Güncel Haberler

BSL’de 17.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde 17.hafta mücadelesi sona erdi. Önemli sürprizlere imza atılan bu haftanın maçlarındaki hakem performanslarını değerlendirmek üzere kalemi her zaman olduğu gibi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakıyoruz.

  • Gaziantep Basketbol—Fenerbahçe Beko arasındaki maçın 4. Çeyrek son dakikasında lacivert formalı oyuncunun beyaz formalı oyuncuya yaptığı çok çok açık sportmenlik dışı faulü çalmayan—çalamayan—hakemleri üzüntüyle izledim.
  • Fiba hakemimiz Ali Şakacı belindeki rahatsızlığı atlattı ve bu hafta maç yönetti.Türk Telekom-M.Y.Afyon Belediye arasındaki mücadeleyi S.Emlek ve C.Mavisu ile çok çok düşük performansla bitirdiler.
  • Bu hafta nihayet atamalar liyakat ve kokartlara göre yapılmış.
  • K.Baki,ve Ç.Hekimoğlu BGL de maç almışlar.
  • M.Keseratar,H.Baldemir,H.Çelik,P.Parlak,S.Tetik,Ö.Şentürk,Z.Özorhon ,A.Ekti sakatlık,mazeret veya ceza nedeniyle görevlendirilmemişler.

Bahçeşehir Koleji-Galatasaray Doğa Sigorta(kolay)
Yener Yılmaz(75)Mehmet Karabilecen(60)Ali Köseoğlu(75)

Sigortam Net İTÜ-Tofaş(orta)
Sinan İşgüder(70)Ozan Çakar(75)Kazım Çetin(70)

Frutti Extra Bursaspor.–Darüşşafaka Tekfen(orta)
Fatih Aslanoğlu(70)Semih Vural(70)Duhan Köyiçi(70)

Teksüt-OGM Orman spor ( kolay)
Erşan Kartal(75)Kaan Büyükçil(60)Serdar Ünal(70)

Türk Telekom-Meksa Yatırım Afyon Belediye(orta)
Serkan Emlek(20)Ali Şakacı(20)Can Mavisu(20)

Gaziantep Basket-Fenerbahçe Beko(orta)
Emin Moğulkoç(30)Mehmet Şahin(30)Ahmet Tatlıcı(30)

A.Ü.B.Çekmece-Pınar KSK(çok kolay)
Altuğ Köselerli(75)Alper Özgök(75)Serhat Büker(55)

ANADOLU EFES –BEŞİKTAŞ SOMPO SİGORTA MAÇI HAKEMLERİ

İSTATİSTİKLER/HAKEMLER Zafer Yılmaz Özlem Yalman Ayşenur Yazıcıoğlu
Fizik ve kondüsyon 85 85 85
Kararlarda standart uygulama 80 75 70
İşaretler ve seremoni 85 80 80
Hakem mekaniği 80 85 75
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 85 80 80
İhlal değerendirmeleri 65 60 60
Faul değerlendirmelei  65 65 60
Maçın kontrolu 90 90 90
ORTALAMA 78,75 77,5 75

MERAKLISINA

  • Kırmızı takım koçu mola ister.Kırmızı 33 Beyaz 66 ya sportmenlik dışı faul yapar.Devamında Kırmızı 11 e teknik faul çalınır.Karar ve uygulama,Kırmızı takım mola kullanır.Mola bitiminde Beyaz takımdan isteyen oyuncu teknik faulden doğan bir atış kullanır.Sonra Beyaz 66 sportmenlik dışı faulden doğan iki atış kullanır ve Beyaz takım ön sahasındaki topu oyuna sokma yerinden başlar.Şut saati 14 gösterir.
  • Beyaz takım koçu mola ister.Beyaz 88 Kırmızı 4 e sportmenlik dışı faul yapar.Beyaz takım verilen molasını kullanırken Kırmızı 6 ya teknik faul çalınır.Karar ve uygulama,Beyaz takımın molası bittikten sonra Beyaz takımdan isteyen oyuncu bir atış kullanır.Kırmızı 4 iki atış kullanır ve Kırmızı takım ön sahadan topu oyuna sokma yerinden başlar,şut saati 14 gösterir.
  • Üçüncü çeyrek başlama işareti başhakem tarafından verilir ama Kırmızı takım soyunma odasından dönmemiştir.Kırmızı takım bir dakika sonra sahaya döner.Karar ve uygulama,hiçbir uyarı verilmeden Kırmızı takıma mola verilir.
  • Beyaz 55 kısıtlamalı alanda 3 saniye ihlali yapmak üzere olduğunu fark eder ve dip çizgisi tarafından oyun sahası dışına çıkar ve tekrar kısıtlamalı alana girer.Bu sırada top, canlı,Beyaz takımın ön sahasında ve kontrolundadır.Karar ve uygulama,Beyaz 55 üç saniye kuralı ihlali yapmıştır.
  • Şut saatinin 15-16-17 göstermesinin 8 saniye kuralıyla ilgisi yoktur.
  • Oyuncu değişimine Koç karar verir ancak masa görevlisine isteği yedek oyuncu bildirir.
  • Sınır çizgileri dışından top oyuna sokulduğunda sahadaki ilk oyuncuya temasıyla ŞUT ve OYUN SAATİ ÇALIŞTIRILIR.
  • Koç veya yrd. Koç mola isteğinde bulunabilir.Mola isteği kesindir ,masa görevlisi sesli işaretini vermeden vaz geçilebilir ancak KESİNLİKLE PAZARLIK YAPILAMAZ.Örneğin –sayı yersem mola –gibi.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …