çok dikkat etmemiz gerekecek, Bryant Dunston‘ı yanlız bırakmamamız, Moerman, Singleton, Anderson gibi isimlerin mutlaka savunma ribaundlarına konsantre olmaları gerekiyor. Çünkü savunma ribaundları aynı zamanda bizim de açık alanda etkili olup, tempoyu istediğimiz gibi forse edebilmemiz için ana faktörlerden biri olacak kuşkusuz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …