Güncel Haberler

BSL’de 4.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Basketbol Süper Ligi‘nde 4. haftayı geride bıraktık. Her zaman olduğu gibi gelin birlikte hakemlerimizin performanslarını da mercek altına alalım.

Kalemi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakalım ve haftanın hakem değerlendirmesine beraber göz atalım. Keyifli okumalar.

Genel Notlar:
  • 4.Haftayı bitrdik ama hala 01 Ekimden geçerli yeni kural ve yorumların Türkçe si yayınlanmadı.
  • Hangi amaçla olduğuna bir türlü anlam veremediğim hakemlerin açıklanmaması bu hafta da sürdü.
  • Sayısının 14 olduğunu tahmin ettiğim profesyonel hakemlerin isimleri hala açıklanmadı.
  • Serkan Emlek yönettiği maçta kural hatası yaparak,lige başladı.
  • Verilen 2 Atış+Kenar cezasının ilk atışını başka oyuncu kullandı ve hakemler fark etti.Atışları iptal ettiler ancak-aralarında uzun süre tartışmalarına karşın-kenar hakkını iptal etmediler ve topu Beyaz takım ön sahasındaki özel yerden oyuna soktu.
  • Takımların, takım sırasında oyun kurallarını doğru dürüst bilen en az bir yöneticisinin olmaması bu haftada dikkatleri çekti.
  • Türk Telekom—Büyükçekmece maçında yapılan kural hatasına herkes seyirci kaldı.Hiç kimse itiraz etmedi ve maç uzatma sonunda bitti.!!!

Darüşşafaka Tekfen – HDI Sigorta Afyon Belediye (çok kolay)
Can Mavisu(45) Özge Şentürk(30) Hüseyin Çelik(35)

Lokman H.Fethiye Bel. – Galatasaray (çok zor)
Kerem Baki(40) Kaan Büyükçil(40) Serhat Büker(30)

Tofaş – Pınar KSK (orta)
Erşan Kartal(35) Ali Şakacı(40) Ozan Çakar(55)

Petkim Spor – Frutti Extra Bursaspor (çok kolay)
Zafer Yılmaz(40) Serdar Ünal(40) Semih Vural(45)

Anadolu Efes – Bahçeşehir Koleji (kolay)
Mehmet Şahin(60 )Altuğ Köselerli(60) Ziya Özorhon(30)

Gaziantep – Fenerbahçe Beko (orta)
Mehmet Karabilecen(35) Halil Baldemir(40) Polat Parlak(40)

Türk Telekom – Büyükçekmece (çok zor)
Serkan Emlek(???) Fatih Aslanoğlu(???) Çağrı Hekimoğlu(???)

BEŞİKTAŞ – OGM ORMANSPOR MAÇI:
İSTATİSTİKLER/HAKEMLERYener YılmazAlper ÖzgökAhmet Tatlıcı
Fizik ve kondüsyon100(%50)100 (%50)100(%50)
Kararlarda standart uygulama707070
İşaretler ve seremoni90(%50)80 (%50)70(%50)
Hakem mekaniği808080
Arkadaşlarıyla eşgüdüm808080
İhlal değerendirmeleri706060
Faul değerlendirmelei605550
Maçın kontrolu906050
ORTALAMA686259
MERAKLISINA:
  • Üçüncü çeyreğin bitişini bildiren sesli işaretle eş zamanlı Beyaz 11 Kırmızı 44 e sportmenlk dışı faul yapar.Dördüncü çeyrekte pozisyon sırası Kırmızı takımdadır.Karar ve uygulama ,Kırmızı 44 kimse dizilmeden iki atış kullanır.İki dakikalık çeyrek arasından sonra Kırmızı takım ön sahasındaki topu oyuna sokma yerinden başalar ve 14 saniyesi vardır.Kırmızı takım pozisyon sırasını kaybetmez.
  • Maçın 4. Çeyreği oyun saati 0.44 gösterir.Sayı yiyen Kırmızı koç mola kullanır ve bitiminde ön sahadan başlayacağını bildirir.Oyun başlamadan son molasını da kullanır ve bu kez geri sahadan oyuna başlayacağını bildirir.Karar ve uygulama,ilk kararrı geçerlidir.
  • Hava atışına sıçrayan Kırmızı 55 topa temas etmeden önce ihlal yapar.Top Beyaz takım tarafından oyuna sokulmadan Kırmızı takım koçu mola ister.Karar ve uygulama,saat çalışmadığı için mola verilmez.
  • Dördüncü ve uzatma devreleri son iki dakikası(2:00)dahil.Sadece sayı yiyen takım oyuncu değiştirir.Hakemler herhangi bir nedenle düdük çalarlarsa her iki takım da oyuncu değiştirebilir.
  • Mavi 5 Beyaz 44 e sportmenlik dışı faul yapar.Verilen 2 atış+kenar hakkının ilkini Beyaz 23 atar ve sayı olur.Hakemler bu durumu atıştan sonra fark ederler.Karar ve uygulama,Beyaz takımın atışları ve kenar hakkı iptal edilir.Top serbest atış çizgisi hizasından,sınır çizgisi dışından,üzerinden oyuna sokulmak üzere Mavi takıma verilir.Şut saati 24 gösterir.
  • Hatalı yürüme ,uydurma kelimelerdir.Doğrusu,yürüme,top kaybı,steps veya top kaybı,kelimeleridir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …