Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – Asvel Villeurbanne

Turkish Airlines Euroleague 5. hafta erteleme maçında temsilcimiz Anadolu Efes, Fransız ekibi Asvel Villeurbanne‘i Sinan Erdem’de konuk edecek.

Bu maç eğer zamanında oynanmış olsaydı iki takım adına da çok farklı şeyler söyleyebilirdik. Çünkü Anadolu Efes son haftalarda sakatlıklardan dolayı sarsılmış yeni yeni toparlanmaya çalışıyor, Asvel ise sezonun ilk dönemlerinda sergilediği kötü performansın aksine ritim buldu son haftalarda.

Temsilcimizin bu zorlu maçtan galibiyet çıkarması için gereken reçeteyi gelin birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar.

Larkin – Cole Eşleşmesi

Larkin her ne kadar henüz geçen sezonki performansına ulaşamamış olsa da halen Euroleague’in en önemli skor opsiyonlarından biri. Onun sahada olması bile hem koç Ataman’ı hem de takım arkadaşlarını rahatlatıyor, bir seviye yukarı çıkarıyor. Son haftalarda hem Micic hem de Beaubois’nın yokluğu omuzlarındaki yükü arttırmıştı ama onların dönüşüyle biraz daha rahatladı. Artık hem organizasyon hem de skor yükünü dağıtabileceği Simon ile beraber bir çok opsiyonu oldu. Dolayısıyla bu maçta verimliliğini arttırması, özellikle skorer kimliğini daha fazla ön çıkarması gerekecek. Çünkü karşısında son haftaların en formda oyun kurucularından biri, Cole olacak. NBA patentli guard, deliciliği ve ritmini bulduğu zaman gönderdiği yüksek yüzdeli üçlüklerle etkili bir silah. Diğer taraftan güçlü bir fiziği var ve çabukluk konusunda Larkin’in karşısında durabilecek bir savunmacı. Bu nedenle Larkin’i oyunun iki alanında da zorlayacaktır. Bu eşleşmeden milli yıldızımız ile galip ayrılmak ve tabi bunu yaparken takım düzeninden çıkmamak galibiyetin anahtarlarından biri olacak. Larkin’in şut-pas tercihlerine güvenmemiz gereken, takıma mutlak liderlik etmesi gereken bir maç olacak.

Anadolu Efes erteleme maçında ASVEL'i ağırlıyor

Hücum Verimliliği

Larkin’den bahsettik ama tek başına onun yapacakları Efes’in başarılı olması için yeterli değil. Koç Ataman’ın sisteminde hücumdaki pas trafiğinin doğru kurulması ve set hücumlarına kalındığında ikili oyunların ütm opsiyonları ile kullanılması çok kritik. Yani Larkin ile beraber sahada olan Micic, Beaubois, Simon gibi isimlerin gerektiğinde bir oyun kurucu gibi işin organizasyonu yapıp Larkin’i bitirici olarak kullanmaları, özellikle 4 numaraları, mümkünse dış şutlarla, devreye sokmaları hücum verimliliğinin artması konusunda kritik. Bu sezon bir kez daha gördük ki Efes, 80 ve üzerinde skor ürettiğinde 5 maçını da kazandı. Asvel gibi iyi savunma yapan ve fiziksel oynamayı seven bir takım karşısında da bu pas trafiğini iyi kurmak, tempoyu arttıramadığımızda yarı sahada hateketli, enerjik ve her silahımızı devreye sokarak verimli oynamak ve tabi pota altında Dunston ile Pleiss’ı (durumu maç saatinde belli olacak.) da devreye sokmak galibiyetin önemli faktörlerinden biri olacak.

Pota Altı Savunması

Uzunlar demişken bu maçta çemberimizi korumak kritik faktörlerden biri olacak. Çünkü karşımızda Fall gibi dev bir uzun var. Fransız pivot son maçlarda rakiplerin canını sıkmayı başardı ki onun varlığı sayesinde kapanan savunmalara karşı Asvel’in şutörleri yüksek yüzdeli üçlükler bularak takımlarını maçın içinde tutuyorlar, hatta galibiyete taşıyorlar. Bu noktada aslında pota altından başlayarak üçlüklere kadar giden komple bir savunma gerekecek. Bir çok kez savunmamızın bir akordiyon gibi açılıp kapanmasını izleyeceğiz. Özellikle Pleiss sahada yokken, ki durumu maç saatinde belli olacak, Dunston, Sertaç ve zaman zaman da Singleton’ın Fall’a top aldırmama konusunda ekstra efor sarfetmesi ve bunu mümkünse yardımsız yapmaları gerekecek. Çünkü 4 numaradan bile yardım getirseniz Yabusele gibi çok yetenekli ve dış şut tehditi bulunan bir silahları var. Onun karşısında kalmak için rotasyon yaptığınızda ise Lighty ya da Freeman gibi bir şutörü riske etmeniz gerekebiliyor. Tabi Fall’u iyi savunmanın dışında etkisini azaltmak adına o sahadayken ikili oyunları sürekli onun adamı üstünden oynayıp avantajı ele geçirmek de gerekiyor, yani savunmanın bir kısmı da hücumda başlıyor. Dunston da oynarsa Pleiss’da yüzü dönük silahları olan isimler, bu avantajları kullanıp Fall’u faul problemine sokmak gerekiyor ki hücumda etkin olacağı dakikaları azaltalım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …