Güncel Haberler

Fenerbahçe’nin Gündemindeki İsim: Kaminsky

Turkish Airlines Euroleague‘de kötü gidişe dur demek isteyen Fenerbahçe Beko, Guduric hamlesinden sonra bir de uzun rotasyonuna ekleme yapmak istemiyor.

Sezon başından bu yana Euroleague sahnesinde beklentileri karşılayamayan Hamilton’ın yerine uzun takviyesi yapmak isteyen Fenerbahçe Beko‘nun gündeminde NBA patentli uzun Frank Kaminsky var.

The Athletic’in haberine göre Sacramento Kings‘in serbest bırakacağı Birleşik Amerikalı uzun ile Socrates’in haberine göre Fenerbahçe daha önce de ilgilenmişti. Şimdi serbest kalacak olması ile görüşmelerin yeniden başlaması bekleniyor.

2.13 metre boyunda olan 27 yaşındaki Kaminsky, 2019-20 sezonunda Suns forması ile 39 maçta görev almış ortalama 19.5 dakika sahada kalırken 9.4 sayı, %32.2 3sayı, 4.3 ribaund, 1.8 asist asist istatistikleri ile mücadele etmişti.

2015 draftında Charlotte Hornets tarafından büyük umutlarla 9. sıradan seçilmiş olan Kaminsky, NBA kariyeri boyunca hiç bir zaman beklentileri karşılayamadı. İlk 4 sezonunu Charlotte geçirdikten sonra geçen sezon Suns’a transfer olmuştu ve NBA kariyerinde toplam 321 maçta görev alırken 9.8 sayı, 4.0 ribaund, 1.6 asist istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Kaminsky’nin 2015 draftında ilk 10 sıradan seçilmesinin temel nedeni 2.13 metre boyunda olmasına rağmen hücumda çok yönlü bir yetenek paketine sahip olmasıydı. Hücum silahlarının temelinde ise şut tehditi yer alıyor. Hareketli pozisyonlarda yani ikili oyunlarda dışa açılarak pick&pop dediğimiz pozisyonlardaki şut tehditi ile de değerli bir parça. Şutunu kullanırken ayaklarını yerden fazla kesmiyor ama fiziğine göre çabuk bir mekaniği var ve zaten uzun boyu ve kolları ile sıçraması da çok gerekli değil. Şut tehditini avantaj olarak kullanarak potaya gitmeyi de iyi bilen fakeleri doğru kullanıp top yere vurarak penetre etmeyi de bilen bir uzun, bu da onun değerini bir kademe daha yukarı çekiyor zaten. Yerleşmiş savunmalara karşı bile topu tepede alıp kendi skorunu yaratabilen bir isim ki onun fiziğinde bir oyuncudan bu katkıyı almak özel. Top kontorlü iyi olan, vücudunu araya sokarak dribblingini koruyabilen, patlayıcılığı ya da atletizmi iyi seviyede olmasa da dengesi sayesinde temas aldığı pozisyonlar da pozisyonları bitirebilen bir isim. Bu nedenle de penetreleri sayesinde bolca çizgiye gidebiliyor, oradan da yüksek yüzdeyle katkı veriyor. Diğer taraftan rakibini geçemediği pozisyonlarda pas vermeyi de bilen, oyun bilgisi ve saha görüşü yüksek bir uzun, bu da onu Avrupa sahnesinde daha da değerli bir isim haline getiriyor kuşkusuz. Her ne kadar alçak post etkinliği ana silahı olmasa da rakiplerin onun karşısında küçülmesinin cezasını da hemen sırtı dönük pozisyonları kullanarak cezalandırabilen bir isim.

Şimdi koca bir amayla eksilerine başlıyoruz. Çünkü Kaminsky’nin en büyük zaafı savunması ki zaten bu nedenle de NBA’de beklentileri karşılayamamış durumda. Çember savunma konusunda neredeyse hiç katkı vermeyen bir uzun. İkili oyun savunmasında da zaafları var, dikey hareketliliğini aksine yatay çabukluğu kötür duruma ve tepe ikili oyunlarında adam değişmelerde kısalar onu kolayca ekarte edebiliyorlar, onları potaya kadar takip edip blok tehditi oluşturabilecek bir patlayıcılığa sahip değil. Yukarı kadar çıkmayıp çemberi korumak için bıraktığınızda zaman zaman bloklarla katkı verebiliyor ama özellikle zayıf taraftan getirmek isteyeceğiniz blok tehditi olan bir uzun değil kesinlikle… Savunma ribaundları konusunda iyi bir isim olduğunu söyleyebiliriz ama tabi atletik uzunların ondan daha yükseklerde gezerek ribaundları toplamasına da çokça kez şahit olduk NBA’de.

Sarı lacivertlilerin onu 5 numara için transfer edeceğini net olarak biliyoruz. Avrupa sahnesinde NBA’deki gibi üst düzey atletler olmayacak karşısında bu nedenle de ribaundlar konusunda daha faydalı olacağı gibi hücumda ise yüzü dönük silahları olması, topu yere vurabilmesi ve dış şut tehditi ile kuşkusuz faydalı olacaktır. Ancak unutmayalım ki Fenerbahçe’nin asıl problemi ribaundlar ve savunma. Özellikle işin savunma tarafında Kaminsky’nin beklentileri karşılayabileceğinden hiç ama hiç emin değilim. Avrupa basketbolunda her takımın ikili oyunları ana hücum silahı olarak kullandığı bu dönemde Kaminsky gibi ağır ayakları olan ve blok tehditi olmayan bir uzunla savunmada işi zor olabilir koç Kokoskov’un. Diğer taraftan onu 4 numara kullanıp yanında Barthel ya da Vesely’yi kullanmak da bir çözüm olabilir. Kaminsky-Vesely ikilisi birbirlerinin açıklarını kapatabilirler ama bu kez de 4 numarada Kaminsk’nin karşısında dış şut tehditi bulunan atletik ve potaya giden forvetlerle Fenerbahçe savunması yine zorlu bir teste tabi tutulacaktır. Özetle onun tam olarak Fenerbahçe’nin aradığı uzun olmadığını düşünüyorum ama hem 4 hem de 5 numarada kullanılabilecek olması ve dış şut tehditi ile özellikle hücuma hareket getirip değer katacağı da bir gerçek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …