Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Kızıl Yıldız – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague‘de 18. hafta heyecanı temsilcimiz Fenerbahçe Beko‘nun Belgrad’da Kızıl Yıldız’a konuk olacağı karşılaşma ile başlayacak.

Perez ve Muhammed’in de iyileşmesiyle uzun bir aradan sonra tam kadro izleme fırsatımız olacak Fenerbahçe Beko, son haftalarda hem ligde hem de Euroelague’de ortaya koyduğu olumlu performansı Sırbistan deplasmanında da devam ettirip galibiyet arayacak. Gelin birlikte temsilcimizin galibiyet yolunda nelere ihtiyacı olduğunu, neler yapması gerektiğini birlikte inceleyelim.

Brown – Walden Eşleşmesi

Kızıl Yıldız cephesinde Loyd’un izolasyon nedeniyle forma giyememesiyle birlikte hücumda takıma yön veren ve skor yükünü çeken ana isim Corey Walden oldu. Dolayısıyla bu maçta da temsilcimizin ona dikkat etmesi gerekecek. Büyük olasılıkla da karşısında genelde Lorenzo Brown‘u göreceğiz. Her ne kadar hücumda istikrar konusunda sorunlar yaşayan bir isim olsa da guard rotasyonunda koç Kokoskov’un en güvendiği savunmacı olduğu bir gerçek. Son maçlarda özellikle onun guardlara yaptığı baskı ve çaldığı toplar sarı lacivertlilerin hücumda daha enerjik olmasını sağlamıştı. Bu maçta da onun Walden üzerinde kuracağı baskı hem Kızıl Yıldız’ın ondan alacağı skor katkısını düşürecek hem de yarı sahada takım olarak verimliliklerini aşağı çekecektir, savunmanın en önemli eşleşmelerinden biri olacak diyebiliriz.

Topun Değeri ve Hücum Verimliliği

Guardlardan devam edelim. Sarı lacivertlilerin bu sezon en büyük problemlerinden biri kuşkusuz top kayıpları. Temsilcimiz maç başına 14.7 top kaybı yapıyor ve ligde bu alanda 5. sıradalar. Özellikle De Colo, Perez, Muhammed’in birlikte olmadığı maçlarda bu rakamlar daha da yukarı çıkmıştı. Şimdi koç Kokoskov’un elinde tam bir guard kadrosu olacak, Perez, Muhammed, De Colo, Brown’dan faydalanabilecek. Dolayısıyla sahada Nando De Colo‘nun yanında her zaman topa yön verebilen bir guardın daha olacağını, Fransız guardın genellikle en iyi bildiği pozisyonda, 2 numarada bitirici rolünde görev alacağını söyleyebiliriz. Bu da hem sarı lacivertlilerin hem daha az top kaybı yapmasını hem de daha fazla pasla daha verimli hücum etmesini sağlayacaktır. Ayrıca Guduric’in de gelmesiyle 3 numarda Ulanovas ya da Pierre’den alınamayan skor katkısının da geldiğini, hatta bu sayede Pierre’in de daha fazla 4 numaraya kaydığını, çok daha verimli oynadığını gördük. Sert ve genelde kontrollü bir tempoda geçmesi beklenen maçta Brown, De Colo, Guduric üçlüsünün hücumda verimli oynaması, basit top kayıpları ile rakibe kolay sayı şansı vermekten kaçınmaları çok değerli olacak.

Anadolu Efes 85-72 Fenerbahçe Beko – fener.org

Pota Altı Çarpışması ve Ribaundlar

Sırp ekibi 2 sayılık atışlarda sadece %49.5 isabet oranıyla oynuyor ve bu alanda lig sonuncusu. Diğer taraftan maç başına sadece 3.2 blok yapabiliyorlar ve rakiplerin ikilik atışlarda %55.0 ile oynamasına izin veriyorlar ki bu alanda da en kötü 3. takım konumundalar. Yani temsilcimizin pota altında Jan Vesely, Barthel, Ahmet ve Pierre ile hücumda etkin oynaması maçın anahtarlarından biri olacak. Gerek ikili oyunlarda Vesely ve Pierre’in hava harekatları gerekse Barthel ile Ahmet’in alçak post oyunlarını destekler şekilde yarı saha hücumlarını organize etmemiz, bu konuda ısrar etmemiz gerekecek. Tabi diğer taraftan O’Bryant ve oynarsa Kuridza’nın da alçak post oyunlarına dikkat etmemiz, doğru yardımlarla onlara kolay sayı şansı vermemiz gerekiyor. Diğer taraftan temsilcimizin ribaundlarda konusunda sıkıntılı bir takım olduğunu biliyoruz. Toplamda 30.7 ribaund alabiliyoruz ve bu alanda ligin en kötü 3 takımı konumundayız, ayrıca rakiplere de maç başına 11.2 hücum ribaundu veriyoruz ki bu alanda en kötü takımız. Aksine karşımızda ise maç başına 10.3 hücum ribaundu ile bu alanda ligin en iyi takımlarından biri olacak. Bu nedenle Ulanovas, Eddie, Pierre, Guduric gibi kanat oyuncularının da sahada oldukları anlarda mutlaka savunma ribaundlarına yardımcı olmaları, Kızıl Yıldız’a kolay ikinci şans sayıları vermemiz gerekecek ki lisans işlemleri tamamlanan ve bu maçta ilk kez forma giymesi beklenen Nnoko’ya da özellikle dikkat etmemiz lazım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Kızıl Yıldız, Studentski Engelini Güle Oynaya Geçti

Adriyatik Ligi 25. hafta mücadelesinde Kızıl Yıldız konuk ettiği KK Studentski Centar‘ı 94-76’lık skorla güle …