Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: CSKA Moskova – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague‘de çift maç haftasınının ilk sınavında temsilcimiz Anadolu Efes deplasmanda güçlü ve formda rakibi CSKA Moskova‘ya konuk olacak.

Bu sezon deplasmanda aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çeken Anadolu Efes‘in bu maçı kazanabilmesi için yapması gerekenlere gelin birlikte göz atalım. Keyifli okumalar.

Devlerin Kapışması: Mike James vs Shane Larkin

Euroleague’in son sezonlara damga vurmuş iki müthiş skorerinin, devlerin kapışmasını izleyeceğiz keyifle. Mike James 20.6 sayı ortalaması ligin lideri olduğu gibi 5.2 asist ile de takımının bu alanda lideri. Larkin ise 15.0 sayı, 4.9 asist ile henüz geçen sezonki üst düzey form grafiğine ulaşabilmiş değil ama emin adımlarla o yolda ilerliyor. Özetle James’in daha formda da fazla alev almış bir şekilde bu maça geldiği bir gerçek. Son maçlarda hem koç Itoudis ile buzları eritmiş olduklarını hem de takımın da artık ona daha fazla güvendiğini net olarak görmüş olduk. Ayrıca hücumda bu kadar verimli oynadığı için savunmada da direnci yükseldi, az hata yapıyor. Bu da Larkin’in işini biraz daha zorlaştıracaktır. Çünkü ikili arasında Larkin çabukluk anlamında bir adım öndeyken James fiziksel anlamda Larkin’den birkaç adım önde. Efes’in son maçlarda skor üretiminde zorlandığını ve hücumda ritim bulamadığını çokça kez gördük. Bu nedenle Larkin’in bireysel performansı çok önemli ve James karşısında gerçekten çok zor bir sınav verecek, direkt olarak maçın sonucunu etkileyecek bu eşleşmenin gidişatı.

Hücum Ribaundları

CSKA maç başına ürettiği 83.1 sayı ile bu alanda lider olmasının yanında 11.9 ile hücum ribaundları konusunda da ligin en iyisi konumunda. Anadolu Efes ise maç başına sadece 29.6 ribaund alabiliyor ligin en kötü takımımı durumunda bu alanda. Hal böyle olunca bu maçta CSKA’nın hücum ribaundları silahını kullanmasına engel olmak, en azından sayıyı azaltmak çok kritik olacak. Bolomboy, Shengelia, Milutinov, Kurbanov, Clyburn hepsi bu konuda yetenekli, sert ve atletik isimler. İşi sadece Dunston ve Pleiss’a bırakırsak altından kalkmamız çok güç. 4 numaralarımızın yanı sıra Simon, Anderson ve hatta guardların bile ribaundları zorlaması gerekecek. Aksi durumda ikinci şans sayılarından çok canımız yanar. Ayrıca diğer pota altında da CSKA’nın net savunma ribaundları almasını engellemek lazım ki aradıkları tempoyu bulup koşmasınlar. Düşen tempoda James’in verimliliği de doğru orantılı olarak aşağı iniyor. Özetle başta kendi pota altımızda olmak üzere ribaundlar maçın kilit noktalarından biri olacak.

Anadolu Efes Maç Özetleri | Anadolu Efes Kadrosu | beIN SPORTS Türkiye

Sihirli Sayı: 80

Birçok takımda göremeyeceğimiz şekilde Anadolu Efes’in maç kazanması konusunda çok net bir istatistik bilgiye sahibiz. Temsilcimiz adına sihirli sayı 80. Bu sezon sakatlıkların da etkisiyle hücumda çoğu kez ritmini bulamayan lacivert beyazlılarda sadece 3 oyuncunun tüm Euroleague maçlarında aralıksız forma giyebildiğini unutmayalım. Hücumda işlerin yolunda gittiği ve en az 80 sayı ürettikleri 5 maçı da kazandılar. Ancak tam tersi olarak, potalarında en az 80 sayıya izin verdikleri 6 maçtan ise 5 tanesini kaybettiler. Dolayısıyla çok basit bir istatiki bilgi olarak Efes’in bu maçta CSKA’ya minimum 80 atıp onların da 80 sayının altında kalmasını sağlaması gerekecek. Ama elbette bu oldukça zor bir denklem. Savunma konusunda her ne kadar iyi bir durumda olsak da Simon, Micic, Beaubois, Larkin, Pleiss gibi takımın kilit isimlerinin hastalık ya da sakatlıklar nedeniyle halen fiziksel anlamda yüzde yüz olamayacakları bir maçta CSKA gibi sert bir takım karşısında oyunun iki alanında da bu kadar dirençli durmak, bunu da 40 dakikaya yaymak çok zor olacak. Bu nedenle benim görüşüm hücumdan biraz ödün verip, tempoyu olabildiğince kontrol altında tutmak öncelik olarak onları 80 sayının altında tutmak olacak. Eğer bizden çok daha diri ve formda bir CSKA karşısında tempoyu yükseltip koş koş basketboluna yönelirsek evet Larkin ve Micic’i daha verimli kullanıp şartlardan birini kullanıp 80 sayıyı geçeriz ama onları 80 sayının altında tutmamız hayal olur ve maçı kazanamayız.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …