Güncel Haberler

Türk Telekom’u Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nde takımlarımız yeni sezon hazırlıklarına tam gaz devam ediyorlar. Ben de sizler için takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum.

Bu yazımda yeni sezonda ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek ekiplerimizden olan Türk Telekom‘u analiz edeceğim. Keyifli okumalar.

Transfer döneminin flaş takımlarından biriydi Ankara temsilcisi. Koç Gören ile yola devam ederken bu sezon geçtiğimiz sezonlara göre çıtayı bir kademe daha yukarı çektiklerinin mesajını verdiler tüm rakiplerine.

Guard rotasyonunda en dikkat çeken isim eski Fenerbahçeli, NBA patentli Tyler Ennis olacak kuşkusuz. Kanadalı oyun kurucu, bir önceki sezon yaşadığı sakatlığın ardından sezonu kapatmış ve Fenerbahçe kariyeri erken bitmişti. Bu sezonu ise G-League’de geçirdi ve çok iyi, hazır bir görüntü verdi. Diğer taraftan Telekom forması ile yaptığı hazırlık maçlarındaki performansı da koç Gören ve ekibini keyiflendirmiş durumda. Lider özellikler, top tekniği, oyunu okuması, deliciliği ve kendi skorunu üretebildiği gibi arkadaşlarına da kaliteli servisler yapabilmesi ile sağlıklı kaldığı sürece Euroleague seviyesinde bir oyun kurucu. Onunla beraber Galatasaray’da çok iyi bir sezon geçiren, hem savunmadaki enerjisi hem de hücumdaki verimli oyunuyla dikkat çeken Can Korkmaz yer alacak 1 numarada. İki numarada ise atletizmi, deliciliği ve savunmadaki artıları ile dikkat çeken çaylak guard Kamar Baldwin ve ligimizin artık tecrübeli oyuncularından biri olan, hücumdaki artıları ile öne çıkan Muhammed Baygül olacak. Hem Şampiyonlar Ligi hem de BSL için etkili bir guard rotasyonuna sahip olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Forvet rotasyonunda da önemli bir isimle anlaştılar. Kuban ile Avrupa’ya ısınan, atletik özellikleri, ribaundlardaki katkısı ve hem içerden hem de dışarıdan skor tehditi olmasıyla ön plana çıkan NBA patentli çok yönlü forvet Sam Dekker ile anlaştılar. 3 numarada fiziksel avantaj, 4 numara ise çabuklu ve dış şut avantajı bulunan Birleşik Amerikalı oyuncu, yeni sezonda koç Gören’in jokerlerinden biri olacak. Afyon’da dikkat çeken bir sezon geçiren, enerjisi, savunmadaki katkısı ve gerektiğinde hücumda x-faktör performansı sergilemesi ile değerli bir parça olan Erdi Gülaslan da 3 numaradaki bir diğer opsiyon olacak. Diğer taraftan Euroleague patentli uzun, bir diğer Kanadalı Kyle Wiltjer‘i de kadroda tutarak önemli bir iş yaptılar. Dış şut tehditi bulunması, güçlenen fiziği ile 5 numaraya da kayabilmesi ve yüksek tempoya yatkınlığı ile değerli bir silah olan tecrübeli uzun Şampiyonlar Ligi seviyesinde tartışmasız yıldız statüsünde bir isim. Telekom’un zirve yolunda en güvendiği isimler arasında yer alacak. 4 numarada milli oyuncularımızdan Samet Geyik de Dekker ve Wiltjer’e destek olacak. Yabancılar ile yolların ayrılmasının ardından Beşiktaş’da ciddi süreler bulan bunu gelişimi için çok iyi değerlendiren Samet, ligimizin en istikrarlı alternatif uzunlarından biri ki onun da 5 numarada süre alma şansı var. Yani koç Gören’in elinde çok alternatifli ve bir 4-5 rotasyonu bulunacak. Genç Göktuğ Baş da hazırlık döneminde aldığı süreleri iyi değerlendirdi ve 4 numara rotasyonuna dahil olabileceğini gösterdi.

Uzun hamlesini ise ligimizi tanıyan, fiziksel oyunu ve savunma odaklı performansı ile bilinen bir isim Michael Eric’den yana kullandılar. Nijeryalı uzun Daçka’da ve sonrasında Baskonia’da çok güvenilir performanslar sergilemedi aslında. Özellikle sahada uzun süreler kaldığında erken faul problemine girdiğini ve çizgide düşük yüzdeli oynadığını gördük. Hücumda da oldukça sınırlı silahları var. Ama zaten bu kadar fazla skor opsiyonu bulunan bir takımda ondan beklenen savunmada ve ribaundlarda takımın açıklarını kapatması olacak. Genç Ercan Bayrak ve zaman zaman Wiltjer ile Samet de belirttiğim gibi 5 numaraya destek verecekler.

Özetle Telekom, çok kaliteli, tecrübeli ve bir o kadar da potansiyelli isimlerden oluşan, değerli bir kadro kurdu. Koç Gören geçen sezon zaman zaman teknik anlamda hatalar yapmış olsa da takımla beraber gelişimini sürdüren bir koç. Ennis, Dekker, Wiltjer gibi isimler yıldız olsalar da düzgün karakterlere sahip olan, koçları egoları ile fazla zorlamayan, aksine yardımcı olan isimler. Bu nedenle de sezon boyunca koçun sadece işin teknik tarafında konsantre olabileceğini söyleyebiliriz. Onlar adına tek soru işareti 5 numara, Eric olacak. Ama orayı da Wiltjer ve Samet ile gerektiğinde doldurabilecekler ki Dekker zaten 4 numarada da çok faydalı bir forvet. Baldwin de benim için kapalı kutulardan biri. Avrupa basketbolunda ne kadar katkı verebileceğini merakla takip edeceğim, özellikle hücumda takımı yanlız bırakmaması gerekecek. Elbette Telekom bir Euroleague takımı değil, yani birkaç soru işareti ve potansiyel eksiklerinin olması çok doğal. Ben hem yönetimi hem de koç Gören ve ekibini kurdukları kaliteli kadro için kutluyorum ve Eylül ayında başlayacak, 2019-20 sezonunun devamı niteliğinde olacak FIBA Şampiyonlar Ligi Final 8 turnuvasında neden bir şampiyonluk gelmesin diyorum!

*** Analizimi 8 Eylül’de yayınlamıştım, Telekom ise 13 Eylül’de Birleşik Amerikalı guard Kiefer Sykes ile anlaştığını açıkladı ancak Sykes’ın kontratı sadece 2019-20 sezonunun devamı niteliğinde oynanacak Final 8 turnuvası için geçerli olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …