Güncel Haberler

Euroleague’de Serbest Kalacak 10 Önemli Oyuncu

Turkish Airlines Euroleague‘de 2019-20 sezonu lig yönetimi ve 11 A lisanslı kurucu takımın ortak kararı ile artık sona erdi.

Bu durumda da artık Avrupa marketinde serbest oyuncu piyasası resmi olarak açılmış oldu. Ben de sizler için bu yazımda kontratı sona erecek olan en önemli 10 oyuncuyu listeledim. Keyifli okumalar.

Mike James (G – CSKA Moskova)

1.85 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli guard, bu sezon askıya alınana kadar Euroleague sahnesinde 21.1 sayı, %42.0 3sayı, 3.3 ribaund, 4.3 asist, 20.9 verimlilik puanı istatistikleri ile oynamıştı.

Yıllık 1.8 milyon dolar kazanan skorer guard, bir çok oyuncu ve koça göre bu sezon Euroleague sahnesinde Larkin ile beraber savunulması en zor ve aynı zamanda patlayıclığı artı atletizmi ile izlemesi en keyif veren isimdi. CSKA elbette onu elinde tutmaya isteyecektir ancak Campazzo’yu kaybetmesi durumunda Real Madrid’in de devrede olacağı haberleri var ki NBA opsiyonu da halen masada. Bu nedenle serbest oyuncu piyasasının kuşkusuz en değerli isimlerinden biri olacaktır.

https://youtu.be/Hq5XhuWN4-w
Alexey Shved (G – Khimki)

Rus yıldız yıllık 4 milyon dolar kazanıyor ve Avrupa’nın en çok kazanan 2. oyuncusu konumunda. 1.98 metre boyunda olan 31 yaşındaki Shved, bu sezon askıya alınana kadar Euroleague sahnesinde 26 maçta ortalama 21.4 sayı, %32.9 3sayı, 2.7 ribaund, 6.2 asist istatistikleri ile mücadele etmiş, kariyerinin en iyi dönemlerinden birini geçiriyordu.

Kariyerinin en verimli, en olgun dönemini geçirdi bu sezon. Müthiş bir skorer olmasının yanı sıra pasları ile artık takım arkadaşlarının, özellikle uzunların da performansını arttıran bir guard olarak dikkat çekiyor. Rus yıldızı umarım yeni sezonda şampiyonluğa oynayan bir Euroleague takımında izleme fırsatı buluruz çünkü artık mental olarak da bu tarz bir yapıda süre alıp takımını şampiyonluğa taşıyabilecek seviyeye gelmiş durumda. Real Madrid, Anadolu Efes,i CSKA Moskova ve Barcelona eğer Khimki’de kalmazsa devrede olacak takımlar.

Nikola Milutinov (C – Olympiakos)

2.13 metre boyunda olan 25 yaşındaki Milutinov, bu sezon Olympiakos forması ile 24 Euroleague maçında 10.3 sayı, 8.2 ribaund, 1.2 asist, 19.2 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti.

Sırp uzun boyalı alanda tartışmasız Euroleague’in en dominant bitiricisi konumunda. Gerek ikili oyunlarda gerekse alçak posttaki birebirlerde çok iyi bir bitirici. Ayrıca artık fiziğine rağmen daha hareketli bir uzuna dönüştü. Adam değişmelerde kısaların karşısında çabuk yenilmediği gibi tempo arttığında da takımını yanlız bırakmıyor. CSKA’nın onunla büyük oranda anlaştığı söyleniyor ki bu nedenle de piyasada artık adı pek duyulmuyor.

Greg Monroe (C – FC Bayern Munich)

2.11 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli uzun, BBL’de 19 maçta ortalama 20.5 dakika süre alırken 13.2 sayı, 5.5 ribaund, 3.0 asist, 1.5 top çalma ve Euroleague’de ise 28 maçta ortalama 23.7 dakika süre alırken 12.9 sayı, 6.8 ribaund, 2.5 asist, 1.3 top çalma istatistikleri ile katkı vermişti.

NBA’in dışına ilk kez çıktığı sezonda gayet iyi iş çıkardı Avrupa basketbolunun zirvesi olarak kabul edilen Euroleague sahnesinde. Alçak posttaki etkinliği, ikili oyunlardaki bitiriciliği ve savunmadaki fiziksel oyunu ile her takımın canını sıktı bu sezon. Uzunlar arasında tartışmasız serbest oyuncu piyasasınn en değerli isimlerinden biri olacak ve onunla Real Madrid, Anadolu Efes, Khimki, Panathinaikos gibi önemli takımlar da ilgileniyorlar zaten.

Gustavo Ayon (C – Zenit)

2.07 metre boyunda olan 35 yaşındaki tecrübeli uzun, bu sezon Euroleague sahnesinde 11.4 sayı, 6.1 ribaund, 3.0 asist istatistikleri ile mücadele etmiş ve ilerleyen yaşına rağmen halen Euroleague sahnesinde dominant bir pivot olduğunu herkese hatırlatmıştı.

Meksikalı uzun her ne kadar geleneksel bir uzun olsa da halen Euroleague basketbolundaki değerli isimlerden biri. Artık artan tempoda onun gibi pivotların değeri azalmış gibi görünse de saha görüşü, pas yeteneği ve pozisyon bilgisi ile, özetle tecrübesi ile her takıma katkı sağlayabilecek, özellikle boyalı alanda fark yaratabilecek bir isim. Zaten bunu kanıtlayan şekilde de Anadolu Efes, Fenerbahçe ve eski takımı Real Madrid gibi Euroelague devleri halen onunla ilgileniyorlar.

https://youtu.be/6jW5EYRXEsQ
Devin Booker (C – Khimki)

2.05 metre boyunda olan 29 yaşındaki atletik uzun, sezon askıya alınana kadar Euroleague sahnesinde 28 maçta ortalama 21.9 dakika süre alırken 11.6 sayı, %45.9 3sayı, 4.8 ribaund, 1.2 asist ve VTB Ligi’nde ise 18 maçta ortalama 21.6 dakika sahada kalırken 13.4 sayı, %53.3 3sayı, 4.1 ribaund, 1.8 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Güçlü fiziği, atletizmi ve dış şut tehditi ile beraber hem savunmada hem de hücumda takımına istikrarlı katkı veren tecrübeli oyuncu, sırtı dönük silahlarını da geliştirdi ve artık sadece bir ikili oyun bitiricisi değil. Ayrıca 4 numaradan devşirme olduğu için topu da yere burabilen bir uzun ve 5 numarada çabukluk avantajı ile hem ters eşleşme yaratıyor hem de ikili oyun savunmasında kısaların karşısında kalabiliyor. Panathinaikos ile Maccabi Tel Aviv onunla ilgilieniyorlar.

https://youtu.be/Y4yTfbSWenE
Derrick Williams (PF – Fenerbahçe Beko)

2.03 metre boyunda olan 28 yaşındaki tecrübeli forvet sezon askıya alınana kadar BSL sahnesinde 17 maçta ortalama 24.4 dakika süre alırken 10.7 sayı, %35.2 3sayı, 3.6 ribaund, 2.0 asist ve Euroleague’de ise 28 maçta ortalama 25.6 dakika süre alırken, 11.3 sayı, %37.3 3sayı, 3.9 ribaund, 1.2 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Atletik özellikleri ve dış şut tehditi ile Euroleague’deki en değerli 4 numaralardan biri olan Williams, birebirde etkili olsa da yarı sahadaki durağan oyunda zorlanması ve savunmadaki yumuşaklığı ile aslında biraz da sınıfta kalmıştı Fenerbahçe’de. Savunma konusunda yeni takımı da ondan daha fazlasını bekleyecektir. Tempolu oynamayı seven takımlarda daha verimli olacağını, daha çok katkı verebileceğini düşünüyorum. Maccabi Tel Aviv ile Olimpia Milano onundan yakından ilgilenen takımlar.

https://youtu.be/s3G6pkuxS0k
Trey Thompkins (PF – Real Madrid)

2.08 boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli forvet bu sezon Euroleague sahnesinde 20 maçta ortalama 19.4 dakika süre alırken 10.9 sayı, %48.5 3sayı, 3.9 ribaund ve Liga Endesa’da ise 13 maçta ortalama 23.8 dakika süre alırken 12.6 sayı, %41.5 3sayı, 3.9 ribaund, 2.2 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Thompkins, dış şut tehditi, ribaundlardaki katkısı ve topu yere vurabilmesi ile modern 4 numara tanımına tam olarak uyuyor. Real forması ile Euroleague tecrübesi de hayli üst düzeyde olan NBA patentli oyuncu, zaman zaman savunmada ağır kalabiliyor ancak bunun dışında artık güçlenen fiziği ile pota altında da etkili olabiliyor ve çok önemli bir artı kattı hanesine. Önceliği Real Madrid’de kalmak elbette ama Fenerbahçe Beko ile Olimpia Milano da onunla yakından ilgileniyorlar.

https://youtu.be/cO25ONTnnwA
Lorenzo Brown (PG – Kızıl Yıldız)

1.96 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli guard, Euroleague’de 27 maçta ortalama 24.8 dakika süre alırken 12.3 sayı, %28.8 3sayı, 3.3 ribaund, 4.6 asist, 1.1 top çalma ve Adriyatik Ligi’nde ise 18 maçta ortalama 20.8 dakika süre alırken 10.6 sayı, %31.3 3sayı, 2.7 ribaund, 6.3 asist, 1.4 top çalmaa istatistikleri ile mücadele etmişti.

Brown, ligin en fizikli ve aynı zamanda en delici guardlarından biri. Dış şutlarındaki istikrarsızlığını da bu özellikleri ve tabiki üstün saha görüşü ile kapatıyor. Kızıl Yıldız’ın artık play-off takımı olmaktan uzaklaştığını ve onun serbest kaldığını düşünürsek artık kariyerinde bir basamak daha atlaması için güzel bir fırsat var önünde. Onunla Olympiakos, Panathinaikos ve Maccabi Tel Aviv de yakından ilgileniyorlar.

Darrun Hilliard (SF – CSKA Moskova)

1.98 metre boyunda olan 27 yaşındaki Hilliard, Euroleague sahnesinde 27 maçta ortalama 19.8 dakika süre alırken 10.6 sayı, %41.2 3sayı, 2.4 ribaund, 1.2 asist ve VTB Lig’de ise 15 maçta ortalama 19.3 dakika sahada kalırken 11.9 sayı, %42.6 3sayı, 2.7 ribaund, 1.9 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Euroleague seviyesi için pozisyonuna göre deliciliği ve çabukluğu orta seviyede olan Hilliard, daha çok dış şutları ile skora katkı veren bir isim. Bunun yanında bu sezon oyunun diğer alanlarına, başta ribaundlar olmak üzere pek katkı veremedi. Pas trafiğinin daha çok olduğu ve yarı sahada düzene dayalı oynayan bir takımda verimliliğinin artacağını düşünüyorum. Kirolbet Baskonia, Valencia, Panathinaikos ve temsilcimiz Anadolu Efes onunla ilgilenen takımlar.

https://youtu.be/krZl9hcoZCU

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …