Güncel Haberler

NBA’de Serbest Kalacak Önemli Oyuncular

NBA‘de 2019-20 sezonunun akibeti halen belirlenmedi ama şu bir gerçek ki 2020-21 sezonu öncesinde kontratları sone erecek ve serbest kalacak (sınırsız-unrestricted) önemli oyuncular var.

Gelin bu oyuncular arasında en önemli olan 15 tanesi kimler birlikte mercek altına alalım.

Montrezl Harrell (Los Angeles Clippers)

2.03 metre boyunda olan 26 yaşındaki pota altı oyuncusu bu sezon kenardan gelerek harika işlere imza attı Clippers’da. Müthiş enerjisi ve atletizmi ile boyalı alanda nefis bir bitirici olan, ribaundlarda da takımının en güvendiği isim olan Harrell, 2.24 metrelik kanat uzunluğuyla da çemberi iyi koruyan bir pivot. Bu sezon askıya alınana kadar 19.3 sayı, 7.4 ribaund, 1.1 blok istatistikleri ile katkı vermişti. Bir çok takımda rahatlıkla ilk beş başlayabilecek seviyede olduğunu gördük. Tartışmasız serbest oyuncu piyasasının en önemli isimlerinden biri olacak.

Fred VanVleet (Toronto Raptors)

Raptors’ın tarihi şampiyonunda önemli pay sahibi olan isimlerden biri olan VanVleet, bu sezon da Lowry’nin arkasında hatta zaman zaman önünde çok iyi bir performans sergiledi. Artık kendi takımına liderlik etmesinin, takımının as oyun kurucu olmasının zamanı geldi diyebiliriz. 26 yaşında olan 1.83 metre boyundaki yetenekli guard, bu sezon 9.3 milyon dolar kazanıyordu ve yeni kontratında bu rakımı 15 milyonlara çekebileceğini düşünüyorum. O da bir çok takımın listesinde olacak, serbest oyuncu marketinin önemli isimlerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Marcus Morris (Los Angeles Clippers)

2.06 metre boyunda olan 30 yaşındaki tecrübeli 4 numara Knicks ile kariyer sezonunu oynarken, güçlü şampiyonluk adaylarından Clippers’a takaslandı. 3 sayı tehditi çok yüksek olan, komple bir hücum silahı olan Morris, Clippers’da oynadığı 12 maçta Knicks’dekine yakın dakikalar almasına rağmen beklentilerin altında kaldı. 19.6 sayı, %43.9 3sayı, 5.4 ribaund istatistiklerinin aksine sadece 9.5 sayı, %28.3 3sayı, 4.0 ribaund ile katkı verebildi. Bu da onun yeni kontratının artık 15 milyon dolarlar seviyesinde olmayacağını gösterdi. Clippers ya da bir başka şampiyonluk adayı takımla daha düşük bir kontrat imzalayarak kariyerine bir şampiyonluk koymak isteyebilir.

Danilo Gallinari (Oklahoma City Thunder)

Bu sezon Thunder’ın sürpriz bir şekilde play-off takımına dönüşmesini sağlayan performanslardan biri de İtalyan forvete aitti. Hem 4 numarada hem de 3 numarada yüksek yüzdeli üçlükleri ile fark yaratan Gallinari, bu sezon elit şutörler arasına yazdırdı. Ayrıca bu fizikte bir oyuncunun topla bu kadar oynatıp efektif olabilmesi de çok değerli. 31 yaşında olan 2.08 metre boyundaki tecrübeli forvet, 18.6 sayı, %40.2 3sayı, 5.6 ribaundluk istatistikleri ile bir kez daha 20 milyon dolarlık kontratı hakettiğini gösterdi. Serbest oyuncu piyasasının gözde isimlerinden biri olacağını düşünüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=V8PUe-ht9pE&t=40s

Paul Millsap (Denver Nuggets)

Millsap artık 35 yaşına geldi ve doğal olarak oyununun temelini oluşturan atletik yetenekleri gerilemiş durumda. Ancak buna rağmen dış şut tehditi, oyun bilgisi ve tecrübesi ile çok faydalı bir fovet. Yeni sezonda tekrar 30 milyon değerinde bir kontrat alması mümkün değil ama o da diğer veteran yıldızlar gibi şampiyonluk kovalayan bir çok takımın hedefinde olacaktır önümüzdeki serbest oyuncu transfer döneminde. Sezon askıya alınmadan önce 11.9 sayı, %41.3 3sayı, 5.8 ribaund istatistikleri ile katkı vermişti takımına.

https://www.youtube.com/watch?v=eyHFgm9MfY0

Davis Bertans (Washington Wizards)

Letonyalı şutör bu sezon Wizards rotasyonunda görev aldığı 4 numara pozisyonunda yüksek yüzdeli üçlükleri ile parlayan isimlerden biri oldu. NBA’in en iyi 3 sayı atıcılarından biri olan Bertans, 15.4 sayı, %43.6 3sayı, 5.0 ribaund istatistikleri ile 7 milyon dolarlık kontratında kazandığı her doların hakkını fazlasıyla verdi. Dolayısıyla önümüzdeki serbest oyuncu döneminde bir çok takımın onunla yakından ilgileneceğini ve henüz 27 yaşında olduğunu düşündüğümüzde yıllık 15 milyon dolar civarında bir kontrat kapabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Serge Ibaka (Toronto Raptors)

2.08 metre boyunda olan 30 yaşındaki tecrübeli uzun, İspanya milli takımının önemli parçalarından biri olduğu gibi Raptors’un tarihindeki ilk şampiyonluğunda da kilit oyunculardan biriydi. Özellikle 5 numarada daha fazla süre almasıyla takıma daha faydalı bir isme dönüşen Ibaka, kazandığı 23 milyon doların hakkını fazlasıyla veren, sahada tam anlamıyla herşeyi yapan bir isim. Bu sezon 15.1 sayı, 8.6 ribaund, 1.0 blok istatistikleri ile katkı vermişti. Raptors onu takımda tutmayı çok istiyor ancak ona 30 milyon dolarlık bir kontrat teklif edebilecek takımların sayısı hayli fazla, kariyerinin en iyi kontratını alacağını düşünüyorum tecrübeli uzunun.

Joe Harris (Brooklyn Nets)

Bu sezon Nets’in yakaladığı başarıda kuşkusuz çok önemli bir payı vardı Harris’in. Etkili üçlükleri ile hücumda saha paylaşımını en iyi şekilde kullanda, rakip savunmalara en iyi ceza kesen şutörlerin başındaydı bu sezon ki All-Star’da da üçlük şampiyonu olmuştu. 14.3 sayı, %41.4 3sayı, 4.2 ribaund istatistikleri ile katkı vermişti. Yaz döneminde yıllık 7.7 milyon dolar kazandığı kontratı sona erecek ve 28 yaşındaki şutörün artık daha iyi bir kontratla kariyerine devam edeceğini düşünüyorum. Nets’de kalmak istediğini daha önce dile getirmişti ama serbest oyuncu piyasasını deneyip daha iyi bir kontrat almak isteyeceği de gerçek.

Tristan Thompson (Cleveland Cavaliers)

Kanadalı uzun her ne kadar takımı Cavs ligin en kötüleri arasında olsa da bireysel anlamda iyi bir sezon geçirdi. Yedek uzun olarak ligin en iyileri arasında olduğunu söyleyebiliriz. Son iki sezonda sergilediği enerji ve özellikle ribaundlardaki savaşçı karakteri ile tam bir double-double makinasına dönüşen Thompson, sezon askıya alınana kadar 13.1 sayı, 10.6 ribaund istatistikleri ile katkı veriyordu. 18.5 milyon dolar değerindeki kontratı bu yaz sona erecek ve bir çok takımın ona ilgisi var. Yeni sezonda artık şampiyonluk kovalayan bir takıma gitmesi sürpriz olmayacaktır.

Goran Dragic (Miami Heat)

Sloven milli takımı ile EuroBasket 2017’yi kazanan Dragic, artık 34 yaşında ve yaşadığı diz sakatlıkları da onu epey yıpratmış durumda. Zaten tecrübeli isim de bunu kabul etmiş ve kendisini bir bench oyuncusu olarak en yararlı şekilde monte etti takım rotasyonuna. Hem mental hem de fiziksel olarak kendisini hazır tutuyor ve özellikle şampiyonluk kovalayan takımlar için çok önemli bir parça alacaktır. Tabi artık 19 milyon değerinde bir kontrat alabilmesi gerçekçi değil. Sezon askıya alınana kadar Heat’e 15.6 sayı, 5.0 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Marc Gasol (Toronto Raptors)

2.11 metre boyunda olan 35 yaşındaki tecrübeli İspanyol uzun artık kariyerinin son dönemlerinde yer alıyor. İspanyol milli takımı için halen çok önemli bir parça olsa da artık NBA sahnesinde çok zorlanıyor. Özellikle bu sezon büyük umutlarla transfer edilen Raptors’da beklentilerin çok altında kaldı sakatlıkların da etkisiyle. Bu yaz serbest kalıyor ve tekrar 25 milyon tutarında bir kontrat alması mümkün değil. Ancak sağlıklı kalabildiği süre boyunca halen alternatif uzun olarak büyük takımların ilgisini çekebilecek bir isim.

Hassan Whiteside (Portland Trail Blazers)

2.13 metre boyunda olan 30 yaşındaki Whiteside, son yıllarda NBA’in en dominant uzunlarından biri. Bireysel anlamda çok iyi performanslar sergiliyor olmasına rağmen oynadığı takımlar halen orta sıralarda yer alıyorlar. Bu sezon askıya alınana kadar 15.5 sayı, 13.9 ribaund, 2.9 blok gibi harika istatistiklere imza atmış ve 27 milyon dolar değerindeki kontratının hakkını sonuna kadar vermişti. Yeni sezonda artık onu şampiyonluk kovalayan ya da en azından konferans yarı finali kovalayan bir takımda görebileceğimizi düşünüyorum. Ona 30 milyon dolar değerinde kontrat vermeye havesli bir çok takım var.

Jae Crowder (Miami Heat)

Bu sezon Grizzlies ve Heat formaları ile izlemiş olduğumuz kanat oyuncusu için tam anlamıyla bir savunma uzmanı diyebiliriz. 1, 2, 3 numaraları hatta 4 numaraları bile savunabilen güçlü fizikli, atletik ve enerjik bir oyuncu. Bu sezon takımlarına 10.4 sayı, %31.8 3sayı, 6.1 ribaund, 2.9 asist istatistiklerile katkı verdi. Dış şutlarını biraz daha istikrarlı hale getirebilse değeri çok daha fazla artacaktır. Serbest oyuncu piyasasında yine en az 8 milyon dolar değerinde bir kontrat kapabileceğini düşünüyorum.

Derrick Favors (New Orleans Pelicans)

28 yaşında olan 2.06 metre boyundaki uzun NBA’deki iyi görev adamlarından biri. Fiziksel oyunu, ribaundlardaki sezgileri ve pozisyon bilgisi artı savaşçı karakteri ile her takımda süre alabilecek, alternatif uzun çok faydalı olabilecek bir isim. Özellikle ribaundlar ve çember koruyuculuğu konusunda NBA’in değerli uzunlarından biri. Bu sezon da takımına 8.7 sayı, 10.0 ribaund istatistikleri ile katkı vermişti. Yeni kontratında tekrar 18 milyon dolarları görmesi zor olabilir ama iyi bir takımda ikinci uzun rolünü kabul ederek kariyerine yeni başarılar ekleyebilir.

Aron Baynes (Phoenix Suns)

2.08 metre boyunda olan 33 yaşındaki Avustralyalı uzun, kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçirdi Suns forması ile. Savaşçı kimliği, güçlü fiziği ve dış şut tehditinin bulunması ile beraber çok değerli bir rol oyuncusuna dönüştü. NBA’in en iyi ve sert perdeleme yapan oyuncularından biri olan tecrübeli uzun sezon askıya alınana kadar 12.2 sayı, %35.5 3sayı, 5.7 ribaund istatistikleri ile katkı vermişti. Sadece 5.5 milyon dolarlık bir kontrata sahip olması da onun piyasadaki değerini arttırıyor. NBA’deki son kontratında biraz daha yüksek rakamlar görebilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Indiana, Lakers’ı Farka Boğdu!

NBA Doğu Konferansı’nın dişli ekiplerinden Indiana Pacers, konuk ettiği Batı’nın play-off kovalayan önemli ekiplerinden Los …