Güncel Haberler

2020 NBA Draft’ında Yakından Takip Edeceğim Uluslararası Oyuncular

NBA‘de normal sezona 12 Mart’ta verilen pandemi arası sonrası Orlando’daki fanusta başlayan sıralama maçları ile devam edildi ve 17 Ağustos’da da play-off serileri başlayacak. Bu esnada elbette yazın yapılması planlanan 2020 NBA Draftı‘nın da tarihi değiştirildi, seçim gecesi 16 Ekim’de gerçekleşecek.

Ben de sizler için draftta yakından takip edeceğim en önemli 10 uluslararası oyuncuyu sıralayıp, yorumlarımı paylaşacağım. Keyifli okumalar.

1.Deni Avdija – Forvet – Maccabi Tel Aviv

2.05 metre boyunda olan 19 yaşındaki İsrailli forvet, tartışmasız çok özel bir yetenek. Neredeyse 1’den 4’e kadar tüm pozisyonlarda verimli olabildiğini başta alt yapı milli takımlarında sonra da bu sezonun ikinci bölümünde İsrail Winner Ligi’nde gösterdi. Dış şutları istikrarsız olsa da penetreleri, tam sahadaki etkinliği ve saha görüşü ile sahada her işi yapabilen bir oyuncu. Ancak yetenekleri ve potansiyeli üst düzeyde olsa da Euroleague sahnesinde dakikaları, aldığı rol ve dolayısıyla da tecrübesi çok kısıtlıydı. 2019-20 sezonunda 26 maçta 13.8 dakika süre alırken 4.0 sayı, %27.7 3sayı, 2.6 ribaund, 1.2 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. Daha önce Vesely ve Tskitishvili gibi isimlere lotarya dediğimiz haklarını kullanan NBA takımlarının dili yanmıştı. Bu nedenle artık ne kadar yetenekli de olsa profesyonel seviyede iyi bir tecrübesi olmayan genç Avrupalı oyuncuları bu kadar üst sıralardan tercih etmiyorlar.

2.Killian Hayes – Guard – Ratiopharm Ulm

1.96 metre boyunda olan 19 yaşındaki Fransız oyuncu, her iki guard pozisyonunda da görev alabilecek fiziksel özelliklere ve yeteneklere sahip. İkili oyunları çok iyi organize etmesi ve takım arkadaşlarına yaptığı asistlerle ön plana çıkan Hayes, saha görüşü yüksek seviyede olan bir guard aynı zamanda kendi skorunu da üretebilen, verimi yüksek bir skorer. Ancak konu bir NBA takımını yarı sahada organize etmeye gelince henüz hazır olmadığını söyleyebiliriz elbette. 2019-20 sezonunda Ulm forması ile BBL’de 20 maçta ortalama 24.5 dakika süre alırken 11.6 sayı, %21.8 3sayı, 3.1 ribaund, 5.3 asist, 1.4 top çalma ve EuroCup sahnesinde ise 10 maçta ortalama 26.2 dakika süre alırken 12.8 sayı, %39.0 3sayı, 2.3 ribaund, 6.2 asist, 1.5 top çalma istatistikleri ile mücadele etmişti. NBA otoriteleri Fransız guardın Detroit’in sistemine uygun olacağını ve Rose’un arkasında ondan çok şey öğrenerek gelişimini sürdürebileceğini düşünüyorlar. Ama bana göre en doğrusu onu ilk 10 sıradan draft ederek Avrupa’da 1 sezon daha geçirmesine izin vermek ve ardından Doncic’e yakın potansiyelini göstermesini, tecrübesini arttırma yoluna gitmek olacaktır.

Killian Hayes, 2020 #NBA Draftı'na katılacak - TrendBasket

3.Theo Maledon – Oyun Kurucu – ASVEL Villeurbanne

1.92 metre boyunda olan 19 yaşındaki Fransız oyun kurucu, fiziksel avantajları ile bir çok savunmacıya üstünlük kurabildiği gibi, etkili pasları ve ceza atışları ile de ön plana çıkan bir isim. Bunun yanında Avrupa’daki bir çok genç oyuncuya nazaran önemli bir avantajı var, çünkü Paker gibi önemli bir NBA yıldızının sahibi olduğu Asvel’de forma giydi ve onun mentörlüğünden faydalanma şansına erişti. 2019-20 sezonunda önemli bir tecrübe kazandı; Euroleague sahnesinde 22 maçta ortalama 17.2 dakika süre alırken 7.4 sayı, %36.7 3sayı, 1.8 ribaund, 3.1 asist istatistikleri ile katkı vermişti. Ancak bu artılarının yanında Maledon’un atletik özelliklerinin NBA seviyesinde olmadığını söylemek lazım. Ama saha görüşü, organizasyonel becerileri ve deliciliği ile NBA ile G-League arasında piştiği bir kaç sezondan sonra önemli bir rol oyuncusu olabilecek potansiyele sahip.

4.Aleksej Pokusevski – Forvet/Pivot – Olympiakos

2.13 metre boyunda olan 18 yaşındaki Sırp uzun da NBA takımları için risk teşkil edecek yüksek potansiyele sahip uluslararası oyunculardan biri. Kilo alması ve fonksiyonel olarak fiziğini geliştirmesi, kalınlaştırması şart. Süre aldığı maçlarda NBA’de üçlük konusunda bir tehdit olacağını gösterdi ama boyalı alanda fazla vakit geçirmeyi sevmemesi, fiziksel temastan kaçması büyük bir dezavantaj. NBA’de 3 sayı tehditi olan uzunların ne kadar değerli olduğunu biliyoruz, bu nedenle pas yeteneği de bir uzuna göre iyi düzeyde olan Pokusevski bu özellikleri ile bir çok takımın rol oyuncusu olarak saha yerleşiminde avantaj elde etmek için kullanabileceği bir isim olabilir. Ancak yine aynı soru işareti Sırp uzun için de var, tecrübesi çok az ki bu sezon A takım ile sadece bir maça çıktı…

2020 NBA Draft rehberi | Avrupalı yıldızlar: Aleksej Pokusevski ...

5.Leandro Bolmaro – Guard/Forvet – FC Barcelona

1.98 metre boyunda olan 19 yaşındaki Arjantinli kanat oyuncusu, top kontrolü ve pas yeteneği sayesinde NBA’de son dönemde en çok sevilen Point-Forvet görevine uygun potansiyele sahip bir isim. 3 numaradan ikinci yaratıcı olarak guardlara yardım edebilme özelliği ile ilk turdan seçilme ihtimalini yükseltmiş durumda. NBA gözlemcileri onun ribaundu aldıktan sonra topu yere vurup hızlı hücumları başlatıp, organize edebilmesinden çok etkilenmiş durumdalar. Atletizmi ve çembere yaptığı kuvvetli gidişlerle de dikkat çeken Bolmaro için NBA çevreleri yeni Andres Nocioni olur mu sorusunu ortaya atmaya başladılar bile. Unutmadan Barcelona ile yeni bir kontrat imzaladı, dolayısıyla NBA’e giderse İspanyol ekibine bonservis bırakması gerekecek. Bu arada A takım tecrübesi sınırlı, bu sezon Euroleague sahnesinde 4 maçta sadece 8.5 dakika süre alırken 1.8 sayı, 1.0 asist ile katkı verebilmişti. Endesa’da ise 9 maçta ortalama 13.6 dakika sahada kalırken 3.9 sayı, 1.1 ribaund, 2.0 asist istatistikleri ile katkı verebildi.

Leandro Bolmaro Highlights from 2019-20 Season - BARCELONA! - YouTube

6.Udoka Azubuike – Pivot – Kansas (NCAA)

2.13 metre boyunda olan 20 yaşındaki Nijeryalı uzun, alçak posttaki etkinliği ile son yıllarda her draftta olduğu gibi yine takımların ilgisini çekecek bir isim olacak ve ilk 10 sıradan seçilmesi şaşırtıcı olmayacaktır. 2019-20 sezonunda Baylor karşısında 23 sayı, 19 ribaund, 3 blok ve TCU karşısındaki 31 sayı, 14 ribaund, 5 blokluk performansla dikkatleri üstüne çekmişti ki zaten geçtiğimiz sezon 31 maçta ortalama 27.7 dakika sahada kalırken 13.7 sayı, 10.5 ribaund, 2.6 blok istatistiklerine imza attı. NBA sahnesinde de skor üretimi konusunda sorun yaşamayacağını söyleyebiliriz ancak yavaş bacakları nedeniyle rakip takımların onun üzerinden birden fazla ikili pozisyon üreterek savunmadaki dezavantajlarını ortaya çıkaracağı da bir gerçek. Günümüz basketbolunda adam değişmeler çok ön planda ve bu nedenle uzunların kısaların karşısında kalabilmesi çok kritik savunma kurgusu açısından…

Kansas' Udoka Azubuike to Undergo Season-Ending Surgery on Hand ...

7.Makur Maker – Forvet/Pivot – Kenya/Avustralya

2.12 metre boyunda olan 19 yaşındaki Kenya doğumlu Avustralya vatandaşı olan Maker, Detroit’te forma giyen Thon Maker’ın kuzeni. 2019 yılında yer aldığı Adidas AAU etkinliğinde 14.7 sayı, %73 saha için isabeti, 7.9 ribaund istatistikleri ile öne çıkmıştı. NBA gözlemcileri, atletizmi ve bir uzuna göre çok iyi olan top tekniği ile onu beğenmişlerdi. Ancak Thon Maker’ın bile henüz NBA sahnesinde kendisini tam olarak kanıtlamadığını düşündüğümüzde Makur’un da kendisine ilk turdan şans bulması zor, ikinci sıradan seçilip gelişime açık, yüksek potansiyelli bir oyuncu olarak değerlendirilmek istenebilir.

Makur Maker, 2020 #NBA Draftı'na katılıyor - TrendBasket

8.Killian Tillie – Uzun Forvet – Gonzaga (NCAA)

2.08 metre boyunda olan 22 yaşındaki Fransız forvet, drafta katılan uluslararası yetenekler arasında en tecrübelilerden birisi. Tecrübeli Euroleague oyuncusu Kim Tillie’nin kardeşi olan Killian, ABD’ye ilk geldiğinde gelecekte lotarya seçimi olması beklenen, potansiyelli isimlerden biriydi. Ancak Gonzaga’da yaşadığı talihsiz sakatlıklar onun gelişimini engelledi, yavaşlattı. Sağlıklı kaldığı takdirdi NBA takımlarının 4 numarada beklediği bir çok önemli özelliğe sahip. 3 sayı çizgisi gerisinden önemli bir tehdite sahip ve ribaundlarda takımına çok iyi katkı veren bir forvet. 2019-20 sezonunda 24 maçta ortalama 24.6 dakika süre alırken 13.6 sayı, %40.0 3sayı, 5.0 ribaund, 1.9 asist istatistikleri ile katkı vermişti. 2. turdan onu seçecek takımın rakiplerinin elinden önemli bir fırsatı çalmış olacağını düşünüyorum.

2020 NBA Draft scouting report: Killian Tillie - Peachtree Hoops

9.Abdoulaye N’doye – Guard/Forvet – AS Monaco

2.00 metre boyunda olan 22 yaşındaki Kanat oyuncusu, Tillie gibi draftın tecrübeli uluslararası oyuncularından biri. Hem 2 hem de 3 numarada görev alabien Fransız oyuncu Monaco ile anlaştı ama draft edilirse kararı farklı olabilir. Bu sezon şimdiye kadar Pro A’da 4 maçta ortalama 22.3 dakika süre alırken 4.0 sayı, 1.5 ribaund, 2.0 asist, 1.0 top çalma ve EuroCup’da ise 5 maçta ortalama 17.0 dakika sahada kalırken 4.0 sayı, 1.8 ribaund, 1.8 asist istatistikleri ile sınırlı bir katkı verebildi. Genç oyuncu hakkındaki yorumlarımı sizlerle daha önce BURADA paylaşmıştım.

BeBasket : actualité du basket en France et en Europe : Abdoulaye ...

10.Mamadi Diakite – Forvet/Pivot – Virginia (NCAA)

2.06 metre boyunda olan 23 yaşındaki Gineli uzun, Virginia’nın 2019 yılında şampiyonluğa ulaşan kadrosunda çok önemli bir rol oynadı. Kıdemli sezonunda neredeyse oyununun her alanını geliştiren Diakite, 30 maçta ortalama 32.8 dakika süre alırken 13.7 sayı, %35.7 3sayı, 6.8 ribaund, 1.3 blok istatistikleri ile katkı vermişti sezona pandemi nedeniyle ara verilene kadar. Bunun yanında hem 4 numara hem de 5 numarada ortalamanın üstünde bir savunmacı olduğunu gösterdi geride bıraktığımız sezonda. Yatay çabukluğu ve sıçrama kabiliyeti yüksek olan Gineli uzun, bir çok NBA takımında alternatif uzun olarak benchten gelerek katkı verebilecek özelliklere sahip. İKinci turdan seçilmesine kesin gözüyle bakıyorum ki alt sıralara kalırsa onu kapan takım çok şanslı olacak bana göre.

NCAA : after six years of learning, Mamadi Diakite is already ready for the  NBA - NEWS BASKET BEAFRIKA

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Lakers, Pelicans’ı Deplasmanda Geçerek Play-Off’da Nuggets’ın Rakibi Oldu

NBA Batı Konferansı play-in maçında sezonu 8. sırada bitiren Los Angeles Lakers, konuk olduğu sezonu …