Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Asvel Villeurbanne – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 18. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, kötü gidişe dur diyebilmek adına deplasmanda Asvel Villeurbanne‘in karşısına çıkacak.

Son 5 maçından 4 tanesini kaybeden Anadolu Efes, bu maçla beraber artık bir seri yakalayıp play-off potasına girerek sezonu olabilecek en yüksek sıralamada bitirmek istiyor. Gelin birlikte temsilcimizin deplasmanda bu maçı kazanabilmek için neler yapması gerektiğine bir göz atalım, galibiyetin reçetesini çıkaralım. Keyifli okumalar.

Cole vs Larkin

İki NBA patentli skorer guardın kapışmasını izleyeceğiz. Elbette Shane Larkin yetenek paketi ve son 2 sezonda sergilediği müthiş performanslara bakılınca Norris Cole‘dan bir kaç adım önde. Ama Amerikalı oyuncuların bu tarz kapışmaları ne kadar önemsediklerini, ne kadar konsantre olduklarını biliyoruz. Dolayısıyla iki oyuncunun maçta zaman zaman durumu kişiselleştirip bizlere keyifli ve skor dolu anlar yaşatabileceğini düşünüyorum. Tabi bu durumdan hangi takımın daha çok faydalanacağı önemli. Açıkçası geçen sezonki Larkin’i bu tür durumlarda kızdırmak, motive etmek istemezdiniz ama bu sezonki henüz tam hazır olmayan Larkin bu tür mental iniş çıkışlarda hataya daha müsait bir yapıda. Bu nedenle takım arkadaşlarının ona yardımcı olması, bu tarz durumlarda özellikle koç Ataman’ın kenardan Micic ve Simon’un da duruma sahada müdahele etmesi gerekecek, aksi durumda düzen dışına çıkan taraf biz olabiliriz ki Cole’un savunmada, özellikle topa baskı konusunda gayet iyi bir isim olduğunu, bu alanda da Larkin’i zorlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Maçın anahtar eşleşmelerinden biri olacağını düşünüyorum.

Micic - Larkin ikilisi Asvel'i yıktı | Basket Dergisi | Basketbol,  Basketbol Haberleri, Basketbol Maçı

3 Sayı Savunması

Asvel özellikle kendi sahasındaki maçlarda etkili oynayan ve 3 sayılık atışlarla yüksek skorlara ulaşabilen bir takım ki Cole, Diot, Freeman, Howard, Yabusele ve hatta Noua da dış şut tehditi yüksek olan isimler. Takım olarak %39.2 ile 3 sayı bulan ve bu alanda 4. sırada olan Asvel karşısında özellikle geçiş hücumlarında savunmaya çabuk yerleşmek ve tepe ikili oyunları sonrası köşe üçlüklerine dikkat etmek gerekiyor, özellikle Howard ve Yabusele forvetlerde oynarken. Efes ise 3 sayı savunması konusunda ligin kötü takımlarından biri, rakiplere %39.08 3 sayı yüzdesi ile izin veriyor, bu alanda 5. sıradalar. Durumu biraz daha rakamlarla netleştireyim, Efes son kazandığı maçta Barça’yı yay gerisinden %33.3’de tutarken, son kaybettiği Real maçında ise rakip %40 ile üçlük buldu. Dolayısıyla sadece kısalar değil takım olarak bu alanda ekstra konsantre olmalıyız. Pleiss’ın yokluğu farklı dezavajlar getirebilir ama bu sayede 5 numarada daha mobil olan Dunston ve Singleton ile sahada kalmmamız ile beraber köşe üçlüklerine daha fazla yardım da götürebiliriz.

Anadolu Efes Istanbul vs. LDLC ASVEL Villeurbanne - Game

Atletizm ve Ribaundlar

Bu sezon Anadolu Efes’in en büyük problemlerinden biri ribaundlar. Özelliklere rakiplere verilen hücum ribaundları nedeniyle savunmada harcanan o kadar efor ve enerji boşa gidebiliyor. Bu alanda rakiplere maç başına 10.9 ribaund veriyorlar ve karşılarındaki rakip de her ne kadar Fall’dan yoksun olsa da Hayes, Bako, Noua gibi isimlerle bu alanda tehlikeli bir takım. Özellikle Bryant Dunston‘ın bu isimler karşısında enerjik kalması, onların fiziksel ve agresif oyunlarına karşılık vermesi gerekiyor tabiki son haftalarda bir türlü beklentileri karşılamayan Singleton’ın da silkelenip kendisine gelmesi gerekiyor. Böyle atletik bir takıma karşı Pleiss’ın yokluğunda ona her zamankinden fazla ihtiyacımız olacak. Sadece hücumda değil savunmada ve ribaundlarda da fark yaratıp x-faktör performansı sergilemesi gerekecek. Evet Sertaç da tabiki kenardan gelerek katkı verecektir ama atletizm konusunda onlarla aynı seviyede kalabilmemiz anahtar olacak ki yüksek tempoda Cole liderliğinde ne kadar tehlikeli olduklarını düşündüğümüzde de ribaundların önemi daha da artıyor. Onların hızlı hücumlarını bizim ribaundlardaki etkinliğimiz ile, net savunma ribaundlarını onlara vermeyerek daha başlamadan yavaşlatabiliriz. Bu alanda sadece uzunlarımızın değil takım olarak konsantre olmamız gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …