Güncel Haberler

Euroleague’de Halen Serbest Olan Önemli İsimler

Pandemi nedeniyle tamamlanmayan 2019-20 sezonunun ardından Turkish Airlines Euroleague ekiplerinin bir çoğu 2020-21 sezonu öncesi transfer hamlelerini neredeyse tamamlamış durumdalar. Hatta bizim iki temsilcimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko transferi orta vadade tamamen kapattılar, kadroları hazır.

Her ne kadar market, bu nedenle haraketsiz olsa da halen serbest olan bir çok önemli isim var. Gelin birlikte bu isimleri hatırlayalım.

Aaron Jackson

Oyun Kurucu – 1.90 metre – 34 yaş
Maccabi Tel Aviv (4.3 sayı, 1.6 ribaund, 1.7 asist)

Çin Ligi maalesef Jackson’a hiç yaramamış. Hem savunmadaki sertliği, fiziksel oyunu ve enerjisi düşmüş hem de hücumdaki delici özelliğini epey kaybetmiş. Özetle Euroleague seviyesinde artık pek faydalı olamayacağını gösterdi ilerleyen yaşıyla birlikte. Çünkü en önemli özelliği olan savunmada bile beklentilerin altında kalınca hücumda zaten dış şutları istikrarsız bir guard olarak bu seviyelerde tutunması pek mümkün değil.

Tyrese Rice

Oyun Kurucu – 1.85 metre – 33 yaş
Panathinaikos (10.0 sayı, 1.1 ribaund, 2.8 asist)

Rice halen çok değerli bir skorer. Birebirleri, deliciliği ve hem üçlükleri hem de orta mesafe atışları ile Euroleague sahnesinde alternatif skor opsiyonu olarak benchten gelebilecek bir isim. Ancak savunmadaki yumuşaklığı ve artık ilerleyen yaşıyla fiziksel dezavantajlarını çabukluğu ile kapatamıyor olması sahada kalacağı süreleri azaltacaktır. Bu rolü kabul ederek Euroleague sahnesinde son 1-2 sezonunu geçirip emekli olabilir. Ya da Çin Ligi, EuroCup, Şampiyonlar Ligi opsiyonlara yönelebilir.

Brandon Paul

Guard/Forvet – 1.93 metre – 29 yaş
Olympiakos (8.6 sayı, 2.9 ribaund, 1.3 asist)

Tecrübeli skorer deliciliği, atletizmi, patlayıclığı ve dış şutlardali yüksek yüzdesi ile aslında komple bir skorer. Ancak Olympiakos’un düzene dayalı basketbolunda özellikle birebirlerini fazla gösterme şansı bulamadı. Gideceği takımda ona verilecek özgürlük ile hücuma liderlik ederek skor yükünü sırtlayabilecek, diğer taraftan güçlü fiziği ve çabuk elleri ile savunmada da takımını eksik bırakmayacak bir guard.

Quincy Acy

Uzun Forvet – 2.01 metre – 29 yaşında
Maccabi Tel Aviv (4.8 sayı, 3.5 ribaund)

Acy her ne kadar pozisyonuna göre sınırlı bir hücum silahı olsa da enerjisi, sertliği, atletizmi ve ribaundlardaki katkısı ile savunma dayalı bir basketbolu benimsemiş olan koç Sfairopoulos’un Maccabi’sinde önemli parçarlardan biriydi. Özellikle Euroleague sahnesinde dış şut tehditinin çok istikrarsız olması onu çok zorladı bu sezon. Ama savunma, ribaundlar ve işin fiziksel mücadele kısmında takımını taşıyan isimlerden biriydi.

Jeremy Evans

Uzun Forvet – 2.06 metre – 33 yaş
Khimki (8.5 sayı, 4.4 ribaund)

Atletik uzun Daçka forması ile Euroleague sahnesinde de atletik özellikleri fark yaratmayı başarmıştı bir önceki sezon. Hem ribaundlardaki katkısı hem ikili oyunlardaki etkili bitirişleri hem de dış şut tehditi ile Khimki’ye önemli katkılar verdi bu sezon. Ayrıca çember savunması konusunda da koç Kurtinaitidis’in önemli silahlarından biri oldu üstün atletizmi ile. Ancak yaşadığı ciddi sakatlık sonrası sezonu erken tamamladı ve rehabilitasyon sürecinin sonuna geldi.

James Nunnally

Kısa Forvet – 2.01 metre – 29 yaş
Fenerbahçe Beko (4.2 sayı, 1.4 ribaund)

İlk Fenerbahçe döneminde yüksek yüzdeli üçlükleri ile taraftarların gönlünde taht kuran Nunnally, sezon ortasında kısa rotasyonundaki şutör eksikliğini doldurmak için tekrar takıma katılmıştı. Ancak ne eski günlerini ne de Milano’daki başarılı performansını yansıtamadı ve o da takımın negatif havasına adeta uyum sağlayarak neredeyse hiç katkı veremediği bir sezonu geride bıraktı. Milano günlerinde daha özgür olduğunda özellikle hücumda ne kadar verimli olabileceğini göstermişti.

Anthony Gill

Uzun Forvet – 2.04 metre – 27 yaş
Khimki (8.3 sayı, 4.5 ribaund, 1.2 asist)

Ülkemizde Yeşilgiresun forması ile yıldızı parlayan ve ardından Euroleague’in yolunu tutan Gill, her sezon üstüne koyan, yeteneklerinin yanında çok da çalışkan bir oyuncu, iyi bir profesyonel. Zaman zaman sakatlıklar nedeniyle performansı düşüyor olsa da oyunun iki tarafında da yüksek enerjisi ve çok yönlülüğü ile takımına değer katan çok iyi bir tamamlayıcı. Valencia’da hem alçak post etkinliği hem de dış şutları ile önemli bir parça olacaktır. Savunmada da çabuk ayakları ile hem 3 hem de 4 numaraların karşısında durabilmesi önemli bir artı.

Thomas Robinson

Uzun Forvet – 2.08 metre – 29 yaş
Khimki (4.3 sayı, 3.3 ribaund)

Robinson’ın ikinci Khimki macerası da pek beklentileri karşılar şekilde geçmedi açıkçası. Atletizmi, enerjisi, patlayıcılığı, ribaundlardaki katkısı ve çabuk ayakları artı elleri ile savunmada sergilediği performans takdir toplasa da zayıf pozisyon bilgisi ve zamanlama hataları nedeniyle erken faul problemine giren, hücumda ise sırtı dönük silahlarının az olması ve dış şut tehditinin de bulunmaması ile 4-5 numara arasına sıkışan bir görüntü verdi. Zenit, Ayon’dan sonra 5 numaraya böyle bir hamle yaparsa tamamen tarz değiştirecek diyebiliriz. Robinson’ın 5 numarada olduğu bir takımın düşük tempoda, yarı saha basketbolu oynaması pek de akıl karı olmayacaktır.

Maurice Ndour

Forvet/Pivot – 2.05 metre – 28 yaş
Valencia (6.3 sayı, 2.4 ribaund)

Ndour, atletik özellikleri, ribaund sezgileri, savaşçı kimliği ve savunma becerileri ile ön plana çıkan kaliteli bir profesyonel. Asıl pozisyonu 4 numara olsa da kısa beşlerde direkt 5 numarada da oynayabilecek bir uzun. Hücumda orta mesafe tehditi de bulunan Ndour, her iki pota altında da sertliği ve fiziksel oyunuyla halen Euroleague sahnesinde alternatif uzun olarak güvenilebilecek bir görev adamı. Enerjisini hücumda biraz daha kullanabilirse, özellikle alçak postta daha etkili olabilirse farklı yerlere gelebilir.

Tarik Black

Pivot – 2.06 metre – 28 yaş
Maccabi Tel Aviv (9.1 sayı, 4.8 ribaund, 1.0 asist)

Atletizmi, enerjisi, patlayıcılığı, güçlü fiziği ve çabuk ayakları ile Euroleague sahnesindeki modern uzunlardan biri olan Black, sağlıklı kalabildiği sürece hem savunmada hem de hücumda gideceği değer katacaktır. Yarı saha basketbolunda klasik 5 numaralara nazaran katkısı az olsa da tempo arttıkça da verimliliği üst seviyeye çıkan bir uzun. Diğer taraftan şunu da belirtmek lazım, sezonun büyük bir bölümünü sakat olarak geçirmişti, bu nedenle ne kadar sağlıklı olduğu ve rehabilitasyon sürecini nasıl geçirdiği de çok belirleyici olacak onu düşünen takımlar için.

Gustavo Ayon

Pivot – 2.07 metre – 35 yaş
Zenit (12.5 sayı, 5.3 ribaund, 2.2 asist)

Ayon ilerleyen yaşı ve ağırlaşan ayakları ile artık ikili oyun savunmasında zaaf teşkil edebiliyor ama güçlü fiziği ve tecrübesi ile bu açığını kapatabilir. Diğer taraftan ikili oyunlarda bitirici olarak halen çok etkili, ayrıca yüksek postta ve alçak postta pas kulesi olarak da faydalı olabiliyor. Özetle artık takımın ana uzunu olmak için gereken özelliklere sahip değil ama alternatif uzun olarak bütçesi iyi takımlarda görev alabilir halen.

Vladimir Stimac

Pivot – 2.10 metre – 32 yaş
Kızıl Yıldız (8.6 sayı, 4.8 ribaund)

Savaşçı kimliği, fiziksel temastan kaçmayan oyunu, boyalı alandaki etkinliği ve tabiki tecrübesi ile tekrar döndüğü Kızıl Yıldız’da pota altı rotasyonunda önemli bir parça olmuştu bu sezon. Ancak görünen o ki yeni koç Obradovic’in planlarında yer almıyor. Euroleague sahnesi için de biraz ağır kalacağını söyleyebiliriz artık bir sene daha yaşlanmış olduğu için. Euroleague sahnesinde alternatif uzun olarak kısa sürelerde kullanılırsa faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Jock Landale

Forvet/Pivot – 2.11 metre – 24 yaş
Zalgiris Kaunas (11.0 sayı, 4.4 ribaund)

Enerjisi, atletizmi, ribaundlardaki savaşçılığı ve dış şut tehditi ile modern uzunlar arasında önümüzdeki sezonlarda da adını daha çok duyacağımız isimlerden biri olacak. Euroleague’de Final Four hedefleyen üst düzey takımlarda çok yönlü oyunu ile rahatlıkla süre alıp katkı vereceğini düşünüyorum. Ama Zalgiris’den ayrılma nedeninin NBA olduğunu açıkladı ve mevcut özellikleri ile orada da rahatlıkla kontrat bulabileceğini, vatandaşı Baynes gibi görev adamı rolünde hayli başarılı olabileceğini düşünüyorum.

Mathias Lessort

Pivot – 2.06 metre – 24 yaş
Bayern Munich (3.8 sayı, 2.2 ribaund)

Henüz ham bir uzun Lessort. Sırtı dönük silahlarını geliştirmesi gerekiyor çünkü orta mesafe ya da dış şut tehditi yok ve bu nedenle sadece topsuz katlarla ya da ikili oyunlardaki devrilmeleri ile skor katkısı verebiliyor. Diğer taraftan enerjisi, atletizmi ve fiziksel oyunu sevmesi sayesinde ribaundlarda aranan isim ancak enerjisini kontrol etmekte sorunlar yaşayabilen ve erken faul problemine de girebilen bir isim. Zaten bu soru işaretlerinin de etkisiyle Bayern onu Monroe’nun arkasında yedek uzun olarak kullanmıştı.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …