Güncel Haberler

Fenerbahçe’de Koç Obradovic ve Yabancı Oyuncuların Kontrat Durumları

2019-20 sezonu Fenerbahçe Beko için pek iyi şekilde anılmayacaktır. Çünkü koç Obradovic döneminin en sıkıntılı en istikrarsız sezonuydu ve oynan basketbol kalitesi taraftarları hiç ama hiç memnun etmiyordu sezon pandemi nedeniyle askıya alınana kadar.

İşte bu kötü geçen sezonun ardından artık tüm basketbolseverler yönetimden net adımlar ve gerekirse kadro değişikliği hakkında hamleler bekliyorlar ki şubenin borcunun (Basketfaul’ün haberine göre ve Aziz Yıldırım’ın şubenin her yıl 15 milyon Euro kaybettiğine dair açıklamalarına istinaden) 100 milyon Euro’dan fazla olduğu düşünülürse aksiyon almaları şart zaten. Ayrıca oyuncuların Aralık’tan bu yana tam 4 aydır maaşlarını alamadıkları söylentisi de yüksek sesle dile getirlmeye başlandı. Bu arada şubenin sorumlu yöneticisi Semih Özsoy da görevinden alındı ve yerine kimin geleceği henüz belli değil, kuliste İbrahim Kutluay ismi var ve onunla Obradovic’in oyuncu-koç ilişkisinin Panathinaikos günlerinden geldiğini biliyoruz.

Bu sorular tüm taraftarların kafasında dolanırken gelin bizde koçundan oyuncusuna Fenerbahçe Beko‘da kontratların ne durumda olduğuna bir göz atalım.

Zeljko Obradovic

Duayen koçun kontratı bu yaz sona erecek ve henüz kulüple yeni bir kontrat üzerine anlaşma sağlayabilmiş değiller. Mevcut kontratının, tüm staff ile beraber yaklaşık 5 milyon Euro olduğunu düşünürsek pandeminin de etkisiyle küçülecek yeni ekonomide tekrar böyle bir anlaşma gerçekleşmesi mümkün değil. Bakalım kontrattaki indirimler konusunda Sırp koç yönetimle anlaşabilecek mi.

Jan Vesely

Çek uzun, son yıllarda Final Four’u domine eden Fenerbahçe’nin tartışmasız en önemli ve istikrarlı parçasıydı ancak bu sezon onun da performansı ciddi şekilde düştü. Bu nedenle de artık aldığı yüksek kontratın hakkını vermediği yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Yıldız uzunun 2022 yazına kadar geçerli bir kontratı var ve yıllık kazancı tam olarak 2.4 milyon dolar. Sarı lacivertliler büyük olasılıkla onunla yeniden masaya oturup bu maaşı revize etmeye çalışacaklar.

Gigi Datome

Tecrübeli forvet de kariyeri düşüşte olan isimlerden. İlerleyen yaşı ve artık iyice ağırlaşan ayakları ile öncelikle savunmada zayıf halka olmaya başladı atletik ve çabuk forvetler karşısında. Diğer taraftan hücum etkinliği de sadece dış şutlara kaldı. Evet takımın gizli liderlerinden biri ve karakteri, profesyonelliği ile çok önemli bir parça ama yıllık 1.8 milyon Euro kazandığını düşününce bu özellikler için biraz fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İtalyan forvetin de kontratı 2022 yazına kadar geçerli ve mutlaka masaya oturulup revize edilmesi gerekiyor mevcut ekonomik koşullarda. Milano, İtalyan yıldızla ciddi olarak ilgileniyor.

Bobby Dixon

Nam-ı diğer Ali Muhammed. Son sezonlarda kariyeri düşüşte olsa sa Fenerbahçe’den tekrar kontrat kapabilmesinin iki nedeni var, kocaman kalbi ve tabiki Türk pasaportuna sahip olması. Ama bu özelliklerine rağmen yıllık 1.5 milyon dolar değerinde bir kazanç elde etmesi de şaşırtıcı ki 2021 yazına kadar kontratı devam ediyor. Onunla da bir şekilde anlaşılması gerekiyor, verimi son 2 sezonda bu kadar düşmüş olan bir oyuncu için ödenen bu para çok yüksek gerçekten…

Kostas Sloukas

Yunan guard da takımla beraber bu sezon ciddi bir düşüş yaşadı ki De Colo’nun gelmesi de önemli bir etkiydi. 30 yaşında olan tecrübeli oyuncu için artık kariyerinde bir değişiklik zamanı geldi. Geçen sezonki iyi performansıyla beraber 2+1 yıllık kontratı kapmıştı ve yıllık 2 milyon dolar kazanıyor. Ancak mevcut performansı ile bunu haketmediğini söylemek yanlış olmaz. Onunla da yeniden masaya oturulması söz konusu ki hali hazırda eski takımı Olympiakos onunla ciddi şekilde ilgileniyorken yolları ayırmak en doğru hamle olabilir.

Nando De Colo

Takımın yeni isimlerinden biri olan Fransız yıldızın kariyerini, yeteneklerini ve başarılını tartışmaya gerek yok. Takıma ve koç Obradovic’in sistemine alışması biraz zaman almış olsa da bu takımın önümüzdeki bir kaç sezon en değerli parçası olacağı bir gerçek. 32 yaşındaki tecrübeli guard, 2022 yazına kadar geçerli olan kontratında 2.6 milyon dolar kazanacak ki masaya oturulacak oyunculardan biri olacağını düşünmüyorum. Hatta öyle ki onunda ve Vesely dışındaki tüm yabancılar gözden çıkarabilir durumda sarı lacivertlilerde.

Leo Westermann

Adeta De Colo’nun yanında yapılmış bir transfer diyebiliriz onun için. Son yıllarda yaşadığı sakatlıklar ve düşen performansı ile Fenerbahçe için ciddi soru işaretleri barındırıyordu. Her ne kadar sezon içerisinde bir kaç maçta sergilediği “ekstra” üçlük performansları ile dikkat çekse de Final Four oynamayı gelenek haline getirmiş bir koç ve takım için doğru, yeterli parça değildi. Yeni sezonda da kontratı devam ediyor ve düşen bütçelerle beraber De Colo’yu yedeklemek için takımda tutulacağını düşünüyorum alternatif olarak.

Nikola Kalinic

Sırp forvet koç Obradovic’in sisteminde savunmaya getirdiği enerji ve ribaundlardaki katkısı artı sırtı dönük hücumlarda yarattığı ters eşleşmelerde iki forvet pozisyonu için de kilit isimlerden biriydi. Ancak onun da son 2 sezonu kötü geçirdiğini rahatlılka söyleyebiliriz. Kontratının da bu yaz bitecek olmasıyla birlikte takımda kolay vazgeçilebilecek isimler arasına kendisini rahatlıkla koyabiliriz. Hem Maccabi Tel Aviv hem de Olimpia Milano’nun onunla ilgileniyor olması da piyasasını yükseltiyor. Sarı lacivertlilerin onu tutmak için özel bir çaba harcayacağını düşünmüyorum.

Joffrey Lauvergne

Fransız uzun özellikle Udoh’un yerini dolduramayan Fenerbahçe’ye geçen yaz büyük umutlarla transfer edilmiş ve Vesely ile iyi bir ikili olacağı düşünülmüştü. Ancak yaşadığı sakatlıkların da etkisiyle hiç ama hiç beklentileri karşılayamadı. Sarı lacivertliler adeta pota altında bir oyuncudan yoksun oynadılar ki bu da Vesely’nin daha fazla yıpranmasına neden oldu. Tecrübeli uzunun bu yaz kontratı sona erecek ve kadroda tutulması düşünülmeyen isimler arasında yer alıyor. Fransız ekibi Asvel ve Partizan onu kadroya katma konusunda istekli takımlar.

Derrick Williams

Yüksek NBA tecrübesi olan ve Bayern’de çok iyi bir sezon geçiren atletik forvet, geçtiğimiz yaz De Colo ile beraber çok büyük umutlarla transfer edilmişti. Ancak beklentilerin bir değil birkaç kademe altında kaldı. Koç Obradovic’in pasa dayalı hücum düzenlerine uyum sağlayamadığı gibi savunmada da çok yumuşak kaldı ve 5 numaraların üstüne ciddi bir yük binmesine neden oldu. Onun da kontratı bu yaz bitecek ve takımda tutulmayacak isimler arasında yer alıyorlar. Milano ve Maccabi Tel Aviv onun için istekli olan, devrede olan takımlar.

Malcolm Thomas

Lauvergne’in müzmin sakat konumuna gelmesi ve Ahmet’ten yeteri kadar katkı alınamaması ile beraber sezon ortasında Vesely’i yedeklemesi için alınan bir başka NBA patentli uzun daha performansı ile hayal kırıklığı yarattı. Bennett ve Thompson’dan sonra sarı lacivertliler 3.kez hatalı bir transfere imza attılar bu anlamda ne kadar kötü tercihler yaptıklarını bir kez daha gösterdiler. Onun da kontratı yazın sona erecek ve kadroda tutulmayacak yeni sezon için.

James Nunnally

İlk Fenerbahçe döneminde yüksek yüzdeli üçlükleri ile taraftarların gönlünde taht kuran Nunnally, sezon ortasında kısa rotasyonundaki şutör eksikliğini doldurmak için tekrar takıma katılmıştı. Ancak ne eski günlerini ne de Milano’daki başarılı performansını yansıtamadı ve o da takımın negatif havasına adeta uyum sağlayarak neredeyse hiç katkı veremediği bir sezonu geride bıraktı. Zaten yarım sezonluğuna alınmıştı ve yazın bitecek kontratı yenilenmeyecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …