Güncel Haberler

Bursaspor’u Mercek Altına Alalım

Yeni sezonun başlaşmasına sayılı haftalar kala ING Basketbol Süper Ligi‘nde yre alacak takımlarımızı analiz etmeye devam ediyorum.

Bu yazımda sizler için yeni sezonda ülkemizi 7DAYS EuroCup’da temsil edecek olan Frutti Extra Bursaspor‘u mercek altına aldım.

Koç Açık’ı göreve getiren Bursa ekibi, kadrosunda köklü bir değişiklik yaptı. Geride bıraktığımız sezon takımın lideri olan ve Euroleague transfer olan iki guard Freeman ile Jones’un yerini doldurmak elbette kolay olmayacak.

Takımın direksiyonunda oturacak yeni isim NBA patentli Xavier Munford olacak. Daha önceki Avrupa tecrübesi pek iyi değildi belki ama bu sefer özgürlüğün daha fazla olduğu, daha fazla sorumluluk alacağı bir takımda ve koç Açık gibi guardları çok iyi tanıyan bir teknik adamın kontrolünde olacak. Hazırlık döneminde de skorer oyununun yanı sıra takımı da iyi organize ettiğini, liderlik ettiğini gördük. Onun yanında da yüksek potansiyelli bir skorer guard olan Malik Newman olacak. Alt yapılarda ABD formasıyla bir çok turnuvada etkili performanslar sergilemiş olan ancak sonrasında A takım seviyesinde kendisini kanıtlayamamış bir isim. Bu nedenle Bursa’da kendisine verilen şans çok önemli onun için ve tabi Bursa için de. Ondan özellikle işin hücum tarafında çok şey bekliyor koç Açık ki hazırlık maçlarında da adaptasyon sürecini iyi geçirdiğini gördük. Guard rotasyonunda bu iki ismi yedekleyecek isimler ise tecrübeli oyuncular Ender Arslan ve Can Maxim Mutaf artı genç oyun kurucu Ömercan İlyasoğlu olacak. Ender’in yine koç Açık’ın en büyük yardımcısı olacağını söyleyebilriz, Can da hazırlık döneminde formda olduğunu gösterdi.

Resim

Forvet rotasyonunda ise bir diğer NBA patentli isim Daniel Hamilton olacak. NBA’de kendisini kanıtlayamamış isimlerden biri Hamilton. Özellikle hücumda bir çok silahı olmasına rağmen savunmada sertlik ve istikrar konusunda sorun yaşayan bir oyuncu. Avrupa’da bu sorunları daha az hissedecektir, takım onun açıklarını kapatabilir. Hazırlık maçlarında adaptasyon sürecinin iyi gittiğini gördük. Hücumda, özellikle yüksek tempoda takıma değer katacağı kesin ancak belirttiğim gibi savunmadaki zaaflarını takım olarak kapatmaları gerekecek. Tecrübeli şutör Birkan da bunun için transfer edildi zaten. Onun oyunda düştüğü, savunmada destek ve enerji gereken anlarda koç Açık’ın en çok güvendiği isim olacak. 4 numarada ise geçen sezon istikrar problemi yaşamış olsa da kalitesi tartışılmayan bir isim olan Perry Jones ile yola devam edecekler. Hücumda hem içerden hem dışarıdan bir çok silahı bulunan, topu yere vurabilen ve atletizmi ile takıma sınıf atlatan Jones, biraz daha istikrarlı bir katkı verirse koç Açık’ın işini kolaylaştıracak potansiyele sahip. Fakat tıpkı Hamilton gibi o da savunmada ciddi eksileri bulunan, daha doğrusu oyunun bu alanını pek sevmeyen bir isim. Tevfik ve zaman zaman Kadji ile İzzet de onun alternatif olacaklar.

Resim

5 numara rotasyonunu ise koç Açık tecrübeli isimlere emanet etmiş durumda. Trabzonspor, Tofaş ve son olarak Telekom formalarını giymiş olan, ülkemizi ve ligimizi çok iyi tanıyan Kenny Kadji takımın en güvendiği isimlerden biri olacak yeni sezonda. Dış şut tehditi, topu yere vurabilmesi ve ribaundlara verdiği katkıyla yüksek tempo üzerine kurulu Bursa’da çok iş yapacağını düşündüğüm isimlerden biri. Evet zaman zaman bir forvet gibi oynayıp potadan çok uzak kalabiliyor ama tecrübesi, pozisyon bilgisi, uzun kolları ve atletik özellikleri ile hem savunmada hem de hücumda önemli bir parça. Tabi oyunun her iki alanında da fiziksel teması fazla sevmediğini zaten bu nedenle de potadan uzak kaldığını belirtelim. Yani Bursa’da savunması vasat olan bir isim daha var diyebiliriz. Koç Açık zaman zaman onu 4 numarada da kullanabilir ki bu durumda aslında 5 numarada onun yedeği gibi görünen Oğuz ile aynı anda da sahada yer alabilirler. Beşiktaş ile sergilediği etkileyici performansın ardından halen önemli bir silah olduğunu gösteren tecrübeli uzun, Ender ile beraber takımın ağabeyi, saha içindeki liderlerinden biri olacak. İzzet de zaman zaman 4 numaraya ve genelde 5 numaraya destek olacak alternatiflerden biri olacak.

Özetleyecek olursak Bursa bu sezon genelde tam saha basketbolunu tercih edecek. Ellerindeki yüksek skor potansiyelli isimlerle de rakiplerin canını çok yakacaklarını, bizlere de keyifli maçlar izleteceklerini düşünüyorum. Ancak özellikle forvet rotasyonunda hem Hamilton hem de Jones’un savunmadaki vasat performansları maç kazanmalarını zorlaştırabilir. Takım savunmalarının yumuşak kaldığını hazırlık maçlarında da gördük zaten. Her maçı atarak kazanmaları mümkün olmayacak. Koç Açık’ın mutlaka Birkan ve Tevfik gibi savunma odaklı isimleri de rotasyona ciddi şekilde sokarak bu açıkları kapatması gerekecek. Çünkü maalesef bu iki isim dışında takımdaki diğer yerli oyuncuların da savunmada önemli katkı verebilmesi güç görünüyor. Eğer takım savunmasındaki direnci ve enerjiyi belli bir seviyeye çıkarabilirlerse BSL’de play-off’un önemli adaylarından biri olabilirler. Aksi durumda Petkim, Gaziantep, Bahçeşehir gibi dişli ekiplerden birine ilk 8 sıradaki yerlerini kaptırmış ve resmin dışında kalmış bulabilirler kendilerini…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …