Güncel Haberler

Jordi Bertomeu: “B Planımız Hazır.”

1 Ekim Perşembe günü başlayacak olan Turkish Airlines Euroleague‘de organizasyonun nasıl ilerleyeceği merak konusuyken CEO Jordi Bertomeu‘ya göre organizasyon bu sezon tamamlanacak.

6 aylık aranın sonra geri dönecek ve bu hafta başlayacak olan 2020-21 Euroleague sezonu öncesi Bertomeu, organizasyonun medya partnerleri ile telekonferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirdi.

İspanyol yöneticinin ifadelerine göre kulüpler geçen sezonun aksine eğer pandemi sebebiyle bir olumsuzluk yaşanırsa ligde bu kez şampiyon ilan edilmesi gerektiğine karar verdiler:

İşler kötüye giderse bir B planımız var fakat A planlarını severiz ve bizimkisi çok esnek. Maçların tarihlerini ve yerlerini değiştirebiliriz. Takımların işin içine bu denli dahil olması bizim için işleri kolaylaştırdı. Sezon içerisinde zorluklar olabileceğini ve son dakika değişiklikleri yaşayabileceğimizi biliyoruz. Maçların farklı bir ülkede oynanacağını, hakemlerin maçlara yeniden atanabileceğini görebiliriz. Geçen sezon mart ayında olduğu gibi işler kötüye giderse mayıs planımıza, yani B planımıza geçebiliriz. Her şey hazırdı ancak 3-4 takımın ülkelerini terk edemeyecek olmaları tek problemdi. Bu yüzden ‘fanus’ (bubble) yapamadık. Şimdi olduğu gibi tüm lojistik ihtiyaçlarımız hazırdı. B planı bizim düşünmek istediğimiz bir şey değil ancak gerekli olursa her şeyimiz hazır.

Eurohoops

Diğer taraftan kulüpler açısından önemli bir zorluk da seyahat prosedürleri olacak. Özellikle bazı ülkelerin uçuş haklarının buunmaması işleri daha da zora sokacak. Bertomeu bu konu hakkında da açıklamalarda bulundu:

Uçuşlar kulüplerin sorumluluğunda ancak durumlar zorlaşırsa başka bir ülkeye seyahat etmenin zor olacağını anlayabiliyoruz. Mesela bu hafta Rusya’ya gitmesi gereken bir takım Birleşik Krallık’ta mola verecek çünkü başka bir seçeneği yok. Ya da örneğin; İsrail gibi hükûmeti ülkeye giriş-çıkışlarda çok kısıtlayıcı olan ülkeler var. Bu yüzden haziran ayından beri birçok ticari havayolu şirketiyle çalışıyoruz ve 2 tanesiyle de seyahatte zorluk yaşayan takımlara yardımcı olmak amacıyla anlaşma sağladık.

Eurohoops

Bertomeu kulüpleri çok zorlayacak olan mali konular hakkında da geçen sezon hem de önümüzdeki sezon için açıklamalarda bulundu:

Geçen sezon gelirleri yüzde 20 ila 30 arasında düşürdük. EuroLeague Oyuncular Birliği (ELPA) ile yapılan maaşların düşürüldüğü anlaşma önemliydi. Bu sezon sadece sporla ilişkili gelirlerin yanı sıra daha fazlasına odaklanmalıyız. Normalde sponsor, pazarlama ve televizyon hakları gibi gelirlerin yüzde 50’si kulüplere dağıtılır ve diğer yarısı sportif başarı, bilet fiyatları gibi şeylere bağlıdır. Bu yıl bu dengeyi yüzde 80’e yüzde 20 olarak garanti paraya çevireceğiz. Kulüplerin bilet satışlarından çok para kazandığını ve taraftarların salonlarda olmayacak oluşunun bir zorluk olduğunu biliyoruz. Bazı ülkelerde tribünlerde hafif sıklıklarla seyirci olabilecek. Bu durum bize değil, hükûmetlere bağlı

Eurohoops

Uzun süredir Avrupa basketbol kamuoyunun gündeminde olan 24 takımlı kapalı lig ile ise şu açıklamalarda bulundu:

Ben hiçbir zaman 24 takımlı bir lig istediğimi söylemedim. Gelecek iki yılda yapmak istediğimiz şey işimizi kurmak. Bunun gerçekleşmesi için de gelecek adım ASVEL ve Bayern Münih takımlarına kalıcı lisanslar sağlamak. Pandemi sebebiyle işler biraz durdu ancak biz bütün bu durumun geciktirdiği kriterlerimizi yeniden toparlamak zorundayız. İki takımın da beklendiği üzere finansal ve sportif olarak gelişim sağlaması sebebiyle Fransa ve Almanya’nın bizim için ne kadar önemli bir pazar olduğu açık. Fransa, İtalya ve geleceğin temeli olarak gördüğümüz Birleşik Krallık gibi ülkelerden yakında daha fazla takımın lige geldiğini görebiliriz.

Eurohoops

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …