Güncel Haberler

BSL’de 16.Haftanın Hakem Değerlendirmesi (Suat Yahyabeyoğlu)

ING Türkiye Basketbol Süper Ligi‘nde 16.haftayı da geride bıraktık. Hem alt sıraları hem de play-off yarışını yakından ilgilendiren önemli maçların oynandığı bu haftanın ardından kalemi her zaman olduğu gibi hakem hocası Suat Yahyabeyoğlu‘na bırakıyoruz. Bakalım hakemlerimiz bu haftayı nasıl geçirmişler.

  • Portekizli Euroleague ve Eurocup hakemi 10.02.1970 doğumlu büyük olasılıkla 30 gün sonra hakemliği bırakacak.Barcelona- Efes maçına 1. Yrd. Hakem olarak atanmış.Maçın Ukraynalı başhakemi çok güzel bir örnek sergileyerek başlangıç hava atışını ve çeyrekler başlatma görevini yapmasını ondan rica etti……Bilmem birşeyler anlatabildim mi……?
  • Basketbolumuza Hakem, Takım sahibi,Teknik komiser,Disiplin Kurulu üyeliği gibi çok değerli hizmetleri olan bulunduğu şehirde baro başkanlığı yapmış değerli dostum,Fenerbahçe Beko—Sigortam Net İtü maçı hakemleri için—MAÇA GELMEMİŞLER-değerlendirmesinde bulundu…….
  • Liglerimiz de bir ilkide bu hafta yaşadık.Evsahibi seyirciler artık pes diyip,kendi oyuncularının yaptığı çok açık faulü de çalmayan, çalamayan hakemlere isyan ettiler.
  • Teksüt koçu Hakan Demir 3. Haftadır maçın büyük bölümünü saha içerisinden yönetmeya devam etti.

Beşiktaş Sompo Sigorta-Bahçeşehir Koleji(çok zor)
Emin Moğulkoç(60)Halil Baldemir(55)Özge Şentürk(20)

Galatasaray Doğa Sigorta-Türk Telekom(çok kolay)
Mehmet Keseratar(60)Ahmet Tatlıcı(40)Polat Parlak(80)

Pınar KSK–TEKSÜT(orta )
Zafer Yılmaz(60)Özlem Yalman(50)Semih Vural(60)

Fenerbahçe Beko-Sigortam Net İtü( çok kolay)
Kerem Baki(30)Serdar Ünal(30)Serhat Büker(30)

Darüşşafaka Tekfen-Arel Ü.B.Çekmece(çok kolay)
Yener Yılmaz(80)Kaan Büyükçil (70)Mehmet Şahin(80)

OGM Orman Spor-Anadolu Efes(kolay)
Fatih Aslanoğlu(70)Mehmet Karabilecen(40)Çağrı Hekimoğlu(40)

Tofaş.-Frutti Extra Bursaspor( çok kolay )
Aytuğ Ekti(75)Can Mavisu(70 )Hüseyin Çelik(40)

MEKSA YATIRIM AFYON BELEDİYE-GAZİANTEP BASKET HAKEM DEĞERLENDİRMESİ:

İSTATİSTİKLER/HAKEMLER Erşan Kartal Altuğ Köselerli Ziya Özorhon
Fizik ve kondüsyon 100 90 95
Kararlarda standart uygulama 85 70 50
İşaretler ve seremoni 75 55 75
Hakem mekaniği 90 70 65
Arkadaşlarıyla eşgüdüm 95 80 65
İhlal değerendirmeleri 80 60 55
Faul değerlendirmelei 60 60 40
Maçın kontrolu 95 60 20
ORTALAMA 85 65,63 58,13

MERAKLISINA

  • Kırmızı 33 Beyaz 44 e faul yapar bu Kırmızı takımın çeyrekteki 3.takım faulüdür.Hakemler Beyaz 44 e iki atış hakkı veririler.Beyaz 44 iki atışıda sokar ve Kırmızı takım dipten oyuna başlar,saat çalışır.Kırmızı 22 hücumun sonunda iki sayı yapar.Sayı olduktan sonra hakemler hata yaptıklarının farkına varırılar.Karar ve uygulama,hata düzeltilebilir.Başarılmış iki serbest atış iptal edilir ve oyun Beyaz takımın dipten oyuna sokmasıyla devam eder.
  • Aynı durumda yediği sayıdan-Kırmızı 22 in attığı- sonra dip çizgiden topu oyuna sokmak üzere Beyaz 99 topu ellerine alır ve hakemler hatanın farkına varırlar.Karar ve uygulama, hata düzeltilemez.
  • Yukarıdaki durumlarda Kırmızı takımın yaptığı iki sayı geçerlidir.
  • Beyaz 55 Kırmızı 22 ye çeyrekteki 6. Takım faulünü yapar.Kırmızı 22 ilk atışını sayı yapar ve Beyaz 11 topu dip çizgisinden oyuna sokar.Top Beyaz 4 ün ellerinde, geri sahasında şut saati 20 gösterirken hakemler hatalarını fark ederler.Karar ve uygulama ,hata düzeltilebilir.Hakemler derhal oyunu durdur ur ve Kırmızı 22 ikinci atışını yapar,kimse dizilmez.Oyun ,şut saati 20 gösterir ve Beyaz takımın geri sahasından başlar.
  • Kırmızı 33 e Beyaz 88 çeyrekteki 7.takım faulünü yapar.Serbest atış çizgisine Kırmızı 7 gelir ve hakem topu verir.Hata top ellerindeyken fark edilir.Karar ve uygulama,derhal Kırmızı 33 çağrılır ve atışlar yaptırılır.Hiçbir ceza uygulanmaz.
  • Kırmızı 44 Beyaz 11 e 2 atışlık faul yapar.Beyaz 55 ilk atışı kullanır ve başarılı olur.Hakemler hatayı fark ederler.Karar ve uygulama,atış iptal edilir ve Kırmızı takım serbest atış çizgisi hizasından topu oyuna sokar.
  • Yukarıdaki durumda Beyaz 55 iki atışı da kullanır ve sayı olur,Kırmızı takım topu dipten oyuna sokar ve Kırmızı 11 iki sayı yapar.Hakemler hatayı fark ederler.Karar ve uygulama,sayı geçerlidir,hata düzeltilemez.
  • Kırmızı 4 Beyaz 77 yeçeyrekteki 6. Takım faulünü yapar.Hakemler atışlar yerine topu yanlışlıkla Beyaz takıma kenardan veririler.Top oyuna sokulur ve Beyaz 99 a üç atışlık bir faul yapılır.Beyaz takım mola kullanır.Mola sırasında hakemler hatayı fark ederler.Karar ve uygulama,Beyaz 77 iki atış kullanır, daha sonra Beyaz üç atış kullanır oyun devam eder.
  • YUKARIDA VERİLEN ÖRNEKLER VE BENZERLERİ DÜZELTİLEBİLİR HAKEM HATALARIDIR,EĞER KURALLARDA BELİRTİLEN ZAMAN VE ŞEKİLDE FARK EDİLİP DÜZELTİLMEMİŞLERSE KESİNLİKLE KURAL HATASI DEĞİLDİR.

İLETİŞİM: suat.yahyabeyoglu@hotmail.com

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …