Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Anadolu Efes – TD Systems Baskonia

Turkish Airlines Euroleague 12. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, dişli rakiplerden TD Systems Baskonia‘yı konuk edecek.

Pleiss dışında tüm eksikleri dönen ama önemli derecede maç eksikleri bulunan Anadolu Efes‘in bu zorlu maçtan galibiyet çıkarabilmesi için gereken recçeteyi sizlerle paylaşacağım. Keyifli okumalar.

Moerman – Peters Eşleşmesi

Fransız forvet son haftalarda eski ritmine kavuştu ve yavaş başladığı sezonun bu bölümünde çok formda. Hem dış şutlardaki yüzdesi arttı ve bu nedenle daha özgüvenli top kullanıyor hem de yine açık alandaki enerjisi ve ribaundlardaki mücadeleci performansı ile takıma değer katıyor. Bu maçta bir çok kez eski takım arkadaşı Peters ile karşılaşacaklar. Aslında benzer tarza sahipler, Peters da dış şutları ile öne çıkan bir uzun forvet ve o da Baskonia tempo yaptıkça geçiş hücumlarında savunma yerleşmeden etkili olan bir isim. İki forvet de birbirini çok iyi tanıyorlar ve Moerman’ın bunu savunmada avantaja çevirip Peters’ın pek sevmediği şekilde fiziksel oynayıp özellikle onu arkasına alarak alçak posttan hücum edip yıpratmasını bekliyor olacağız.

Larkin Faktörü

Yarım kalan 2019-20 sezonunun seçilmemiş MVP’si Larkin dizinden geçirdiği operasyon nedeniyle bu sezona da geç ve yavaş, temkinli bir giriş yaptı. Ama son maçlarda ritmini bulmaya başladı. Micic ve Beaubois gibi iki önemli ismin yokluğunda, ki bu maçta dönmeleri bekleniyor, omuzlarındaki yük giderek arttı son maçlarda. Ama o bu yükü kaldırabilecek, takımını taşıyabilecek bir lider. Son maçlarda da zaten hem skorer oyunu hem de Simon, Peters, Singleton’ı en verimli şekilde besleyerek ne kadar önemli bir yıldız olduğunu tekrar gösterdi herkese, daha doğrusu hatırlattı. Ancak bu maçta karşısında zorlu bir sınav olacağını da belirtmek gerekli. Henry gerçekten çok iyi bir savunmacı ve fiziksel olarak da Larkin’i yıpratacak sertlikte bir isim. Bu ikilinin son karşılaşması 6 Aralık 2019’da olmuştu. O maçta Larkin tam anlamıyla darma dağın etmişti Henry’i, 24 dakika sahada kalırken 24 sayı, 3 ribaund, 8 asist ile oynamış ve Efes’i 77-102’lik farklı galibiyete taşımıştı. Henry de 23 dakika sahada kalırken Larkin karşısında savunmada hiç varlık gösteremediği gibi skor da üretememiş, sadece 4 ribaund, 3 asist ile katkı vermişti. O günden bugüne çok şey değişmedi, çünkü Larkin tekrar ritmini bulmuş durumda, bu maçta da ondan benzer bir performans ile temsilcimizi galibiyete taşımasını bekliyorum.

Uzun Rotasyonunun Verimliliği

Temsilcimizin guard rotasyonu kadar uzun rotasyonunda da çok önemli eksikleri var. Pleiss’dan bu maçta da faydalanamayacaklar ve Dunston da geri dönecek olsa da ciddi bir maç eksiği var, yeniden ritm bulması için zamana ihtiyacı olacak. Bu nedenle Sertaç’a olduğu kadar 5 numaradaki süreleri artması beklenen Singleton’a ve zaman zaman 5 numaraya kaymak zorunda kalacak Moerman’a da çok iş düşecek. Çünkü Baskonia’nın Fall ve Jekiri gibi fizikli, sert uzunları var. Evet iki isim de hücumda çok etkili değiller belki ama rakipleri yıpratan uzunlar. Ayrıca Fall’un 2.23’lük bir dev olduğunu unutmayalım. Pleiss’ın yokluğunda tüm uzunlarımıza karşı net bir üstünlüğü olacak. Bizim de onu savunmada yıpratacak çözümler bulmamız, ikili oyunlarda mutlaka kısalarımızın ve Singleton ile Moerman’ın da onun ayaklarına penetre etmesi şart. Böylelikle koç Ivanovic onun dakikalarını kısmak zorunda kalacaktır. Diğer taraftan gerek Moerman gerekse Singleton son maçlarda dış şut yüzdelerini yukarı çektiler ve bu maçta potadan uzak kaldıkları anlarda verimli olup Baskonia uzunlarını dışarı çekmeleri Larkin ve Simon gibi kısaların potaya gitmeleri için gerekli alanı daha rahat bulmalarını sağlayacaktır. Fall ve Jekiri’yi potadan uzaklaştıramazsak blok tehditleri Larkin de dahil olmak üzere potaya gidişlerde canımızı sıkabilir. Ayrıca Baskonia’nın hücum ribaundlarında da etkili bir takım olduğunu unutmayalım, onları potadan uzak tutmammız savunma ribaundları konusunda da işimizi kolaylaştıracaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Pierria Henry Doping İhlali Nedeniyle Dört Yıl Men Cezası Aldı!

Pierria Henry, büyük olasılıkla sahte doping numunesi kullanarak yasaklı bir yöntem kullandığı gerekçesiyle 48 ay …