Güncel Haberler

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Panathinaikos – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 8. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Yunanistan’da Panathinaikos‘a konuk olacak.

Son maçlarda tekrar çıkışa geçen Anadolu Efes adına seriye sürdürmek ve üst sıralara bir adım daha yaklaşmak adına kritik bir maç olacak. Gelin her maçtan önce yaptığım gibi temsilcimiz için oluşturduğum galibiyet reçetesine bir göz atalım.

Larkin Olsa da Olmasa da

Elbette Shane Larkin‘in varlığı çok ama çok önemli lacivert beyazlılar için, bunu oynadığı tek maçta, Olympiakos karşısında da görmüştük. Ancak bir diğer gördüğümüz önemli faktör ise Maccabi karşısında onsuz oynamayı biraz daha öğrendiği oldu temsilcimizin. Simon ve Micic’in yanı sıra Rodrigue Beaubois da taşın altına elini koymaya, skor yükünü paylaşmaya başladılar. Süper yıldızın son covid testi negatif çıkmış olsa da 14 günlük izolasyon süresini tamamlamadığı için Efes, Euroleague yönetiminden özel izin istedi ve cevap bekleniyor ama hatırlatalım Mirotic’de de benzer bir durum olmuş ve izin çıkmamıştı. Bu nedenle temsilcimizin yine Larkin’siz kazanma konusunda çözümler üretmesi gerekecek. Micic’in yavaş yavaş toparlanmaya başladığı bir gerçek ama tek başına da hücumu yönetmesi çok zor. Bu nedenle yine Simon ile Beaubois ikilisinin net şekilde devreye girmeleri gerekecek ki Panathinaikos karşısında oyun yarı sahada oynandığında yaratıcı, birebir bitirici olarak bu isimlere önemli roller düşecek.

Baskılı Savunma

Anadolu Efes Larkin olsa da olmasa da yüksek tempoda, açık alanda daha verimli oynayan bir takım ki geçiş hücumları ve hızlı hücumlar temsilcimiz adına kritik önem taşıyor. Ancak Dunston’ın yokluğunda bloklarla başlayacak hızlı hücumları daha az göreceğimiz gibi Panathinaikos’un kısalarının topun değerini iyi bildiğini düşündüğümüzde top çalma kaynaklı hızlı hücumlar da azalabilir. Bu nedenle temsilcimizin diğer maçların aksine daha fazla yarı sahada hücum etmesi gerekebilir. İşte bu nedenle tempo kontrolünü Panathinaikos’a vermemek, gerektiğinde Beaubois, Simon, Micic üçlüsüyle bizim yarı sahayı çabuk geçerek erken ama doğru seçimler yaparak tempoyu forse etmemiz gerekecek. Her ne kadar Mack hamlesini yaparak 1 numaradaki eksiklerini tamamlamış olsalar da henüz takıma ve sisteme adapte olamadı, Sant-Roos da gerçek bir oyun kurucu değil zaten. Buradaki eksiklerini ortaya çıkarmak adına onları hataya zorlamak gerekiyor. Bunun için tam sahada yapılacak sürpriz baskılar hem guardların hata yapmasını sağlayıp top kayıplarının artmasını sağlayacaktır hem de tempoyu istediğimiz gibi forse ederek yukarı taşımamızı sağlayacaktır. Özellikle Pleiss yerine Singleton ya da oynarsa Sertaç’ın 5 numarada yer aldığı anlarda bu preslerin daha değerli, daha geçilmesi zor olacağını düşünüyorum. Ayrıca Dunston’ın yokluğunda savunma ribaundlarına takım olarak konsantre olmamız, tempo kontrolünün bizim elimizde olması adına bir diğer kritik faktör olacak.

Hücum Ribaundları

Ribaundlar demişken Yeşiller’in en güçlü olduğu alanlardan birisi. Özellikle hücum ribaundları konusunda ki bu alanda 12.6 ortalamayla ligin lideri konumundalar. Papagiannis ve Mitoglou’nun yanı sıra kaptan Papapetrou ile 3 numaradan da ciddi katkı alıyorlar. Ayrıca kenardan gelen Kaselakis, Bochoridis, White, Bentil gibi isimler de ribaundlar konusunda agresif olan, katkı veren isimler. İkinci şans sayıları ile rakip savunmaların direncini kırdıkları gibi, rakiplerin tempoyu da kontrol etmesine buradan başlayarak engel oluyorlar, hızlı hücum savunmasına hücum ribaundlarını zorlayarak başlıyorlar. Bu nokta da bizim de onlara bu ikinci şans sayılarını en az şekilde vermek adına savunma ribaundlarına takım olarak konsantre olmamız gerekiyor. Simon ve Anderson’ın Papapetrou’yu box etme konusunda ekstra dikkatli olmaları, Singleton ve Moerman’ın da Mitoglou ile fiziksel temastan kaçmayarak onu olabildiğince potadan, ribaundlardan uzak tutmaları gerekecek. Dunston’ın yokluğunda elbette en güvendiğimiz silahımız Tibor Pleiss olacak. Hem savunma ribaundlarında hem de Pana potası altındaki hücum ribaundları ile onları kendi silahları ile vurabiliriz Alman kule sayesinde. Ama ribaundları sadece onunla birlikte Moerman, Singleton, Sertaç’a yani sadece uzunların omuzlarına yüklemeye kalkarsak bu maçta çok canımız yanacaktır.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …