Güncel Haberler

Erman Kunter Fransa’daki Durumu Anlattı

Ülkemizi Fransa’da koç olarak başarılı bir şekilde temsil eden Erman Kunter, coronavirüs günlerinde Fransa Jeep Elite Pro A‘daki gelişmeleri, olası senaryoları anlattı.

Cholet takımının başında mütevazi bir bütçeye sahip olmasına rağmen iyi bir kadro kuran ve kaliteli basketbol oynatarak herkesin bir kez daha takdirini kazanan koç Kunter, oyuncu kontratları ve ligin durumu gibi önemli konularda bilgilendirmeler yaptı.

Oyuncu kontratları hakkında devletin destek vereceğini belirten Kunter, uygulanan çözümü şöyle özetledi:

Fransa’da belirsizlik sürüyor. Basketbolcuların kontrat bitim tarihi 30 Haziran’dır. Dünyanın sosyal güvenlik ve iş hukuk konusunda öncü ülkelerinden olan Fransa’nın şu an için getirdiği çözümü sizler ile paylaşmak istiyorum. Profesyonel kontratlarda devlet asgari ücretin (şu anda net 1219 Euro) tavan olarak 4.5 katını karşılayacağını açıkladı. Geri kalan paranın yüzde 84’ten aşağı olmamak kaydıyla işveren tarafından karşılanması sağlanacak. Bu kontrat bitimine kadar (30 Haziran) sürecek.

Basketdergisi

Diğer önemli konu ise ara verilen liglerin geleceği. Bu konuda ortak görüşün salgın durduktan sonra liglerin başlamasından yana olduğunu belirten Kunter, şu bilgileri verdi:

Şu an için tartışılan dört tip proje var.

1-Salgının sona ermesi durumunda liglerin hızlandırılmış bir şekilde bitirilmesi. En ideali ve çoğunluğun desteklediği bir proje.

2-Salgının kontrol altına alınması halinde seyircisiz ve hızlandırılmış bir şekilde sezonun tamamlanması. Ancak bu şık sporcuların büyük bir düşüş gösteren moral ve motivasyonunu nasıl yükselteceği konusunda büyük zorluklar içeriyor. Ayrıca kulüplerin ekonomik sıkıntılarının çözümüne katkı sağlanması çok zor olacaktır.

3-Yüzde 65-70 oranında maçların oynanmış olduğu göz önüne alınarak şu andaki klasmanı korumak, küme düşmeyi kaldırmak ve sezonu bitirmek. Litvanya, Belçika, Polonya bu tercihi yaptıları. Buradaki sorun bir üst kümeye çıkmanın ne şekilde olacağı konusu.

4-Ligin oynanmamış kabul edilmesi (beyaz sezon) küme düşme olmaması, önceki sezonun sıralamasının ölçü alınması.

Genel kanıda, 1 ve 3. şıklar ön plana çıkıyor. Bakalım ülkeler ne karar verecekler. Her şeyin başı sağlık. Umarım en kısa zamanda bu kaostan çıkarız.

Basketdergisi

Basketbolcuların kontratları maalesef futbolda olduğu gibi KAP benzeri bir yapıda kontrol edilmediği için ve vergilendirme zorunluluğu olmadığı devletin Fransa benzeri bir yardım şansı bulunmuyor, kulüplere direkt finansal destek verilebilir belki bir paket içerisinde. Bunun yanında liglerin geleceği hakkında verilen senaryolar arasında bizim 16 takımımızın da desteklediği üzere sezonun devam etmemesi en doğru seçenek. Bununla beraber 3 numaralı şıkta belirtilen sezonun mevcut klasmana göre tescil edilmesi, son sırada yer alan takımın düşüp, TBL’yi lider olarka bitiren takımın da BSL’ye alınması en doğru seçenek olarak görünüyor. Çünkü TBL’den çıkacak ikinci takım play-off şampiyonu oluyor biliyorsunuz ama bu sezonu o şekilde tamamlamak pek mümkün değil ve doğru da değil riskin kısa sürede geçmeyeceğini bildiğimiz için.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Başkentten Yenilgiyle Dönüyor

Fransa Betclic ELITE Pro A 15. hafta mücadelesinde LDLC Asvel Villeurbanne konuk olduğu Paris Basketball‘a …