Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Fenerbahçe Beko

ING Basketbol Süper Ligi 14. hafta mücadelesinde iki Euroleague ekibimiz 26 Aralık Cumartesi günü saat 15:15’de karşılaşacak. Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Fenerbahçe Beko‘yu konuk edecek.

Bu zorlu İstanbul derbisi öncesi ben de sizler için takımlarımızın son durumunu mercek altına almak istedim. Keyifli okumalar.

Anadolu Efes’te Son Durum:

Anadolu Efes’te Shane Larkin sezon başında geçirdiği operasyon ve sezona hem geç başlaması hem de fiziksel olarak tam hazır olmaması takımın kimyasını ve performansını da doğal olarak negatif etkilemişti. Ama geldiğimiz noktada Larkin son Barça maçında geçen sezonki görüntüsünden parçalar izletti bizlere ve ne kadar hazır olduğunu hem fiziksel olarak hem de özgüven olarka gösterdi. Bu maça kadar top kullanma konusunda bile pasif kalan Larkin’i gayet agresif ve hazır görük. Onun ritmine Simon ile Micic’in de katılmasıyla beraber bol pas yapan, yarı sahada bile yüksek tempoda oynayan, Larkin liderliğinde sürekli potaya gidere rakip savunmaları tehdit eden bir Efes izledik. Pleiss’ın yokluğuna rağmen Dunston’ı da ikili oyunlarda verimli kullanan lacivert beyazlılar, Moerman’ın da enerjisini ribaund katkısına dönüştürerek her istediğini aldı Barça karşısında. Elbette savunmada halen zaman zaman sorunlar yaşabiliyorlar ama bu hücum performansı ile, Larkin, Micic, Simon üçlüsünün böyle formda olduğu her maçta favori konumundalar.

Fenerbahçe Beko’da Son Durum:

Sarı lacivertlilerde ise sezon büyük hayal kırıklıkları ile devam ediyor. Hem Kokoskov hem de De Colo ile Jan Vesely kendilerinden beklenenleri hiç karşılayamadılar şuana kadar. Sırp koç Avrupa basketboluna uygun şekilde takım savunmasını bir üst seviyeye taşıyamaması, oyuncuları mental olarak hazırlayamaması ve belki de en önemlisi maç içerisinde takıma müdahele edememesi gibi bir çok konuda sınıfta kaldı. De Colo ile Vesely ise en basitinden kendilerinden beklenen takıma liderlik etme konusunda hiç ortalarda yoklardı. Evet son Olympiakos maçında Vesely enerjisi ve tecrübesi ile ilk defa bu role soyunarak başarılı oldu, takımını galibiyete götürdü ama geçen sezondan da bildiğimiz üzere bu konuda istikrarsız bir isim. Guduric hamlesi ile sarı lacivertlilerin eli rahatlamış durumda, en azından Olympiakos maçında böyle gördük ki Sırp şutörün Ocak ayından bu yana oynamadığını ve ritim buldukça daha iyi olacağını biliyoruz, zaten bu yolda da hızlı ilerlemesi için lig lisansı çıkartıldı. Sarı lacivertlilerin hücum verimliliği açısından Guduric ile De Colo kadar Muhammed ile Melih’in de performansı da çok değerli, özellikle Melih’in artık kendisine gelmesi, ritmini bulması bekleniyor.

Resim

Sonuç:

İki takım da sezona istediği gibi bir başlangıç yapamadı. Ancak kadro kalitesi, oyuncuların birbirlerini tanıması ve bu seviyedeki tecrübe miktarı konusunda Anadolu Efes rakibinden bir kaç adım önde. Barça maçında tam anlamıyla şov yapan ve Euroleague’de haftanın MVP’si seçilen Larkin’in artık BSL’de yerli statüsünde oynuyor olması da lacivert beyazlıların 6 yabancılı bir rotasyonla bu maça çıkmaları anlamına gelecek ki bu da çok önemli bir avantaja sahip olmalarını sağlayacak. Barça maçında çok formda ve hazır bir görüntü veren Larkin, Micic, Simon üçlüsünün, koç Kokoskov’un yabancı seçimlerine göre değişecek olsa da büyük olasılıkla sahada göreceğimiz Brown, De Colo, Guduric üçlüsüne karşı net üstünlük kurmalarını bekliyorum. Efes’in kısa rotasyonundaki bu üçlü ile hem tecrübe hem de hücum verimliliği anlamında sarı lacivertlilerden bir değil bir kaç adım önde olduğu gerçek. Guduric ve De Colo’nun savunma defolarını kapatabilecek bir takım savunması olmayan Fenerbahçe’nin tekrar özgüven kazanmış Anadolu Efes’in pasa dayalı yüksek tempolu hücumlarına karşı ayakta kalması zor olacak. Pota altında elbette Dunston ile Vesely arasında keyifli bir eşleşme izleyeceğiz ki aynı şekilde Barthel-Moerman eşleşmesinde de kimin öne çıkacağını söylemek zor. Açıkçası maçın kaderini kısa oyuncuların belirleyeceğini ve burada da Larkin liderliğinde daha iyi durumda olan Anadolu Efes’in öne çıkarak maçı etkili bir hücum performansıyla kazanacağını öngörüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …