Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Kızıl Yıldız – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 11. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Belgrad deplasmanında Kızıl Yıldız‘ın konuğu olacak.

Tam 5 oyuncunun sakat veya hasta olduğu Anadolu Efes‘in çıkacağı bu zorlu deplasman maçı öncesi nasıl kazanabileceğine dair hazırladığım reçeteyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Keyifli okumalar.

Guard Rotasyonundaki Eşleşmeler

Temsilcimiz adına guard rotasyonunda çok önemli eksikler var. Hem Micic hem de Beaubois bu maçta forma giyemeyecekler. Hal böyle olunca özellikle hücum gücümüz oldukça zayıflayacak. Son maçlarda formunu yakalayan Shane Larkin yine en önemli kozumuz olacak. Ancak karşısında Walden, Lazic ve Hall (ufak sakatlığı var oynamayabilir) gibi fiziksel oyunu seven, iyi savunmacılar olacak. Dolayısıyla onu ciddi anlamda yıpratacaklarını düşünüyorum. Tabi işin artı tarafı ise Lazic ve Hall gibi isimler Larkin’in savunma tarafında aktif dinlenmesine sağlayacak isimler. Koç Ataman’ın Larkin’in sürelerini nasıl ayarlayacağı ve yıldız guardın sahada kaldığı sürelerde ne kadar verimli olacağı maçın sonucunu direkt etkileyecek faktörlerde biri. Tabi bir diğer önemli konu da eksiklerle beraber iki numarada da daha çok göreceğimiz 35 yaşındaki delikanlı Krunoslav Simon‘un performansı olacak. Birebirde etkili bir hücum silahı olan, gerektiğinde alçak posttan da skor üretebilen Hırvat kanat oyuncusunun bu fiziksel, mental ve tecrübe anlamındaki artılarını eşleşeceği Euroleague’in halihazırdaki sayı kralı Loyd’a karşı kullanacağı, hatta üstünlük kurabileceğini söyleyebiliriz. Ama Loyd da atletizmi ve çabukluğu ile Simon savunmadayken başımıza dertler açabilir…

Sertliğe Sertlikle Cevap Verebilmek

Sırp ekibi özellikle belli oyuncular sahadayken sertlik seviyesini yukarı çıkarıp fiziksel temasın bol olduğu agresif bir oyun ortaya koyabiliyor. Lazic, Dobric, Davidovac, Terry, Kuzmic bu isimler arasında yer alıyorlar. Dolayısıyla bizim de önemli eksiklerimiz varken mutlaka Doğuş, Erten, Buğrahan, Tolga ve Anderson’dan iyi katı alıp en azından savunma ve mücadele tarafında bu sertliğe, agresifliğe aynı şekilde karşılık vermemiz gerekiyor. Aksi durumda iki önemli skor opsiyonumuz Larkin ve Simon’u bu sert oyun içerisinde korumamız, yıpranmalarını engellememiz pek mümkün görünmüyor. Özellikle Doğuş, Anderson, Erten üçlüsünün Larkin ve Simon’un pozisyonları gereği sahada olduklarında iki kişilik savunma yapmaları gerekecek.

Pota Altı Etkinliği

Serlik ve fiziksel oyun demişken önemli konulardan biri de elbette pota altı etkinliği olacak. Kızıl Yıldız bu alanda etkili hücumculara sahip değil. O’Bryant’ı bir kenara bırakırsak ki genelde dış şutlarla skorunu çeken bir isim, Terry, Kuzmic, Reath canımızı çok sıkabilecek skor tehditine sahip değiller. 4 ve 5 numarada Pleiss, Dunston ve Yiğitcan’ın yokluğunda elimizde sadece Moerman, Chris Singleton ve Sertaç’ın kaldığını düşünürsek her iki pota altında da bu isimlerden en üst düzey verimi alabilmemiz şart. Öyle ki koç Ataman’ın zaman zaman Anderson ve Tolga’yı 4 numarada, Moerman veya Singleton’ı da 5 numarada oynatacağı kısa beşleler de sahada kalmamız gerekecektir. Bu dezavantaj gibi görünse de özellikle Kuzmic ve Terry gibi potadan uzaklaştıkça verimliliği düşen uzunlara karşı ters eşleşmeler yaratmamıza da olanak sağlayacaktır. Yeterki guardlarımız kısalara iyi baskı yapıp kısalan beşlerin ikili oyunlarda yenilip Kuzmic ve Terry’den kolay smaçlar yememize engel olsunlar, yani pas açılarını kapatsınlar. Özetle pota altı savunmasında da kısalardan yardım almamız kritik olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …