Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Fenerbahçe Beko – Asvel Villeurbanne

Turkish Airlines Euroleague 17. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Fransız ekibi Asvel Villeurbanne‘i Ülker Spor Salonu’nda konuk edecek.

Fenerbahçe Beko, geçen hafta yine kendi sahasında oynadığı maçta Olympiakos’u yenerek kötü gidişe dur demişti. Şimdi 3 maç sonra ilk kez deplasman maçına çıkacak olan Asvel karşısında seri yakalamak isteyecekler. Gelin birlikte temsilcimizin nasıl kazanabileceğini analiz edelim ve galibiyet reçetesini hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Pas Trafiği ve Topun Değeri

Sarı lacivertlilerin bu sezon en çok başını ağrıtan konulardan biri kuşkusuz top kayıplarıydı. Yeni transfer Perez’in sakatlanması ve Nando De Colo‘nun sakat olduğu bu dönemde Brown’ın omuzlarına binen yükü kaldıramaması elbette ciddi bir dezavantaj yaratmıştı ve organize olmakta zorlanmıştı sarı lacivertliler. De Colo’nun dönmesi ve son maçta Olympiakos karşısında iyi bir görüntü vermesi, kendini bulmuş olması gerçekten işlerin şeklini değiştirmişti. O maçta tam 25 asist yapan ekibimiz, sadece 9 kaybı ile oynayarak da müthiş verimli bir hücum performansı ortaya koymuştu ki bu sayede Vesely, Ahmet, Barthel üçlüsü de toplamda 14-17 2sayı isabetiyle takımın hücumlarını etkili şekilde bitirebilmişlerdi. Bu maçta da sarı lacivertlilerin aynı verimlilikle oynaması gerekiyor. Hücumda pas trafiğini De Colo ve Brown ile sağlamak, topun değerini iyi bilerek basit top kayıplarından kaçınmak gerekecek ki bu sefer işleri çok daha zor olacak çünkü karşılarında Olympiakos’un aksine çok atletik oyunculardan kurulu, daha sert, daha diri savunma yapan bir Asvel olacak. Bu nedenle de sadece kısaların değil, Pierre ve Ulanovas gibi isimlerle alçak posttan, Vesely ile de yüksek posttan pas trafiğine katkı sağlamamız, hücum organizasyonlarını çeşitlendirmemiz gerekecek.

Doğru Saha Yerleşimi ve Üçlükler

Sarı lacivertlilierin bu sezon en önemli hücum silahlarından birisi 3 sayılık atışlar. De Colo’nun gelmesi bu alanda direkt olarak katkı sağlarken, Vesely’nin de kendine gelmesiyle beraber rakiplerin pota altında daha fazla önlem almaya başlaması sayesinde doğru saha yerleşimi ile daha boş atışlar bulabiliyorlar. İşte bu noktada takım olarak bu boş atışları yaratmak, özellikle Melih, Guduric, Eddie gibi ekstra şutörleri devreye sokmamız kritik olacak. Asvel ligin en iyi 3 sayı savunması yapan ekiplerinden biri, atletik ve uzun kollu oyuncular, çabuk ayakları ile neredeyse her şuta yetişip, bozabiliyorlar ve rakiplerin sadece %33.8 3sayı isabeti bulmasına izin veriyorlar. Bu nedenle üçlük atışları zorlamak değil, doğru pozisyonları yaratıp bu atletik savunmanın direncini kırmak gerekiyor. Aksi durumda biz üçlükleri kaçırdıkça savunmayı boyalı alana konsantre olacak ki bu durumda diğer önemli silahlarımız Barthel ve Vesely’i verimli kullanamayız. Asvel savunmasını her pozisyonda akordiyon gibi açıp kapatmak, doğru saha yerleşimi ve penetre paslarla boş üçlükleri bulup iyi bir isabet oranı yakalamak durumundayız. Danilo Barthel ve Pierre’in 4 numaradan bulacakları üçlükler de onların savunma sistemlerine yara vermek adına kritik önem taşıyor.

Jan Vesely ve Danilo Barthel'den açıklamalar - Fenerbahçe Spor Kulübü

Tempo Kontrolü

Sürekli Asvel’in ne kadar atletik oyunculardan kurulu bir takım olduğundan bahsettik ve onların savunmasından bahsettik. Ama bizim de onlara önlem almamız gerektiği bir gerçek. Açık alanda çok etkili olan, geçiş hücumlarını da verimli oynayan bir takım Asvel. Fall’un olmaması bizim adımıza ribaundlar ve onu savunma probleminin ortadan kalkması açısından artı olsa da onsuz Asvel beşlerinin ekstra tempo yaptığını da biliyoruz. Bu nedenle bizim gerekmedikçe tempoyu yükseltmememiz, basit top kayıplarından kaçınmamız ve tabiki hücum ribaundlarını olabildiğince forse edip onların hızlı hücum başlangıçlarını bu şekilde zora sokmamız gerekiyor. Bu noktada yine Jan Vesely, Barthel, Pierre üçlüsüne çok iş düşecek. Fall’un yokluğunda iki pota altında da ribaund üstünlüğünü sağlamamız tempo kontrolü açısından çok kritik olacak. Ayrıca tüm oyuncularımızın ilk topa baskı konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Belirttiğim gibi Fall’un yokluğunda neredeyse sahada olan tüm oyuncular ribaundu alınca topu yere vurup gidebiliyorlar, onlara yapılacak göstermelik bir baskı bile savunmamızın yerleşmesi adına kritik olacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …